Следва

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

Уикендът в Лондон. Звездите атакуват първите редове

Още в събота се появиха първите известни лица и първите редове станаха място за битка на фотографите. Хиляди...

All fashion преди 13 години

Започваме с това: „Oh, what a weekend!”.

A продължаваме с това, че повече звезди и известни редактори на дали някога са били в Лондон по едно и също време. Уикендът само ни подготви за предстоящото да се случи днес и утре - в двата същински дни на седмицата на модата в Лондон.

Още в събота се появиха първите известни лица и първите редове станаха място за битка на фотографите. Хиляди светкавици блестяха в очите на Ройшин Мърфи, Алекса Чънг, Оливиа Палермо, Кирстен Дънст, Ребека Хол, Дъглас Буут, Софи Елис Бекстър, Бой Джордж и още изключително много.

Наред с тях, място най-отпред си деляха звездният екип на американския Vogue, който в събота бе представен само от Хамиш Боулс, но в неделя Ана Уинтър се появи в пола на банани Prada и събра всички погледи редом до Сузи Менкес, Хилъри Алекзандър и, разбира се, Емануел Алт, облечена отново в TopShop и Balmain.

Иначе уикендът мина изключително интересно с много нови идеи и микротрендове. Седемдесетте и шейсетте определено са на линия, допълвани от прекрасните земни тонове и всички възможни дървесни цветове с тютюнев привкус.

Тъмно червеното продължава да е на върха в листата с цветните акценти, заедно с коприната и грубо тъканата вълна и претивата.Прокрадва се лекото вдъхновение от английския countryside, както му казват всички тук, но това е разбираемо. Неприсъщият за лондонските дизайнери минимализъм също се обади на едно-две места, което беше интересна изненада.

Jaeger London



Минималистичен милитъри стил показа Stuart Stockdale, при това в страхотни цветове – ярки, но някак земни и есенни. У дрехите му се усеща едно удобство само с поглед, което малко дизайнери успяват да постигнат. Интересни комбинации на съвсем прости и изчистени модели, но стилизирани по брилянтен начин с много цветни акценти.

На места се усеща лек авиаторски стил, заради яките и елеците от овча кожа и якетата М-65.

Louise Gray



И точната противоположност на Jaeger може би се казва Louise Gray. Момичето, което само за няколко сезона успя да превърне забавлението в своя запазена марка, но не си представяй нещо, което напомня на Vivienne Westwood, напротив, може да се каже, че вървят в една посока, но за нас Louise е дори по-добра, най-малкото, че е по-свежа.

Палитрата й от цветове, десени, принтове, пачуърк и материи е толкова огромна, че може би не е възможно да бъде описана изцяло. Много точки, ръчно рисувани и принтирани материи, рисувани върху вече принтирани десени, дебели дунапренени сутиени и поли под формата на надуваеми възглавници. Надуваем впрочем е добро определение за колекцията, чийто аксесоари за глава бяха просто балони.
Несъмнено тук се видяха и най-запомнящите се квадратчета и точки, абсолютен тренд за идните сезони.

John Rocha



Първото шоу със любим звезден моделски съста: Аби Лий Кършоу откри, следвана от Валерия Келава, а работата на John очаквано бе удивителна. Точно както и предполагахме, защото беше принтирано на поканата, много плетива, плетеници от плетива, вълна и кожа. Този път дизайнерът беше вдъхновен от черните картини на Pierre Soulages и точно както в тях, палитрата не помръдна от черната и сивата гама, само с няколко червени, карамелени и млечни забежки. Ангора, алпака, дантела, агнешка кожа, астраган, много коприна и прозрачни материи, апликирани с ресни от прежда и вълна.



И тези страхотни шапки, които са като естествено продължение на всяка дреха и за които накрая Roisin Murphy ни каза, че е харесала най-много.

Issa London



След големия си успех с онази синя рокля, в която Кейт Мидълтън обяви годежа си с принц Уилям, дрехите на Daniella Issa Helayel тръгнаха по пътя нагоре. Тази колекция силно ни напомни за една по-улегнала жена, стилна, но с леко винтидж излъчване, донесено от копринените шалове, тънките колани върху панталон с висока талия и малките шапки.

Цветовете са удивително есенни и нежни, като освен разновидностите на червеното, синият цвят отново бе водещ в съчетанията, било то ултрамарин или тюркоаз. Харесахме роклите от жарсе, които закриха ревюто и панталоните до с 3/4 дължина от кашмир.

House of Holland



Точно така би изглеждала една приятна млада лондончанка, дори на моменти парижанка, която обича да пазарува от винтидж шопове и да наднича в гардероба на баба си, прекроявайки старото й палто или одеало в нова рокля. Младият Хенри съчета типични силуети от 50-те и 80-те със съвременни принтове и накара момичетата да изглеждат така, все едно излизат от вкъщи по рокля, под която се подава нощница, сякаш забравена неволно.

Материите са основно вълна и коприна, а цветовете са ясни – лилаво, оранжево, червено и синьо. Обожаваме дантелените детайли и малките перли, които акцентират като мъниста на много места в дрехите.

Jonathan Saunders



Шоуто на Jonathan ни приюти на една от най-интересни зали за сезона, декорирана с огромни кръгли оригами полилеи. Забелязахме Скот Шуман и Гаранс Доре, които дойдоха почти последни и се наложи да изместят няколко front row персони, за да се настанят най-отпред - завидяхме им, естествено.

Иначе Saunders показа много нагледно начин за разчупване на институционното и консервативно а ла 70-те облекло. Как? Ами, полите останаха с дължина до коляното, талията отново беше висока, а тениските - с високи яки, но чрез материите и принтовете дрехите изгеждаха много нео-консеративно и модерно. Коприна, сатен и шифон си сътрудничеха с вълна и мохер по най-прекрасния и стилен начин. Харесахме бароковите принтове, които бяха геометрично модернизирани, както  и невероятните прозрачни ризи.

Mulberry



Съвсем рано в неделя сутрин Emma Hill събра всички възможни знаменитости в балната зала на Claridges Hotel. Видяхме Кирстен Дънст, Оливиа Палермо и куп други местни английски звезди, позиращи пред гигантските горски гъби и декорите на омагьосаната гора, от която започваше пътеката. Всъщност това е и главната идея на дизайнерката – много горски, отново тази дума излиза изпод езика -  countryside инспирирани дрехи.

Сякаш виждаш секси гаджето на горския пазач, което е комбинирало плисираната си дълга копринена пола с неговите кални ботуши и спортно горско яке в цвят горчица. Както каза Jess Wood от Marie Claire: “Just...supercute!” Много ни допадна цветната палитра от горски тонове и съчетанията на дълги поли с къси палта от кожа с косъм.

Acne




Второ шоу за деня, отново знаменитости, но от модните среди. На първия ред и за първи ден на модната седмица в Лондон се настани новата главна редакторка на френския Vogue Емануел Алт. Jonny Johansson показа за пореден път защо толкова много харесваме Acne.

Съвсем леки, отпуснати и небрежни силуети, комбинации от деним, винил, кожа, вълна и коприна в цветовете на есента. Харесваме меките пастелни цветове, които изведнъж се развиват до силни тонове – розово в тъмно лилаво и винено, деним в ултрамарин и карамел в кафяво и горчица. Истински креативен минимализъм.

Jasper Conran




Честно казано, една от малкото колекции, които едва изгледахме до край, е точно тази. Дори Сузи Менкес по средата затвори тефтера си и просто започна да гледа навсякъде другаде, но не и в моделите. Иначе дрехите на Jasper, който се оказа ранен – с гипсирана ръка, са точно отражение на шейсетарския минимализъм. Сегментирани рокли, широки велурени колани, меки шапки и небрежни чупливи коси. Толкова.

Nicole Farhi



Шоуто на Farhi всъщност бе и първото, на което се появи Ана Уинтър в онази пола с бананите на Prada, която всички много добре знаем. С това може би бе даден старта и на същинския бум по всички следващи ревюта – екстра охрана, екстра мерки за сигурност, екстра ограничен достъп. Иначе дрехите на Nicole са луксозно минималистични, спокойни, но някак класни.

Всичките кожи от пони, дебели плътно тъкани вълнени платове, къси рокли без ръкави с избродирани предници нямаше да са същите, ако не бяха толкова премерено секси и женствени, колкото само Nicole умее да ги прави.

Unique



Отдавна не се беше случвало да виждаме далматинци по подиумите, но ето, че и това стана. Unique, като по-голям брат (или сестра, няма значение) на TopShop се разви много добре напоследък. Самият факт, че Ана бе и на това ревю, макар и за първи път, го доказва.

А ако не сте виждали най-простия начин, по който Круела деВил може да бъде изиграна от Мини Маус, то значи не сте виждали точно тези дрехи. Много закачливи, с леки препратки към 30-те, по момичешки детски и по женски елегантни. Харесхме силното присъствие на горчицата, която много ни допада като тренд за есента.

Osman



За ревюто на Osman пътеката в Somerset House бе променена от огромен мастилен принт, който се оказа и силен акцент в колекцията. Osman е един от малкото брилянтни минималисти в Лондон, а дрехите му са страхотно съчетание от добра изработка и семпла, но гениална идея.

И макар и музиката, грима и перуките на моделите да издаваха една много тъмна страна на дизайнера, дрехите говореха съвсем друго. Отпуснати и чисти силуети, почти клинични кройки, множество кожени акценти, в допълнение към вълната в искрящи цветове. Най-много ни допаднаха мини роклите и широките панталони, комбинирани със страхотни мокасини на ток.

Vivienne Westwood Red Label



The Royal Courts of Justice се оказа прекрасно място за ревю, чийто първи ред бяха окупирали Бой Джордж и още много звезди. Иначе нищо невиждано от Vivienne, просто нейният стил в цветовите тенденции от този сезон. Като че ли изведнъж се появи един микро лондонски тренд, на типичните тукашни денди туид момчета, които при Westwood срещат своите викториански момичета и заживяват happily ever after.

Matthew Williamson



Когато Matthew реши да прави цветове, той ги прави точно както трябва. Общо взето, едно ревю,  доста представително за повечето цветови тенденци за сезона.

Оранжево, бордо, нестандартни принтове, кралско синьо, горчица и всичко това върху макси кожени якета с подплата от естествен косъм, мини рокли и поли с декорации от пера и в комбинация с хипарско пончо.


Jasper Conran


Засега толкова. Утре чакай пълен тур от ревютата в понеделник. А малко по-нататък и обобщенията, които в многообразието от идеи и постижения нормално се размиват в моментите на модните седмици, но винаги са налагат. Все пак, колкото и да иска човек, не може да има всичко.
 
  Със съдействието на   


 

More All fashion