Следва

Празничен Trend Report: Металически панталони

SUCCESS&THE CITY: "В модела ме интригуват очите. Очевидният сексапил не е секси", казва Миуча Прада

Миуча Прада не носи нисък ток. Чифт сатенени 7-сантиметрови Mary Janes се плъзгат елегантно от лимузината й с...

All fashion преди 12 години

Тя е магьосница. Нейните ревюта са очаквани с интерес защото са непредсказуеми, винаги те изненадват с нещо, което хем не е в стила на лейбъла, хем пък е много негов прийом.

Коя е жената зад Prada, на какво се дължи световният успех на тази компания, оценена на милиарди долари, се опитахме да разберем от един великолепен портрет на най-влиятелната жена в света на модата Миуча Прада, публикуван в британския Vogue.




Миуча Прада не носи нисък ток. Чифт сатенени 7-сантиметрови Mary Janes се плъзгат елегантно от лимузината й с такава лекота, с каквато и прескача през калдъръмения двор на сградата от 19 век, където се помещава централата на Prada в Милано. Фриволностите в стила на Миуча не са характерни за буржоазния квартал Foggazaro, където живее, но тя си позволява всичко, и винаги изглежда безупречно.

Има тънки като по-поръчка от Милано глезени, носи обеци във формата на банан, с прекрасен тен и учудващо стегнати крака (а тя мрази фитнеса), творение на „малко гимнастика у дома”.



Миуча носи своите емблеми в стила като безупречно драматичен акцент и стои спокойно като един истински Делфийски оракул, който никога не е бил хващан в грешка с обувки на нисък ток. „Да, тяхното време мина, но може би ще се завърнат отново след два месеца.”

Тя преди всичко е „Дизайнер, който ние просто не можем да се удържим да не гледаме” , казва Марк Джейкъбс. А Алис Раустърн, моден критик в International Herald Tribune, пише за нея: „Светът на изкуството приема Миуча Прада много насериозно – и с право!”

Няма да преувеличим като кажем, че през последните две десетилетия тя е направила повече от всеки друг за класическата красота и сексапил в модата и това се отразява върху стойността на марката – в момента модната къща се оценява на 2 милиарда долара.



Всъщност, обувките с нисък ток се появиха при Prada в колекция есен-зима 2010, а бракосъчетанието на Миуча с тях и последвалият развод, разбиха сърцата на всички нейни фенове. Но тя е родена да променя света на модата не по свой образ и подобие. Две десетилетия след като създаде полиестерните чанти с демонстративното триъгълно лого на Prada, които толкова много се копираха, тя промени цялата представа за аксесоарите.



Преди 10 години Прада похарчи на север 100 милиона долара, за да построи магазини - произведения на съвременната архитектура в SoHo и Токио, а повечето от дизайнерите днес все още дишат праха на тази феноменална жена.

„Няма друг действащ дизайнер в света, когото да уважавам повече”, категоричен е Марк Джейкъбс. “Тя е една от най-умните, най-естетичните, макар и да е леко цинична. Тя е постоянното предизвикателство за жените. Всичко, което притежава компанията Прада е перфектно!” . Чудим се дали копирането не я побърква. „Ако трябва да съм напълно честна”, смее се тя, ”обожавам го!”.  Вероятно защото докато другите дизайнери асимилират какво е направила, тя вече мисли за следващата голяма стъпка.

Питаме се как тази изключителна жена се движи постоянно на висок ток, как не я е страх от препятсвията, с които трябва да се справя, носейки ултрависоките си Mary Jane? “Обичам страха!” казва тя.

Миуча е майка на двама синове. Когато били по-малки, задължително ги взимала лично от училище, смесвайки се перфектно с другите, съвсем обикновени майки, облечени във вълнени поли и кашмирени пуловери. Но докато тези жени не се осмелявали да рискуват, то Миуча го правила с обувките. Когато виждали с какво е обута, разбирали, че е специална.



Същото важи и за работата й. „Тя винаги слага нещо от себе си в моделите си, обикновено неин е последният елемент от стайлинга, превръщайки го в перфектен.” казва Кати Гранд, стилистката на ранните ревюта на Prada. „Тя обича палавите акценти. Всеки път, когато модел излезе на подиума, тя е нейна версия, дори и да не ви изглежда много като Миуча. Веднъж я видях с бяла плисирана рокля, средна дължина, под която прозираше електриково розово бельо. Не знаех, дали е съвсем наясно, че е толкова крещящо, но комбинацията от това да си трезво мислещ и едновременно напълно да шокираш хората е абсолютна. Моделът Прада, това е Миуча. Невиждан сексапил, който е по-скоро инстинктивен”.

Ако се вгледаме в колекциите й ще забележим този скрит, ненатрапчив, но категоричен сексапил. Например фетишът към чорапите, или прозрачните поли, непрактичните и подканващи към сексуалност обувки, многото бижута тип „като на баба”, които са комбинирани с много градски дрехи.
„Да, харесвам това да си палав! Странното е, че клюкарските списания откриват само един вид сексапил, когато съществуват толкова много и различни видове.”



Когато екипът избира модели, Миуча никога не ги гледа от врата надолу. Може би затова често я обвиняват, че са толкова слаби. „Харесва ми да разбирам проблемите на жените”, въпреки че не е привърженик на това модата да има задължението да е политическа.

“Обичам Лара! Тя не е толкова слаба. Обичам и моделите на Victoria’s Secret - Дутцен Кройс например. Дутцен също не е слаба. В модела ме интригуват очите. Очевидният сексапил не е секси. И все пак, модата днес в много случаи е много по-консервативна, отколкото беше преди. В 60-те години например имахме футуризъм с Paco Rabanne, пластика, първият етнос, мини полички и наистина много гола плът. Едва успявахме да облечем нещо”.

Миуча има нужда от пространство, в което да разсъждава. Апартаментът, в който живее почти през целия си живот, е дом с много интересно изкуство, удобни мебели и огромни пространства.


Prada, пролет-лято 2012

Планетата Prada е идентична с Планетата Miu Miu. И въпреки това като концепция са различни, много различни. Prada е артистичен, пораснал и осъзнат лейбъл. Miu Miu е детският прякор на Миуча и концепцията на моделите е да са много по-сладко женски. Но никога не е толкова просто. Самата тя понякога прекарва идеи, които са тотално Прада през Miu Miu и обратното, просто за разнообразие. Понякога експериментира като смесва две коренно различни идеи в една колекция.

Най-голямото вдъхновение на Миуча е омразата към нещо, към един стил. Нещо, което е толкова грозно, че да породи реакция, винаги е вдъхновяващо за нея. „Това е лудостта, която се предава в семейството ни”.

Инстинктите на Миуча Прада са толкова силни, че водят до джакпот. Но не винаги. Има и неуспехи. Преди време се опитва да промени кашмирения пуловер, който бил заплануван да бъде много стилен, допълнен с ръчно направени елементи. Отнема им 4 месеца за създаването му.  „И естествено, беше прекалено скъп за производство, а изглеждаше много вехт, заради което никой не си го купи…”

“Тя е дълбоко заинтригувана от това, което жените харесват. Нещата, които откриваме, са неща, които искаме да носим, нещата, които намираме за постоянно красиви – както и формата им, защото много от жените ходят на фитнес.”

„Аз се интересувам от шик, който идва от различните начини на обличане.” Макар че Миуча е против комфорта на дрехите. Тя не носи дънки, никога. Различава се от тълпата.

Гардеробът й за почивните дни е същият като този, който носи и през седмицата: памучни рокли с къс ръкав, сексапилни „секретарски” жилетки, високи токчета, разбира се. В дрехите й си личи влияние от нейните любими десетилетия - 50-те, 60 те и 70-те, допълнени от безценните бижута на Хари Уинстън.
„Всичко идва от страстта, с която го правиш. Понякога имам желание да нося нещо, дори да знам, че е ужасяващо. Но фантазията те кара да го правиш и да си го представяш.”


„Никога не мога да реша какво искам да облека до последната минута". Интересното е, че не изхвърля нищо от гардероба си. Нейните стари дрехи си имат собствен апартамент. Освен за това какво да облече, Миуча действа на момента и в колекциите си, винаги може да реши нещо в последната секунда.



Обича да пристига по-рано и да чака екипа да се събере. „Разбира се, не всичко по самото ревю може да бъде решено предварително, даже напротив. Понякога нещата не стават до 3 дни преди ревюто”. Най-късният момент, в който Миуча остава да реши нещата е 10 дни преди самото щоу, което звучи стряскащо, но Миуча носи важните качества спокойствие и увереност, благодарение на които всичко се получава както трябва.

Може би затова Prada e световен феномен, защото индивидуалността, експериментът и фантзията са водещи за успеха на марката и успеха на неповторимата Миуча Прада като неин дизайнер.

Обожаваме тази комбинация. Въплащение на умен, стабилен, женствен и толкова красив успех!



Чети предходните интервюта в рубриката SUCCESS & THE CITY с:

SUCCESS&THE CITY: Еми и Алек от Бистро Комерсиал тук>>

SUCCESS&THE CITY: Илияна Раева в две части тук>>

SUCCESS&THE CITY: Христина Ванчева тук>>

SUCCESS&THE CITY: Ина Николова тук>>

SUCCESS&THE CITY: Албена Колева тук>>

SUCCESS&THE CITY: Жоро Петков>>

SUCCESS&THE CITY: Соня Лайънс: За да...

SUCCESS&THE CITY: Роси Владовска...

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.