Следва

Народно Gourmet – облагороден тиквеник

Конфи-денциално от Brasserie

Глобализацията грам не подмина и българската столица и се установи и тук по най-различни начини и места. Някои...

Стил преди 16 години
Глобализацията грам не подмина и българската столица и се установи и тук по най-различни начини и места. Някои от които - достойни да ни направят сред най-върлите й почитатели. Така, в един предпразничен ден, се натъкнахме на едно необичайно стилно за София място, където необичаен за българин майстор - готвач ни въведе в необичайно акуратната си работна обстановка, за да ни приготви една обичана от сезона красота. Ако всички централни софийски кафе-ресторанти изглеждаха и се усещаха като Brasserie<@SITE_URLstrong> (бирария на френски), щяхме да сме нещо като световна столица на лайфстайла. Същото щеше да важи и ако готвачите отделяха такова извънредно внимание, с каквото Джун Йошида – главният готвач<@SITE_URLstrong> - удостоява всеки клиент.





Роден в България, но с японски произход, вместо очакваната суши концепция, Джун ни изненада с френско изкушение, при това с монументална история. Докато приготвя ястието, с професионален размах, той ни разказа и за неговата интересна история. Френска провинция Гаскония е родината на избраното от него патешкото конфи. Там, преди няколко века, френските кулинари изобретили начин за консервация на месото по естествен път в собствената му мазнина, сол и подправки. Консервацията отстъпва като предимство на уникалния вкус на преминалото процедурата месо. Confit<@SITE_URLstrong> от френски е точно консервиране, може би първата подобна техника възникнала и обиколила света, днес смятана за обречена, поради необходимото й време. Традицията обаче живее и възможността да й се насладите под формата на confit d'oie<@SITE_URLstrong> остава отворена по всяко време с Brasserie.





Увлечението от интересния разказ на Джун, изведнъж се измества от това по приказната миризма на вече изпечения патешки бут, който той вади от фурната. На цялото това самодостатъчно великолепие, той прибавя червено цвекло – на едри парчета и пасирано в подправен „мармалад” за сос. След което, гарнира с козе сирене, карамелизирани орехи и рукола. Кулинарният брилянт е част от менюто за този сезон, което винаги се отличава с изискан подбор на най-доброто от световната кухня.





Конфи от патица<@SITE_URLstrong>, печено червено цвекло, козе сирене и орехи – около 10 лева в зимното меню на Brasserie (ул. Райко Даскалов 3, градинката на ул. Солунска).

More from View Sofia

More Стил