Следва

Българско парче сензационно достигна №2 в световна техно класация

Международният фестивален хит „АВЕ” открива 16-ия София филм фест

Дебютът на Константин Божанов дава начало на киномаратона на 9 март в Зала 1 на НДК  

Movies & TV преди 12 години

След като събра куп международни награди „Аве” ще участва в конкурсната програма и на престижния кинофорум у нас. Романтичната драма „Аве” (носител на Специалната награда на журито – Сараево’11, наградата на ФИПРЕССИ във Варшава’11, наградата за млад талант в Хамбург’11, голямата награда „Iron Herring” в Лийдс’11, наградата за най-добър режисьор на фестивала „Златна Роза” - Варна’11 и номинация за „Златна камера” и участие в Седмицата на критиката в Кан’11) беше сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година.

Продукцията беше представена и на кинофестивалите в Триест, Гьотеборг, Солун и Тромсьо, а в. „Монд” я определи като „един от най-силните български филми през последните години”. Сред фестивалните участия на „Аве” са и Ла Рошел Филм Фест, Фестивал Сине32, Арас Филм Фестивал (Франция), „Film by the Sea” и Лийдс Филм Фестивал (Холандия), Montréal Nouveau cinema (Канада), Gijon Film Festival (Испания).

Сюжетът разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Филмът е продукция на компаниите „Елементи”, „Камера” и „КВ Филм”, с участието на БНТ, продуценти са Димитър Гочев, Жофроа Грисон и Константин Божанов. Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

Пътят на родения през 1968 г. Константин Божанов към заснемането на първия му игрален филм „Аве” е дълъг. След като следва кино и скулптура в България, а след това и в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, той си създава име на творец в областта на модерното изкуство. Участва в изложби в Цюрих, Шанхай, София и Лос Анджелис, а късометражният му филм “Lemon Is Lemon” (заснет заедно с Ивайло Симидчиев), печели няколко международни отличия.

 

More Movies & TV