Следва

Дългоочакваната целувка на Нина Роси и Алеся – в „Седем часа разлика”

Who is he? 10-те ни най-любими факта за Дейвид Бауи

Той е голям колкото света, заради необикновения артистизъм, легенда в музиката и вечен лик от старите плакати...

People of art преди 11 години

Той е голям колкото света, заради необикновения артистизъм, легенда в музиката и вечен лик от старите плакати. Той е Дейвид Бауи и това са десетте ни най-любими факта за него, макар че имаме още поне сто и десет: 

1. Дейвид Бауи е роден на датата на Елвид Пресли, 8 януари, но 12 години по-късно, през 1947 в Брикстън, Лондон, с името Дейвид Джоунс. Сменя го по-късно, за да не го свързват с фамилията на друг британски музикант.

2. Този гениален артист остава в умовете и плакатите на всички с двете си различни очи. Всъщност зеницата на дясното е трайно разширена при училищно сбиване, причината за което негови приятели твърдят, че е красиво момиче. Дефектът се превръща в ефект и част от имиджа на музиканта.

3. Бил е в общо 10 банди за цялата си музикална кариера - The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine и Tao Jones Index. (Някои от бандите днес свирят под други имена).

4. Първият хит на Бауи във Великобритания е през 1969-та. Това е Space Oddity, която е използвана от Би Би Си за фон на репортаж, отразяващ кацането на Луната. В Америка пък е номер 1 с Fame през 1975, чийто текст написва съвместно с Джон Ленън.

5. Зиги Стардъст наистина взривява света. Един от псевдонимите му е легендарен образ, който преобръща музикалния бизнес с краката нагоре. В началото на 70-те, незабелязан и недооценен достатъчно, Бауи се досеща накъде боят нещата, благодарение на ексцентричния рок певец Винс Тейлър, наричан в родната Франция френския Елвис, който казва, че е прероденият Исус Христос. Тогава цялата планета започва да говори за него. Взимайки идеята за шоуто от този странник, вдъхновявайки се от артисти като музиканта Лу Рийд, френския мим Марсел Марсо, художникът Анди Уорхол, писателят и драматург Жан Жьоне и режисьорът Кубрик с филмирания от него антиутопичен роман на Антъни Бриджис „Портокал с часовников механизъм”, Дейди Бауи решава да сложи грим и да се напъха в трико. Тогава целият свят пада в краката му, както предполага!

6. Братът на Бауи - девет години по-големият Тери, който е болен от шизофрения, се самоубива през 1985 година. Именно Тери вдъхновява Дейвод за песни като Aladdin Sane, All The Madmen, The Bewlay Brothers и Jump They Say.

7. През 2004-та Бауи е ударен отново в окото, този път с близалка, на концерт в Осло, Норвегия.

8. Същата година е опериран по спешност в Германия, поради запушен кръвоносен съд на сърцето.

9. През 1986-та Бауи играе във филм на Джим Хенсън „Лабиринт, в ролята на краля на гоблините Джарет.

10. Бауи и сомалийският модел Иман се женят през 1992 година, имат и дъщеря. Александрия Зара Джоунс е родена през 2000-та година. Великолепният топ модел Иман има същата татуировка като съпруга си, нож, на глезена.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра