Следва

„Баща ми и Уолт Дисни се преобръщат в гробовете си“: синът на създателя на "Снежанка" за римейка

Сто процента

Новият албум на Алекс и Влади е ода за искреното и личното

People of art преди 8 месеца

Като нация ги открихме през 2013-та и който е внимавал, и тогава е знаел, че 10 години по-късно още ще си говорим за тях. Те се отличаваха, и все още се. Те не спряха да се преоткриват, и все още се. Те са Алекс и Влади, и пеят RnB.

Който знае, знае.

С рядка - почти неосъзната - гениалност, в текстове на песни като "Само за свободни", Алекс и Влади показват, че, преди всичко, музиката е мартеница от проза и поезия. Форма на изказ толкова лишена от нужда за точка на референция, че освобождава от всичко и остава само емоцията; толкова нерафинирана и човешка, че чак се дразниш колко добре са успели да уловят съществуването във всичките му нюанси.

От "Само за свободни", през "Правя го за нас" и класики като "Уж говорим" (отричаме Вселена, в която да не споменем Ndoe), пристигаме на "100%": музикалната кулминация на Алекс и Влади, които пеят RnB, но не само. Албум, който хейтърите биха нарекли по-скоро ЕР, толкова здраво циментиран в истинността си, че седем песни ти се струват недостатъчно, но като се обърнеш назад и погледнеш, виждаш, че ти е дал всичко, от което не си знаел, че имаш нужда.

Тук и сега, без да издаваме прекалено много, правим кратък анализ на четирите ни любими песни. Предупреждаваме: албумът не замества психотерапия, но минава доста близко.

#4 Теб Да Обичам

Сладко боли от любовта, с тебе взимам цялата
Да обичаш няма правила, или чувство за вина, няма място за това
Взимам я, ела, ела, ела

"Теб Да Обичам" е правена да стане хит. С миксирането на беквокалите напомня на нещо от 90-те. Текстът е неангажиращ и сладникав, а степента и на двете варира в зависимост от това къде се намирате в живота. Песента раздвижва тялото и въображението по неосезаем начин. Запомняща се е, не прекалено дълбока, и това я слага на позиция 4.

Препоръчано за:
• сутрините, в които ставате по-късно
• зодиите Близнаци и Лъв и луните в Овен и Стрелец
• докато се оправяте за излизане

Да се внимава при:
• ретроградна Венера
• скорошна раздяла

#3 Девойко Мари

От бедняка крадецът краде ли?
Каквото са взели, са взели
Едва ли за нещо ще става
Сърцето без него го няма

"Девойко Мари" е един от онези тракове, които имат типичния Алекс-и-Влади нюх, обаче вплита и фолклорна интерпретация от оригиналната "Девойко, мари, хубава". Тази песен ни е много на сърце, особено когато пътуваме и сме далеч от родното. Ако песните в този албум имаха семейна роля, това щеше да е майката.

Препоръчано за:
• родители, все още незапознати с творчеството на Алекс и Влади
• зодиите Дева, Везни и Лъв
• плейлист за пътувания

Да се внимава при:
• дълго отсъствие от България
• пълнолуние в Дева

#2 Милиони рози

Сърцето ми ме връща
В неговата къща
Само аз си знам какво ми е
Умът ми го превръща
Във любов могъща
Щом го искам, грях ли е?

Дълго се чудихме дали "Милиони Рози" да не е на първо място. Те всички са, просто се различават с милиметри една от друга. Бидейки първата и една от по-кратките песни, "Милиони Рози" е перфектна за въвеждане в магията на този албум. Мека, мистична и наивно любовна, песента директно изстрелва към една Вселена, където можем да се чувстваме като жертви и да не се обвиняваме за това. Ппесен на приемането, женската енергия и моментите, които съзнанието ни романтизира, колкото и нелогични и лоши за нас да са били. След прекаленото слушане на тази песен, неминуемо идва трансформация.

Препоръчано за:
• периоди на емоционални блокажи
• зодиите Водолей, Скорпион и Козирог, ако искат да пречупят собствените си бариери

Да се внимава при:
• луна в Риби
• засилена комуникация с хора от миналото
• периоди, в които изплуват нелекувани травми

#1 Сръбско

Икак да те чуя, ако не извикаш
Как да те видя, като съм сама
Слагам край на причината да те обичам
Свикнах да те няма на сутринта

Както по-горе казахме, че след "Милиони Рози" идва трансформация, така е редно да споменем, че в този албум тя пристига под формата на "Сръбско". С лирични проблясъци и семпъл инструментал, песента удря директно в емоциите и изкарва на повърхността вътрешната сила за промяна. Случвало ни се е: всичко привидно е наред, обаче един ден най-сетне си признаваме, че сме в отношения, в които се чувстваме нечути, невидяни, неразбрани. Времето си тече и осъзнаваме, че само да търсим причината в нас не е достатъчно. Понякога като не става, просто не става. Както чухме наскоро някъде: кой влиза в магазин и си купува обувки с два номера по-малки?

Препоръчано за:
• хора, които приключват или са приключили връзка скоро
• зодиите Везни, Риби, Рак и Телец

Да се внимава при:
• силно драматични периоди, още казано:
• сянката на Меркурий преди ретроградие
• хора, които имат дезорганизиран стил на привързване

Послепис: Ако не сте слушали 100% на Алекс и Влади, а и аз не сме успели да ви убедим все още, забравете за нас, но го направете за себе си. Това е вашият знак.
.................................................................................................................................................................................................

Благодарим за текста на Христо Лъчезаров!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра