Следва

Изложбите, които си струват: El Aumento в "Ракурси"

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра

People of art преди 7 месеца

„Когато някои от авторите на представления се изказваха твърде определено за специалната операция, имената им изчезваха от плакатите“, каза той. Според Урин, Болшой има собствени правила по темата, предвид „повишеното внимание към него“.

"Затова може би е нормално да се появи известна вълна от възмутени писма и други изказвания. Театърът и Министерството на културата разбират много добре какво предизвиква сериозната негативна реакция."

Според него на фона на политическата ситуация са се променили и други аспекти от работата на театъра. На първо място, това се отнася за поканените солисти от други страни.

„Разбира се, преди промяната на социално-политическата ситуация ние бяхме свикнали с факта, че почти половината свят идваше в Болшой театър: много поканени солисти и важни съвместни продукции, което до голяма степен е същността на музикалното изкуство. Но дори днес има единични случаи, когато нашите западни колеги се съгласяват да работят с театъра“.


Владимир Улин, директор на Болшой театър

Според него „като правило, те изпитват огромен натиск, но искат да си сътрудничат с Болшой театър“. Много от чуждестранните солисти молят „имената им да не бъдат публично достояние до последния момент“.

Урин добави, че днес публиката, поради напрежението отвън, е започнала да възприема театъра по различен начин. "Сега обществото е наистина поляризирано. И доста често има искрено възмущение на хората за едно или друго. Тези обвинения обаче често са напълно безпочвени", допълва той.

Спектакли на режисьори, противопоставили се на войната на Путин в Украйна, са свалени от репертоарите на театрите от началото на военната спецоперация, както инвазията се определя в самата Русия. Така наскоро стана известно, че балетът на Кирил Серебренников „Нуреев“ е отменен в Болшой театър. Самият режисьор нарече този акт „шизофрения“. Спектаклите на Дмитрий Кримов също бяха отменени в московските театри, а името на Борис Акунин беше премахнато от афишите. 

More People of art