Следва

"Ким срещу Кание: Разводът" в HBO Max от днес

Изложбите, които си струват: El Aumento в "Ракурси"

Едно бързо или пък, по-добре, бавно минаване през ул. "Хан Крум" 4А в София, в периода между 19 септември и 7 октомври 2023 ни е задължително  

Events преди 7 месеца

В този период, една от най-изящните столични галериия има удоволствието да представи изложбата „Издигането - El Aumento – The Expand“ на Валентин Бакърджиев. Изложбата е провокативна, различна и потапяща, а представените произведения са създадени от „старите“ живописни платна на автора, които той превръща в нови творби, посредством тяхното физическо нарязване. След това съединява парчетата отново, като пъзел. Валентин Бакърджиев създава от двуизмерното платно триизмерни обекти на основата на пирамидата и така „новите“ му работи се издигат преносно и буквално. Мултиплицирани, тези пирамиди засилват усещането за вибрацията на творбите. В същото време в тях все още могат да се разпознаят части от старите платна – око, ръка, лице, но конструирани по нов начин и носещи ново значение, за едно различно наслагване на истории, преподредени, като хармонична мозайка и препращащи зрителя към нови пътешествия.

За изложбата художникът казва:

“През 2016 започнах работа по този устойчив проект, идеята за него дойде от убеждението ми, че фигуративната живопис, която създавах, вече не отговарят на творческите ми търсения. Реших да спра да правя това, което публиката очакваше от мен, и да стана артистът, който исках да бъда. По този начин унищожих старите си картини и ги ползвах за да създам нова серия творби. Така преобразувах фигуративното си изкуство в абстрактно такова, в което всички елементи имат нов смисъл и значение.“

Куратор на изложата е Мила Старейшинка – Ангелова, а адресът на галерия "Ракурси", припомняме, ул. "Хан Крум" 4А.  

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант’22“.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.