Следва

15-те модни изложби, които не трябва да пропускате на Salone del Mobile

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

Events преди 2 седмици

Пролетният сезон на Karakashyan & Artists представя вълнуваща програма от имърсив театрални представления, вдъхновени от бурната среда на кулинарния свят. През април 2024 г. българската трупа представя вече отличените си спектакли “КУХНЯ” и “Приказки в Космоса: Неземни тайнства”, създадени в колаборация със сладкаря Александър Цеков, творчески директор на ресторант "Космос" в сърцето на София.

Поредицата от представления, продуцирани от Studio Karakashyan, отвежда публиката в алтернативно кулинарно и сценично изживяване, разкривайки физическото и психологическото напрежение на професионалната кухня - реалност, която обикновено остава скрита за гостите.

В новия спектакъл "Приказки от Космоса: Неземни тайнства” екипът трансформира традиционните български приказки в преживяване с петстепенно меню, в което ще оживеят и най-неочакваните герои от познатите ни български фолклорни приказки. По време на вечерята публиката ще се срещне отблизо с герои от обичани приказки като “Тримата братя и златната ябълка”, “Дядовата ръкавичка”, “Косе Босе”, “Златното момиче” и други.

Дегустационното меню е създадено от екипа на ресторанта “Космос” и главния готвач шеф Владислав Пенов, който наскоро стана и посланник на богатото кулинарно наследство на българия в международната асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs.

Въпреки че работи с две различни дисциплини - танц и кулинария, Александър Цеков открива и много сходства по време на процеса: "В основата на кухнята е екипната работа и координираното движение на всеки готвач спрямо екипа. Тя създава импровизирана хореография по време на процеса на готвене и ежедневната работа в професионална кухня".

Интимността, близостта и дегустацията са съставките, използвани от Коста Каракашян и Антония Георгиева за изграждането на тези сетивни преживявания. "Създаването на въздействаща концепция за имърсив пърформанс не може да стане, без да се вземат предвид специфичните асоциации, които пространството носи, казва Коста. - За да бъде едно преживяване наистина потапящо, то трябва да предлага достатъчно възможности за открития и изненади, подобно на едно многопластово ястие".

КУХНЯ” се завръща в Кулинарната академия HRC на 20-21 април (събота-неделя) “Приказки в Космоса: Неземни тайнства” е между 23-24-25 април (от вторник до четвъртък) в ресторант “Космос” на ул. “Лавеле” 19.

Представленията се реализират с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Възстановяване и развитие на частни културни организации” и Министерството на културата на Република България.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?