Следва

Сутрин в 7 точно с Ирена Милянкова

Сутрин в 7 точно с Руми и Роси от галерия Ракурси

„Айде галерист, адски е секси” беше първата реакция на оперативката миналия вторник, когато обсъждахме...

People of art преди 16 години

„Айде галерист, адски е секси” беше първата реакция на оперативката миналия вторник, когато обсъждахме кого да представим в „Сутрин в 7 точно”.

Кратко проучване и ... резултат – историята в един ден на една от най-успешните галерии в България, ръководена и представяна обаче не от млад и красив мъж, а от две супер симпатични дами, с невероятната комбинация от имена РУМИ и РОСИ.

Установявал ли си някога, че поне веднъж в живота си си се замислял „Какво ми се прави на попрището жизнено в този момент?”, отговаряйки си почти мигновено „Малка и луксозна галерия със супер ценни и скъпи творби и тълпа от платежоспособни клиенти, разбирачи от изкуство, ще ми дойде перфектно.”

В действителност тая работа не е толкова лесна. Представи си едър и тежък чук, с който забиваш пирони, представи си огромни платна, които трябва да наредиш добре на малко място, представи си и трудни времена за изкуство в условията на проточил се преход.





Всъщност героите на този разказ са две усмихнати, нахъсани, търпеливи и успешни жени, за които работата е хоби и удоволствие; жени, които излъчват морал, сериозност, но и сексапил.

Руми започва своя ден с чай и йога, а Роси - с тонизиращо кафе в галерията.
Заредени с енергия, всяка по своя метод, заедно започват подготовката на откриването на нова изложба, същата вечер в 6. Авторът е младият Димитър Труканов – Трукан, а изложбата му се казва “Ръжда” и ще бъде в галерията до 18-ти този месец.

В „Ракурси” от години няма случайност при подбора на произведенията и авторите. Двете дами имат предварителен поглед към произведенията. Една изложба стои при тях около 20 дни, което автоматично означава, че интериорът на работното им място се променя коренно през кратък период. Как да ти омръзне такова нещо?





Часът е само 11.15, а атмосферата е доста приповдигната. И въпреки ангажимента, който пришпорва реалността и кара да изглежда наелектризирана, не липсва фино внимание и гостоприемство от страна на двете домакини.





Роси харесва белия цвят и обича да носи панталони, а Руми – залага на цветното настроение и полата. Толкова различни, че се допълват абсолютно.
Страстта на Руми са ските, докато Роси предпочита топлото време, къмпинга и сърфа.

Влизат различни хора. Някои се интересуват от картините, а други може би от привлекателните мацки-галеристки.





А дали са ухажвани от художниците, или хора от бранша?! Може би е имало някога някакви закачки, но те не се сещат за такива случаи. Руми и Роси са семейни жени и не си позволяват флирт. Но това не пречи да бъдат харесвани. Те са различни, подчертано духовни натури.

За тях картините са по-ценни от скъпите дрешки, екстрите и дори екскурзиите, защото са вечни. Определено предпочитат да обогатят частните си колекция пред други разни удоволствия.





По този повод научаваме, че в действителност има изключения.
Преди време Роси се влюбва в картина от текущата изложба, купува я, но въпреки това я оставя в галерията. Явно произведението наистина си е струвало, защото скоро бива харесано от друг любител. И… професията надделява. Но едва ли ще се случи отново – Роси още съжалява…

Часът е 18.00. прииждат гостите на изложбата. Откриването започва. Дамите са засипани с цветя. Еуфорията е пълна!





А какво ще се случи след това – вероятно ще отпразнуват събитието с чаша вино или изтощени ще се приберат в семейното огнище при любимите си хора. Това са само предположения. Важното е, че ден с полъх на изкуство е хубаво нещо, но ден с художници и галеристи ценители е направо злато!

Галерия „Ракурси” се намира на ул. „Хан Крум” 4а. Работи всеки ден без неделя, така че ще намериш време да я посетиш. Пренеси се в един духовен свят в компанията на две симпатични, лъчезарни и умни жени!

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра