Следва

Меган Фокс роди момченце

Кучешко сърце

Филм разказва на англичани и българи разтърсващи истории за уличните кучета в София
 

Movies & TV преди 11 години

“Кучешко сърце” е първият съвместен проект на режисьорите Диана Костова и Иво Тодоров. Филмът е сниман в София и в най-големия приют за бездомни кучета - в Долни Богров. Авторите проследяват няколко истории на животни, озовали се в клетките там, и на техни събратя, осиновени от стопани.

Двамата режисьори показват съдбата на уличните кучета в София през погледа на самите животни. По време на снимките научили, че сред бездомните четириноги, определяни често като “пръв приятел на човека”, има жестоко малтретирани: бити с лопати и чукове, с рязани уши и опашки, блъснати умишлено от автомобили. И единственото спасение за тези кучета е или в приют, или в дома на състрадателни хора.

В “Кучешко сърце” стопани разказват защо са осиновили бездомни кучета, какво им дава общуването с тях и как можеш да ги обикнеш. Другата важа тема, която засягат авторите, е кастрацията – като единствено решение на некотролируемата популация, от една страна, и от друга - като превенция на опасни заболявания, особено при женските животни.

Във филма участват още представители на приюта в Добни Богров и директорът на общинска фирма “Екоравновесие” в София Манол Нейков.

Двамата режисьори също имат в домовете си кучета, като осиновената от Иво Тодоров Тара е взета от улицата на 40 дни. 

Филмът има и версия с английски субтитри, понеже само преди две седмици Диана Костова се дипломира с този проект в Университета на Бедфордшир, Англия, по специалността “Документално кино”. Освен от големия брой улични кучета в София, англичаните били шокирани и от програмата на Столична община, по която прибират животните, обезпаразитяват ги, кастрират ги и... отново ги пускат там, откъдето са взети. “Какъв е смисълът?”, попитали те.

В момента Диана Костова и Иво Тодоров, който е журналист в Нова телевизия и БНР, снимат вече следващия си проект - първата по рода си у нас видео книга. 

Премиерата на документалния филм “Кучешко сърце” в България е на 23 октомври, от 18.30 ч. в столичното кино “Одеон”.

A Dog's Heart - movie trailer 
 

More from View Sofia

More Movies & TV

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 1 ден

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.