Следва

Директно от PR: Анн-Джи със златен медал на световната купа по фитнес за България 2012

Питай ме, Питай ме: Снежната зима и красивият тен – проблемът решен

Преходните месеци от сезоните, които ни помагат да се подготвим за всеки един от тях, са най-доброто време да се погрижим за кожата на лицето си...

Hair преди 11 години

Преходните месеци от сезоните, които ни помагат да се подготвим за всеки един от тях, са най-доброто време да се погрижим за кожата на лицето си. Но това не означава, че за всеки един сезон не се изисква по-специфична грижа и продукти. Зимата е може би най-коварният от всички, тъй като тогава кожата ни е подложена освен на студа, но и на яркото слънце, когато го има, както и вятъра. А комбинацията от тези три “съставки” е достатъчна да нарани и без това нежната кожа. И, тъй като почти е зима, ние се посъветвахме с д-р Радина Денкова от Aesthe Clinic за това какви грижи е нужно да предприемем.

Като за начало трябва да изключим опцията с полазването на солариум. Многократното излагане макар и на изкуствен източник на светлина e много вредно и опасно. Освен това може да причини еластоза и увреждане на самата тъкан на кожата. Позволената доза солариум е в рамките на до 10 излагания за година, а много от младите момичета правят около 200, което е крайно неприемливо, ако искаме да запазим тена и кожата си здрави и красиви. Идеята е да изглеждаме свежи, т.е. кожата ни да е естествена, млада и незагрубяла от прекомерното излъчване на слънчеви или, в случая, лъчи от солариум. Освен това през зимата условията са много по-екстремни, тъй като има едно редуване на слънчеви дни с по-студени зимни дни. Поради тази причина е добре да се наблегне на по-богатите като консистенция кремове. Това са кремове, които съдържат повече хранителни вещества. Зимата като сезон е идеална за фотоподмладяване, пилинги и хидратация на кожата. Така, че тук вече спокойно можем да извършваме тези процедури и да кажем с няколко думи, че зимата е сезонът, който е най-благоприятен за всякакви естетични процедури.

За дамите, които обичат екстремните спортове и времето в планините е добре да знаят, че 1-2 седмици преди всяко ходене кожата не трябва да се подлага на никакви естетически процедури. Отивайки на планина е добре да се използва фотозащитен крем с максимален фактор, тъй като слънцето в планините е много по-агресивно и кожата трябва да се пази по-добре.

А, за да се подготвим за идващия снежен сезон е добре да предприемем още през есента хидратация на малки стъпки, но включена редовно в графика на всяка една от нас. Не е нужно всеки ден да се извършва някаква процедура, нужно е само да се изготви една добра програма, която да се следва. Това трябва да стане заедно с дерматолога, който ни лекува, защото той най-добре може да препоръча от какво има нужда конкретната кожа на конкретния пациент.

VS: Кои са външните вредни фактори за кожата на лицето през зимата, от които задължително трябва да я пазим и как се случва това, д-р Денкова?
д-р Денкова: През зимата нашата кожа е подложена на трудни условия. Основните фактори, чието неблагоприятно влияние най-тежко се отразява върху нея, са студеният и сух въздух, често острият вятър, топлината в помещенията(рязката разлика между външната и вътрешната температура), стресът, използването на неадекватни козметични средства, включително и подценяването на слънцезащитата и т.н.Очевидно е, че в условията на подобна агресия по отношение на кожата, грижите за нейната защита и поддържането й в добро състояние трябва да бъдат не само системни, но и комплексни. За целта е необходимо да разбираме механизмите на действие на отделните вредни фактори, както и с възможностите за тяхното неутрализиране.

VS: Кои козметични процедури не препоръчвате през зимния сезон и кои са много важни за добрия вид на кожата?

д-р Денкова: От друга страна, зимата е много благодатен сезон за естетични процедури, тъй като слънцето не огрява така силно както през лятото и могат да се извършват много терапии, които са противопоказани за работа през сезоните с активно слънцегреене. Тук мога да спомена фотоподмладяването, което прекрасно изравнява тена на лицето, премахва малките кръвоносни съдове, намалява интензивността на пигментните петна. Други много ценни процедури са мезотерапията с колаген и мезотерапията с хиалуронова киселина, които хидратират в дълбочина кожата, стягат я и са добро противодействие на рязката смяна в температурата, което води до изсушаване на кожата. Да не забравяме и химичния пилинг, който пък обновява горния слой, изглажда и омекотява кожата.



VS: Студеният сезон е характерен с рязката смяна на температурата отвън и вътре в дома или офиса. Има ли някаква закономерност за това колко градуса трябва да е в едно помещение, за да не изсушава и уврежда кожата?
д-р Денкова: Рязката смяна на температурата в и извън помещенията през зимата води малко или много до дехидратиране на кожата. Колкото е по-топло в едно помещение, толкова по-силно е потоотделянето през кожата, което води до изпаряване на водата от кожните слоеве. Така кожата се стерсира и оттам намалява водното съдържания в клетката и междуклетъчното пространство.

VS: Колко важна е хидратацията и задължително ли се нуждаем от овлажняващ крем през зимата, независимо от типа кожа?
д-р Денкова:
За да се възстановят нивата на водно съдържания в кожата тя трябва да се хидратира, като това може да се случи по два начина-външно и вътрешно. Външното хидратиране се осъществява с прием на определени количества вода и използване на подходящи хидратиращи кремове. Вътрешното хидратиране става чрез инжекционни терапии като тези, които споменах по-горе.

VS: Важат ли същите условия при по-мазна или проблемна кожа?
д-р Денкова: По отношение на козметиката, хубаво е кремът през зимата да хидратира добре кожата. Това дали тя е мазна или суха, определя използването съответно на флуид или крем.

VS: Какви са последствията, ако не полагаме достатъчно грижи?
д-р Денкова:
Последствията при немърливо отношение към нашата кожа много често се проявяват с очевидни клинични признаци като лющене, зачервяване, чуство за опъване, сухота и поява на малки бръчици на по-късен етап. Кожата губи своята жизненост,еластичност, повяхва, няма тонус.

VS: Трите изключително важни стъпки в грижата за кожа на лицето през зимата, които да следваме всеки ден?
д-р Денкова:
Трите най-важни съвета, които бих дала на дамите по отношение на грижата им за кожата през зимата са:
-добра хигиена-гаранция за здрава кожа;
- добра и системна хидратация- гаранция за свежа кожа;
-добра фотозащита- гаранция за равен тен.

И, ако все още се чудите как и защо да се справите с проблемния студ, то не губете време, а предприемете някоя от стъпките, които определено ще върнат сиянието и свежестта на вашата кожа.



 

 www.aestheclinic.com


Чети още:
Преходно време и как да се справим с проблемната кожа 
Да си жена на 40! Д-р Радина Денкова за процедурите и методите, които поддържат младостта и самочувствието

Д-р Радина Денкова: Моделиране на лицето и какво представлява то

More Hair