Следва

Вечният студент: Камелия Тодорова се върна на студентската скамейка

Костюмите в хитовата продукция "Клетниците" и как да спечелиш двойна покана за филма в играта на ViewSofia

Ако си чел внимателно всичко до тук, ти остава единствено да изгледаш филмчето отдолу и да отговориш на нашия...

Movies & TV преди 11 години

Едва ли можем да съберем в няколко материала всичко, което може да се каже за свръхпродукцията "Клетниците". Купища допълнителни видеа, снимки, постери и какво ли още не се опитват да ни разкажат повече за мейкинга на лентата, но ние решихме да обърнем по-специално внимание на прекрасните декори, костюми, грим и прически, които ни очакват по родните кина точно от 1-ви февруари.

Възхитителна работа, резултат на много труд от страна на целия дизайнерски екип, която създава завладяващ образ за всеки един от героите.

Разбира се, насочваме вниманието си към главния дизайнер Пако Делгадо, който изпълнява великолепно тежката задача да облече актьорите. Дрехите, които създава не само са съобразени и вдъхновени от епохата, в която се развива действието, но те обхващат и отразяват всички стилове облекло, носено в множеството социални касти в целия 33-годишен период, в който се развива действието. А това наистина не е лесна задача! 

Творци като Йожен Дьолакроа и Франсиско де Гоя служат за вдъхновение на Делгадо, а самият той споделя: "Обхванахме толкова много неща. Изградихме образи на затворници, проститутки и монахини. Имахме бедни, имахме и богати. Това е една невероятна работа. Тя е по-различна от останалите ми проекти за филми, защото е мюзикъл. При филмите от дизайнерите се изисква възпроизвеждане на тоалетите от реалността с огромна точност, но тъй като това е мюзикъл, а това е нереална ситуация в живота, ние трябваше да включим и фантазията си. И знаехме, че трябва много внимателно да ходим по тази линия... на реалното и нереалното.“



Жан Валжан започва в наистина тежка ситуация. В началото, той е осъден и е с почти никакви очаквания за бъдещето и това е пряко засегнато във външния му вид - грубите дрехи, брадата, той е „мъртъв“ в дрехите си. Тогава изведнъж, малко по малко, героят започва да става все по-сложен и социален и това веднага проиличава във външния му вид – материите стават по фини, палитрата по-богата.

Точно обратното важи за Жавер. Делгадо прави сравнение с двамата и ги нарича "двете страни на една и съща монета".



Фантин пък е момиче, което в началото само се грижи за себе си, по-скоро нежно, но малко по-късно във филма тя е представена като проститутка облечена в ярки червени цветове.



Като дете Козет пък е едно дрипаво момиченце, което работи като слугинче в дома на Епонин. Епонин тогава е една малка кукличка, но десет години след това ролите им се разменят.



Що се отнася до господин и госпожа Тенардие те са колорита във филма, най-цветните фигури. Саша Барън Коен е прекрасен актьор и комик, както и Хелена Бонъм Картър и те перфектно влизат в скроените им дрехи.



Мюзикълът „Клетниците“ изисква създаването на около 2200 костюма, а екипът работи върху дизайна им във Франция, Испания, Италия и Англия. За съжаление, е наложително, голяма част от работата им да бъде унищожена, за да се гарантира, че тоалетите ще изглеждат така, както биха стояли върху истински просяци и гладуващи бедни.



„Клетниците“ получи 8 номинации за Оскар, като една от тях е за Пако Делгадо за „Най-добри костюми“. Работата му наистина е внушаваща и заслужаваща отличие. Но малко преди Академията да се произнесе за филма, ние ще те зарадваме с двойна покана за него.

Ако си чел внимателно всичко до тук, ти остава единствено да изгледаш филмчето отдолу и да отговориш на нашия въпрос на добре познатия мейл за игри и закачки [email protected]Печелившият ще бъдат избран на случаен принцип измежду всички вярно отговорили и ще бъдат уведомен на 30 януари с имейл за това.

Ето и въпроса:

Кой е цветът, определен като „цветът на конфликта“ от дизайнера на костюмите в "Клетниците" Пако Делгадо?
a) Синьо
b) Черно
c) Червено
 



 
Билетите, раздавани в рамките на играта, са валидни за веригите на Cinema City и Арена в периода 9-17 февруари 2013 год. За да получат наградата си, късметиите трябва в тридневен срок да отговорят до имейла, уведомяващ ги за наградата, като посочат в кое кино биха искали да гледат прожекция на филма.
* Победителите ще могат да получат наградите си срещу документ за самоличност на касата на посоченото от тях кино.
* В случай, че участник, спечелил награда от играта, не се свърже с нас в тридневен срок след обявяването му като печеливш, участникът губи правото си да получи наградата.

More Movies & TV