Следва

Криси Несторова за играта си в "Къртицата" пред ViewSofia

"Когато се появи детето" от Франсоаз Долто

Ако искаш да подариш тази книга на свой близък, влез във Facebook страницата на ViewSofia, за да разбереш как да го направиш...

Books преди 11 години

"Когато се появи детето" е заглавието на популярна ежедневна рубрика в Радио "Франс Eнтер", излъчвана от 1976 до 1978 г., в която Франсоаз Долто отговаря на писма на слушатели. Темите са разнообразни, препоръките – конкретни, основани на богатия й опит на психоаналитик. От първата глътка въздух до встъпването в зрелостта, от "необяснимите" реакции на бебето до сложния свят на юношата, от хигиенните навици и подреждането на играчките до пробуждането на сексуалността – няма незасегнат проблем, с който биха могли да се сблъскат родители, баби и дядовци, учители, педагози. Без претенцията да дава рецепти, Долто откликва с полезни съвети и напътствия. И с едно общо послание, което се съдържа във всеки ред на живия диалог. Детето не е нечие притежание, а самостоятелно същество, чиито пориви и желания трябва да бъдат чувани, разбирани и зачитани. Възпитава се с думи, с обич и търпение, с пример, не с нервност, принуда и насилие. Разговорът, общуването е пътят към сърцето на малкия човек, за да израсне той като пълноценна личност и да открие своето място и призвание в обществото. Франсоаз Долто предлага ценен източник на модели за възпитателно поведение, за мъдри отговори на предизвикателствата, които децата непрестанно поднасят на възрастните.

 



Ако искаш да подариш тази книга на свой близък, влез във Facebook страницата на ViewSofia, за да разбереш как да го направиш. Инициативата "Сподели книга с приятел" продължава и можеш да се включиш от тук!
 

More from View Sofia

More Books