Следва

Всичко, което трябва да знаем за 80-тото издание на Филмовия фестивал във Венеция 2023

„Сънуван шепот“ на Явор Янесовски: нежна поезия за романтици, с премиера на 12 септември

30-годишният Явор и неговите приказни стихове са в състояние да докоснат и най-скритите струни в душата

Books преди 9 месеца

Докато листата бавно се отронват и прошепват спомена за отминалото лято, Явор Янесовски се завръща на литературната сцена със стихосбирката „Сънуван шепот“. След успеха на дебютната му книга „Чакани вселени“ и последвалата я „Името на прелестта“ младият поет представя своите най-съкровени стихове, описващи пътя към Нея – момичето с „незабравени очи“. Изданието излиза с красивите картини на художничката Павлина Тодорова, нарисувани специално, за да пресъздадат нежния поетичен свят.

Явор Янесовски е роден на 14 март 1993 г. в София. Завършва бизнес администрация, но животът му отрежда друго призвание. Освен поет, Явор е и запален астролог, обича изобразителното изкуство и да колекционира картини на български творци. Една от любимите сентенции на автора, превърнала се в негова житейска философия, са думите на великия писател Виктор Юго: „На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме — това са гениалността и искрената доброта.“

Със своите 29 стихотворения, "Сънуван шепот" ни пренася в света на влюбения младеж, чиито емоции и чувства са изразени в стихове. А изповедта героя завършва със 7 сонета. Явор Янесовски ни поставя на мястото на момчето, което намира утеха само в стиховете и с перото си той изписва чувствата, превърнали се в шепот.

Поетично, драматично, романтично - този творба ни напомня леко на Шекспир и неговите "Ромео и Жулиета". Това е любовно признание, което всяка жена си мечтае да получи. С подобна книга в ръка, дори най-дъждовните и меланхолични дни се превръщат в моменти на лекота и красота.

Ако искате и вие да се докоснете до този романтичен нов свят на поезия, който да ви топли в хладните есенни дни, можете да го направите на официалната премиера на стихосбирката "Сънуван шепот" на 12 септември в 18:00 часа в Книжен център "Гринуич".
 

More Books