Следва

Priscilla на София Копола разтърси Венеция със 7-минутни овации

Всичко, което трябва да знаем за 80-тото издание на Филмовия фестивал във Венеция 2023

За 80-ти път остров Лидо се подготвя да посрещне гости от цял свят за Международния фестивал на киното

 

Movies & TV преди 8 месеца

Завръщането на София Копола и Уди Алън, новата перла на Йоргос Лантимос, пристигането на остров Лидо на звезди като Ема Стоун, Джесика Частейн и Адам Драйвър и, разбира се, звездата на тазгодишното издание, която ще получи наградата за цялостно творчество “Златен лъв” – 90-годишната режисьорка от Модена Лилиана Кавани. Всичко това в редовете по-долу.


Модена Лилиана Кавани

Ще пристигнат ли гостите?

Всичко вече е подготвено. Тази година се отбелязва 80-тото издание на Международния фестивал на киното във Венеция с програма на много високо ниво (както винаги), режисирана от Алберто Барбера.

Ако новината все още не е стигнала до вас, в Холивуд (вече повече от 120 дни) тече стачка, свикана от американските актьори SAG-AFTRA заради спор с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти. Какъв е резултатът? Най-голямата киноиндустрия в света е блокирана. Последствията вече се отразяват и на Фестивала на киното във Венеция - наложи се да се промени филмът, който ще открие фестивала. Той ще бъде “Comandante” на Едоардо де Анджелис вместо “Challengers” на Лука Гуаданино след решението на Metro-Goldwyn-Mayer да се присъедини към стачкуващите.


Пиерфранческо Фавино в „Команданте“ от Едоардо де Анджелис

Дали стачката ще повлияе на останалите очаквани американски актьори да пристигнат в Италия? Предстои да разберем, въпреки че сме сигурни, че по-голямата част ще са там (за радост на верните им фенове, които всяка година идват от цял свят).

Кои са филмите, които ще се състезават?

Както всяка година присъствието на италианското кино ще бъде значително. В това престижно издание за Златния лъв ще се борят Стефано Солима с “Adagio”, споменатият по-горе Едоардо Де Анджелис с “Comandante”, синът на изкуството Пиетро Кастелито с “Enea”, чувственият Саверио Костанцо с “Finalmente l'alba”, Матео Гароне с “Io capitano” и дръзкият Джорджо Дирити с “Lubo”.


Джейкъб Елорди и Кейли Спаени в „Присила“

От 23-те потвърдени заглавия 15 са на режисьори, които участват за първи път. Сред най-очакваните филми се открояват “Finalmente Alba” на Саверио Костанцо, в който играят редовните участници на фестивала Лили Джеймс и Уилем Дефо и актьорът от “Stranger Things” Джо Кири, и"La Bête" на френския режисьор Бетранд Бонело с Леа Сейду (разказва за опасностите, които се крият при използването на изкуствен интелект).

Фестивалът се подготвя да посрещне на червения килим интернационални звезди като София Копола, Уди Алън, Уес Андерсън, Адам Драйвър и Джейкъб Елорди, Ема Стоун и Брадли Купър, който този път се явява в ролята на режисьор на филма “Maestro”’, а не като актьор.

Официалния плакат

За шеста поредна година Лоренцо Матоти е художникът, който създава и рисува официалния плакат за фестивала. Той го описва по следния начин: „Вдъхновен е от киното на пътя. Искам да изрази чувството за свобода, приключения, откриването на нови територии. Заиграх се с графиката, за да успея да покажа нови светове, които да открием в света на киното. Сигурен съм, че има голямо бъдеще за филмите, които гледат напред и опитват нови неща. Освен това тази година отпразнуваме 80-тото издание на фестивала и исках да го отбележа и на плаката, затова номерът на колата е 80. Пожелавам на киното да стигне далеч и да върви стремглаво към бъдещето. Бъдеще, изградено от откриване на нови територии и прескачане на нови граници: ярко и цветно кино”

Кой е част от международнoто жури?

Големият американски режисьор Деймиън Шазел ще бъде председател на журито. Останалата част включва:

•​Салех Бакри, актьор (Палестина)
•​Джейн Кампион, режисьорка и сценаристка (Нова Зеландия)
•​Миа Хансен-Льов, режисьорка и сценаристка (Франция)
•​Габриеле Майнети, режисьор, сценарист и филмов продуцент (Италия)
•​Мартин Макдона, режисьор, сценарист и драматург (Ирландия)
•​Сантиаго Митре, режисьор и сценарист (Аржентина)
•​Лаура Поитрас, режисьорка на документални филми (САЩ)
•​Шу Ки, актриса и модел (Тайван, Хонг Конг)

Кога ще се състои Международния филмов фестивал 2023?

80-тото издание ще е от 30 август до 9 септември 2023.

Коя ще е кръстницата на 80-тия Филмов фестивал във Венеция?

Кръстницата на фестивала ще бъде италианската актриса Катерина Мурино. Тя ще открие събитието на 30 август 2023 (сряда) на сцената на Sala Grande (Palazzo del Cinema в Лидо) и ще го закрие на 9 септември (събота).


Катерина Мурино ще бъде кръстница на 80-ия филмов фестивал във Венеция

More from View Sofia

More Movies & TV

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 15 часа

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.