Следва

Лурдес на Мадона с екстремна почивка на Френската Ривиера

"50 нюанса сиво" донесе 95 милиона на британката Е. Л. Джеймс

Списание "Форбс" обяви най-новия вариант на ежегодната си класация за най-добре платените писатели...

Books преди 10 години

Списание "Форбс" обяви най-новия вариант на ежегодната си класация за най-добре платените писатели. Тази година първото място в класацията заема Е. Л. Джеймс, авторката на еротичната трилогия "50 нюанса сиво", става ясно от публикуваната подредба на сайта на изданието.

За периода от юни 2012 до юни 2013 г. Джеймс е спечелила 95 милиона долара. По мнение на списанието, небивалият успех на романа на писателката, разказващ за връзката на младия милиардер Кристиян Грей със наивната, но любопитна студентка от филологическия факултет Анастейша Стийл, се дължи до голяма степен на електронните книги и тяхното широко разпространение.

"Благодарение на тях читателите можаха да си купят спокойно книгата, изобилстваща с еротични сцени, и да я четат на обществени места без риск да срещнат осъдителните погледи на околните", допълва "Форбс".

За Джеймс, известна сред приятелите и семейството си като Ерика Ленърд, това не е просто дебют в класацията - тя влиза и директно я оглавява. Въпреки че не е следвала никое от правилата за изкачване на върха, тя все пак го достигна, макар че трите книги "50 нюанса сиво", вдъхновени от "Здрач"-а на Стефани Майър са всичко, което Джеймс е написала досега.

Първият в класацията за последните три години - американският писател Джеймс Патерсън, обявен за един от най-добрите майстори на жанра трилър, за който допринася с романите си за психолога-детектив Алекс Крос, остава на втора позиция в подредбата. Неговата печалба за една година е 91 милиона долара и единствено краткотрайният успех на „50 нюанса сиво" му е отнел първото място. „Форбс" обаче отбелязва значителните шансове на Патерсън догодина отново да заеме челното място, информират от 24 часа.

Третото място списанието отрежда на Сюзан Колинс, авторката на трилогията "Игрите на глада". През изминалата година писателката е спечелила 55 милиона долара, благодарение на успешната екранизация на творбата й, събрала приходи от близо 690 милиона долара.

Четвъртата позиция заема известният водещ на американския ТВ канал „Фокс нюз", написал историческите романи "Да убиеш Линкълн" и "Да убиеш Кенеди" - Бил О'Райли. Неговите доходи възлизат на 28 милиона долара. „Форбс" допълва, че новият роман на автора, който в момента е в процес на подготовка, може да стане дори по-успешен от предшествениците си.

Пето място заема американската писателка Даниел Стийл със спечелените си 26 милиона долара. За 40-те години, през които пише и издава книги, авторката има в портфолиото си общо 128 книги, повечето от които са романи за жени. 600-те милиона екземпляра, продадени от четивата за дами, определено са солидно доказателство за затвърждаване на първото й място в една друга, макар и неофициална, класация - „Любимка на домакините в Америка"

Популярният американски писател Дан Браун, вкусил успеха с романите си „Шифърът на Леонардо" и „Шестото клеймо" успя да влезе в класацията на крачка (или по-скоро две) и зае девететото място. Приходите от новия му роман „Ад" достигнаха скромните на фона на останалите суми в класацията 22 милиона долара.

Британската писателка Джоан Роулинг, авторката на поредицата за Хари Потър, остана на 13-о място в класацията на „Форбс" с печалба от 13 милиона долара.

 

More from View Sofia

More Books