Следва

Радио Фреш! Отново на турне

Креватните тайни на майсторите готвачи

Ървин Уелш е роден в Единбург през 1958 г. и учи в Лондон, където се дипломира като компютърен специалист. В края нa...

Books преди 15 години

Ървин Уелш е роден в Единбург през 1958 г. и учи в Лондон, където се дипломира като компютърен специалист. В края на 80-те започва да пише пиеси и да се изявява като журналист.

Първият му роман - "Трейнспотинг" (1993) - разтърсва не само британския, но и световния литературен свят с черното си комично описание на група млади наркомани, живеещи в Единбург през осемдесетте години на миналия век.

С голям успех се ползва и филмът по този роман, режисиран от Дани Бойл (1996). Продължението на "Трейнспотинг" - "Порно" е публикуван през 2002 г. и също се радва на нестихващ успех.

Уелш е автор на още много нашумели романи: "Есид Хаус", "Кошмарът Марабу", "Гавра" и др., всички вече издавани у нас.

Последният роман на Уелш – „Креватните тайни на майсторите готвачи” – е публикуван през 2006 г. И тук авторът извлича богат шотландски комизъм от своите единбургски герои и тяхната бляскава безперспективност.

В този нов опус на мушката му е ресторантският бизнес, което той никога не е изпускал от погледа си и винаги е населявал със своите млади наркомани и тяхното плиткоумие, липса на далновидност, закърнял речников запас. За свой герой Уелш избира не готвач, а младия санитарен инспектор Дани Скинър, който го отвежда от Единбург в Сан Франсиско.

Бащата на Дани лежи на смъртно легло, а той, който никога не го е познавал, се опитва да открие неговата самоличност с надеждата това да му помогне да осмисли живота си и да го спаси от неконтролируемото му влечение към твърдия алкохол и шантавите жени.

Издателство Colibri
Цена 15 лв

More from View Sofia

More Books