Следва

Нова ТВ обявява кастинг за непрофесионални актьори в София

Големите любовни истории - Жаклин Бисе и Александър Годунов

Срещат се в Ню Йорк. Той е звезда на балета, строен и висок, с царственото име Александър Годунов. Тя е...

People of art преди 10 години

Срещат се в Ню Йорк. Той е звезда на балета, строен и висок, с царственото име Александър Годунов. Тя е една от най-красивите актриси на Холивуд, Жаклин Бисе.

Историята на любовта на русия викинг с руска душа и англичанката с френски чар се превръща в най-горещия роман на Америка в края на XX век.

Не случайно именно този роман привлича вниманието на цялата американска преса и холивудските хроники. И двамата герои са противоречиви фигури, необикновени и, по някакъв начин, загадъчни.

Свободолюбивата разкошна Жаклин, която за своите 37 години е успяла да стане известна актриса, да се разочарова в любовта и да се прослави като разбивачка на сърца, при срещата с Александър моментално усеща силно влечение към този неординерен мъж. В очите на едни той е гениален танцьор, други язвително го наричат "невъзвращенец", сменил родния "комунистически рай" с далечната и чужда Америка. За Жаклин той е просто великолепен: "Имах чувството, че съм го познавала през целия си живот... чувство, неподдаващо се на абсолютно никаква логика".

Без право на крачка встрани

Външността Александър и това какъв заряд носи като артист на сцената, вълнуват не едно и две женски сърца."Той просто излиза на сцената и това само по себе си е събитие", — пише за него Йосиф Бродски. Макар че в балета Саша идва не по своя воля. Когато е мъничък, родителите му се развеждат и майката се премества с детето от остров Сахалин в Рига. Той не помни баща си, който е военен, но отчаяно иска да прилича на него, и в бъдещето се вижда само в униформа и с пагони на раменете. Само че майката има съвсем други съображения и бърза да запише сина си в Рижкото хореографско училище, по този начин сваляйки част от грижите по възпитанието му от плещите си. На нея, самотната майка, никак не й е лесно в суровите съветски времена.

По време на обучението си Александър от невисоко и непохватно момче се превръща във висок и силен танцьор - един от най-добрите в училище. Признанието на широката публика не закъснява - 16-годишният юноша е поканен в Москва, а само година по-късно той вече танцува в Болшой, оказвайки се най-младият назначен солист в трупата. Едва месеци по-късно танцува солистични партии с Мая Плисецкая, най-грамадната звезда на руския балет въобще. В Болшой Годунов среща и първата си любов.



С Людмила Власова, прима-балерина на Болшой и негова жена в продължение на 11 години след ранния им брак, Александър се разделя в Америка, където трупата на театъра е за кратко извън директната хватка на съветския режим и се намира на турне. В преломния за двамата момент съпрузите избират напълно противоположни направления за живота си. В Новия Свят на Александър предричат блестящо бъдеще и световна известност. За тази свобода той мечтае отдавна и му е жизнено необходима. Докато Людмила предпочита да се върне в родината, при мама. Три години опити да си я върне не се увенчават с успех.



В Америка съдбата на артиста буквално разцъфтява в пищни цветове, той става участник в трупата на своя приятел от детинство и колега от училището в Рига - Михаил Баришников, а по-късно, след като двамата се скарват и той напуска трупата на Американския балет, създава и собствена трупа. Играе по целия свят, заработва милиони долари и веднъж, докато след поредния триумфален спектакъл вечеря в един италиански ресторант, приятел му представя една жена с поразителна красота: "Запознайте се, Жаклин Бисе".



На свобода

Това обаче не е първата им среща. Със секс-символа на Холивуд Жаклин Бисе артистът се познава от едно светско събитие в Ню Йорк, когато обаче той е твърде зает с опитите си да върне жена си и не забелязва други жени. В този момент обаче е разведен, свободен и мигновено пропада в изумрудените очи на тъмнокосата красавица. Началото на най-шумния роман на Америка през 80-те години е положено.



Свободолюбието на Жаклин привлича Александър като магнит. Обединява ги това, че в детството си и двамата са изоставени от родните си бащи, но животът на момичето преминава в съвсем различен декор. Дъщеря на шотландец и французойка, родена на английска земя, тя винаги постъпва точно така, както сама чувства за нужно. Съседите наричат семейството й "бохемско", което от тяхна гледна точка означава - не съвсем нормално. Родителите, докато са още заедно, щателно предпазват Жаклин и по-големия й брат от всякакъв вид ограничаване на свободата им. Никога не ги наказват за изцапана дреха и не ги хокат за раните и ожулванията в игрите.

"Доколкото помня, в дома на родителите ми винаги цареше абсолютна лудница - разказва по-късно актрисата. - Беше пълно с мяукащи котки, разпръснати навсякъде вестници, книги за изкуство, за балет".



В същото време, в което Годунов преживява казарменото отношение в хореографското училище, младата Бисе по собствено желание взима уроци по балет и актьорско майсторство, занимава се с живопис и поработва като модел. След напускането на бащата, към многобройните занятия на 15-годишното момиче са прибавя и грижата за болната майка, на която поставят диагнозата «множествена склероза» и слабоумие. В течение на дълги години в живота на Жаклин майката ще е на първо място, на нея тя отдава огромния дял от своето време и сили, с нея тя изиграва една от главните си роли - тази на бавачка.



Независимо от тежкото бреме на отговорността, което, по принцип, би могло да се очаква да я дърпа назад, на Жаклин още до 30-та й година се удава да прояви изключителни актьорски заложби и да работи с Франк Синатра, Одри Хепбърн, Жан-Пол Белмондо. Цял Холивуд говори за нея. Естествено, приписват й десетки романи, две трети от които са рожба на разюзданата журналистическа фантазия.



Личният живот на актрисата не е бурен, но в него има един интересен пункт. Жаклин винаги се старае да избира мъже не по-стари от 30. "В тях има удивително съчетание от младост, живост на ума и настъпваща зрелост", — скромно обяснява тя. Тя избира 30-годишни както в своите 20 години, така и когато е на 37. Срещайки Александър, който е по-млад от актрисата с пет години, тя остава вярна на предпочитанията си.



Роман на Холивудския хълм

Тя никога не го нарича Алекс, както му казват американците, за нея той е Саша, а той никога не я нарича Джаки — само Жаклин. Взаимното им влечение бързо прераства в дълбока и тясна връзка, на двамата им е хубаво един с друг. Освен това изглеждат феноменално заедно: "Той беше безумно красив, но сякаш не отдаваше на това никакво значение, което го правеше неудържим", спомня си Жаклин.



Александър отчаяно иска да започне нов живот: да остави балета, да забрави руски език и изобщо факта, че дълги години му се е налагало да скача по чужда свирка. Той иска да продължи с кариера в киното, идея, която се ражда в главата му още докато е в СССР. Жаклин го поддържа. Естествено, феновете и близките на артиста от неговата далечна родина по-късно я обвиняват за това, че е разрушила съдбата му, "набутвайки" го в актьорската професия. Самата тя напълно отрича да е имала такава власт: "Той реши всичко сам".



Александър се премества от Ню Йорк в Лос Анджелис, купува просторен апартамент с гледка към океана и сбъдва детската си мечта - да кара кабриолет. Скоро обаче апартаментът остава пуст, защото балетистът се мести в прекрасния дом на Жаклин, където двамата живеят следващите седем години. Първите от тях са най-щастливите и най-наситените.

За да се отърве от руския акцент, който би попречил на кариерата му в холивудското кино, Александър презглава се спуска в изучаване тънкостите на английския език, завързва нови познанства и се намира в пълна еуфория от ярките впечатления и Холивуд. Двамата с Жаклин предизвикват у пресата небивал възторг. Гордият гигант със сламен цвят на косата и женствената актриса съставляват такъв интересен и блестящ тандем, че дори предлагат на двойката да напише книга за романа си. За самите влюбени това внимание от страна на околните е по-скоро забавно.



Те знаят, че си приличат много. И двамата обичат да ходят вечер на кино или да си приготвят необичайна вечеря. Жаклин знае прекрасно кога е необходимо да остави възлюбения си сам - състояния, от които той периодично се нуждае. Когато тя заминава на снимки за поредния филм, страстта им се разгаря още по-страстно.



В деня на 39-ия рожден ден на актрисата Александър долита в Мексико, където в онзи момент тя се снима във филма "В подножието на вулкана", за да я поздрави с рождения ден и да й подари гигантски шоколадов сладкиш. За 40-ия й юбилей постила пода на ресторант с розови листенца и кани трио цигулари... Надали в тези моменти на рядка обич актрисата си е представяла, че пълните им с нежност отношения ще приключат едва след няколко години.

Той е само на 45

Александър изиграва в Холивуд не малко ярки роли, но скоро предложенията на режисьорите започват да го дразнят с еднотипността и простотата си. Той вече не намира актьорлъка така завладяващ и интересен, не знае накъде по-нататък да се развива и от безпомощност започва да си спомня за напуснатата родина и даже да звъни на бившата си жена.



Изпада в депресия. Количеството на изпития алкохол и цигарите се увеличават няколко пъти, макар че и по-рано артистът не се отказва от удоволствието да пийне. Все по-меланхоличен, Саша оставя страхотния си талант да вехне, а призраците от миналото да стават все по-силни. "Той никога не повярва, че може да бъде обичан просто така, заради самия него", казва влюбената Бисе.



В началото Жаклин, виждайки към каква пропаст се е устремил любимият мъж, се старае да му помогне по всякакъв начин, като дори уговаря лечението му в специализирана клиника. По-късно тя признава, че в последните години романът им сякаш е затиснат под гранитна плоча. Интересите им започват да се разминават. Александър й предлага да се оженят, но бракът и децата не влизат в жизнените планове на актрисата. Двамата си разделят. Мирно, без скандали и обиди. Раздялата дори изиграва положителна роля в отношенията им, двамата се доверяват повече един на друг и поддържат близко приятелство до трагичния ден, когато Саша загива.

Той е само на 45. Причините за загадъчната смърт на артиста, намерен мъртъв на третия ден в апартамента си в Лос Анджелис, до този момент са неизвестни. Годината е 1995, минали са 14 години от началото на връзката им. За Жаклин внезапната смърт на приятеля е дълбок шок. Могла ли е да му помогне, да предотврати странната му смърт, тя не знае, но дълго време след случката не може да намери душевен покой.



Спокойствието, странно, а може би не, й връща срещата с първата жена на Александър, Людмила. Двете се срещат в Москва, жените, изиграли главните роли в съдбата на гениалния танцьор, се прегръщат, говорят дълго и съединяват двете части от душата на Александър — бунтарската, руската, и свободната, американската.

Което самият Саша не успява да свърши, докато е жив. Постига го любовта, но късно. 









More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра