Следва

Страшно готини джинси с отстъпка от Acne

Как Миуча Прада спаси модната марка на дядо си

Миуча Прада е най-малката внучка на Марио Прада. И когато е дете, никой не предполага за превъзходния усет към модата...

All fashion преди 10 години

Излиза Ума Търман в дълга лавандулова рокля на сцената при връчването на оскарите през 1995 година. Сигорни Уивър казва на микрофона:

- Ума, аз много обичам нещата на "Прада", но нима те правят и вечерни рокли?

- По принцип не. Но тази ми я ушиха!

Краткият и изненадващ диалог между двете американски актриси се превръща е шумна реклама на Миуча Прада. Резултатът е, че на същата церемония, но следващата година - през 1996-а, Никол Кидман излиза на червения килим с копи пейст на лавандуловата рокля на Търман. И още поне три известни жени се обличат в тоалети на италианската дизайнерка.

Така е вече 18 години. Оттогава тя прави официални облекла, а преди това - предимно чанти и раници. Такива, каквито е продавал навремето нейният дядо Марио Прада.
Всъщност именно той основава компанията заедно с брат си Мартино Прадо през 1913 г. По това време брандът се казва Fratelli Prada ( от италиански - братята Прада) , а в първия магазин в Милано се продават кожени изделия, внос от Англия. Година след това Марио Прада създава и собствени колекции, като за изработката им използва кожа от морж. Неговата дъщеря Луиза Прада (майката на Миуча Прада) го наследява през 1958 г., след като той умира.

Миуча Прада е най-малката внучка на Марио Прада. И когато е дете, никой не предполага за превъзходния усет към модата. А той се появява горе-долу тогава - покрай майка си присъства най-редовно на важни бизнес срещи и наблюдава отблизо процеса на създаването на цяла една колекция. Даже дава и добри идеи.




Няколко години по-късно обаче решава, че няма да става дизайнер. И за това са виновни комунистите. Просто Прада е голяма привърженичка на Италианската комунистическа партия и иска кариера на политик. Намисля си го заради един от любимите учители в гимназията "Джовани Беркет", най-качественото училище в Милано и до днес.

Когато завършва гимназията с отлична диплома, продължава образованието си в Миланския университет. Там учи политически науки, а наред с лекциите си ходи и на уроци по актьорско майсторство в театър "Пиколо". По това време се записва и в италианското движение за правата на жените. Но дипломната работа не е за феминизма, а за любимата Италианска комунистическата партия. После дори я дописва в докторат.

Тъкмо завършва през 1970 г., и семейният бизнес се оказва на ръба на банкрута. Затова Миуча Прада се пробва да направи първата си колекция за "Прада".

Жизненонеобходимо е да бъде успешна. И измисля нещо революционно - раници от водонепромокаема материя. Те са без лого. Да, по това време популярната емблема - металният триъгълник с името на фирмата, все още не е в сметката на модната марка. И въпреки това чантите се превръщат в любим аксесоар за заможните италианци. И Миуча Прада отново превръща фирмата на дядо си в номер едно в Италия. Затова съвсем заслужено наследява мястото на ръководител през 1979 г.

Пет години след това измисля нещо друго - дамски чанти от черен найлон. По това време от същия материал се шият и парашутите в италианската армия.

Джери Хол, американската актриса, която е известна с дългогодишната си връзка с Мик Джагър, първа си купува такава чанта. Подобни носят и супермоделите от ревютата. А Миуча Прада трупа висок рейтинг, като им се разплаща не само с хонорара, а и с чанти. Раздава ги и на редакторите в модните издания, които всъщност прославят марката. Оттогава е традицията да прави по-малки ревюта, на които кани само най-верните си клиенти.

Ето тези стратегии и съвети в бизнеса получава от бизнес партньора си Патрицио Бертели, който е собственик на малка компания за производство на галантерия. Двамата се влюбват един в друг и се женят в края на 80-те години. Именно той присъединява към компанията марки като "Азедин Алая" "Жил Сандер", "Фенди", Хелмут Ланг". Той е главният мениджър на компанията и я налага дори на китайския пазар. Пак по негова идея Миуча Прада създава младежката линия "Миу Миу"- така се обръщали към нея като дете близките ѝ. Между другото, 64-годишната дизайнерка никога в живота си не е рисувала модели, нито е правила скици. Говори се дори, че не е влизала и в суперсъвременната фабрика на компанията, построена в околностите на Флоренция.



В същото време е много взискателна - случвало се е служителите да преправят вече готова колекция, ако нещо не харесва. А чуждите издания пишат, че хората, които работят за нея, се трудят като грешни дяволи. Оттам идва и заглавието на бестселъра на Лорън Уайзбъргър - "Дяволът носи "Прада". През 2006 година се снима и американският филм със същото име от режисьора на "Сексът и градът" Дейвид Франкел.
Сега Миуча Прада има повече от 250 магазина в 65 страни, а "Форбс" я включи в класацията за най-имотни хора на планетата.



(http://www.24chasa.bg/)

More from View Sofia

More All fashion