Следва

Бившият съпруг на фолк иконата Мария - Митко Андонов, се ожени на тайна сватбена церемония

Петте любими книги на писателя Нинко Кирилов

През декември миналата година част от творбите му са събрани на едно и цели 43 от написаните през последните няколко години разкази биват включени в дебютния сборник “Двойници и животни“.

Books преди 10 години

Той е на 30 точно и през целия си съзнателен живот се е занимавал с писане. Всичко започва, когато е само на 5 и на подсъзнателно ниво установява, че това би било най-прекрасното продължение на живота му, и продължава чак до днес, когато зад гърба си Нинко Кирилов вече има натрупано солидно количество текстове.

През декември миналата година част от творбите му са събрани на едно и общо 43 от написаните през последните няколко години разкази биват включени в дебютния сборник "Двойници и животни". Критиците определят това начинание "като съвременна градска проза с привкус на магически реализъм", а самия писател - "един от най-обещаващите автори в съвременната българска проза" и ние напълно се съгласяваме с казаното от тях, защото това не е първият път, в който талантът на многоликия Нинко бива забелязван. През 2012 г. той печели Наградата на публиката в конкурса за кратък разказ на писателите Богдан Русев и Радослав Парушев, а произведението му заема достойно място в книгата "Богдан и Чарли представят КОНКУРСЪТ".

Освен със собствените си текстове обаче, Нинко се занимава често и с чужди такива. Той е идеолог и организатор на инициативата "писателибезкниги" (изписва се с малка буква и като една дума). Уникален проект насочен към хората с литературни наклоности без значение жанра, в който творят или досегашният им опит, които споделят убеждението, че не е задължително да имаш издадена книга, за да си писател и за да участваш в т.нар. cross reading организиран от автора.

Днес обаче, ние го питаме за любимите му пет издадени книги, а той с охота ни отговаря кои са те. Нека видим...


 "12 странстващи разказа" на Габриел Гарсия Маркес
Разкази, които са писани с години и това личи ярко. Мен Маркес ме радва предимно в кратките си форми. Има няколко неща тук, които са ми служили като учебник преди време и още продължават. "Очи на синьо куче" не присъства в сборника, но трябва да го спомена, просто няма как.

"Девет разказа" на Дж.Д.Селинджър
От тези девет почти половината са се превърнали в класика, това съвсем не е случайно. Умението да градиш истории с такъв съспенс и емоционална тежест, без да си идиотски патетичен, се постига с години работа и това го знаят само добрите автори.

"От прахта родени" на Рей Бредбъри
Определено не е най-популярната на автора, но в нея има шедьоври, които чертаят една социална алиенация още в близкото минало. Говоря за разказите, не за едноименната повест в сборника.

"Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков
Тук вече е екстремизъм в чист вид. Сатира, семиотика на няколко нива, ирония на националния контекст по един изключително изящен и елегантен начин. Некласически, но задължителен магически реализъм. Много години жена ми настояваше да прочета тази книга, но мисля, че се намерихме в най-правилния момент.

"Смърт и компас" на Хорхе Луис Борхес
Изданието с твърди корици, разбира се. Борхес е просто огромен. Разказът "Кръглите развалини" променя хода на литературата, колкото и патетично да звучи това.


Можеш да станеш по-близък с Нинко Кирилов като следиш неговия блог
ТУК!

More Books