Следва

Шон Пен дойде на партито на бившата си съпруга с новото гадже Чарлийз Терон

10+1 филма, които нямаме търпение да видим на София Филм Фест

Избрахме всички тези, които смятаме, че са интересни, вълнуващи.. такива, които са по-зрителни в материала по-долу...

Movies & TV преди 10 години

Трудно беше да селектираме само 10+1 от всичките прекрасни филми, които тази година са в селекцията на София Филм Фест, но го направихме. Избрахме тези, които смятаме, че са интересни, вълнуващи и по-зрителни и онези, които са дългочакани и любопитни за всеки киноман в материала по-долу и с нетърпение очакваме да ни подсетиш за още заглавия, които си заслужава да изгледаме на приближаващия кино фестивал в коментарната форма под текста. Ето и нашите 11:

СЪДИЛИЩЕТО / THE JUDGEMENT
България-Германия-Хърватска-Македония, 2014, 115 мин




Това е историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

Режисьор - Стефан Командарев
Сценарий - Стефан Командарев, Марин Дамянов и Емил Спахийски
Оператор - Красимир Андонов
Музика - Стефан Вълдобрев
В ролите - Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Параскева Джукелова, Васил Василев – Зуека, Мето Йовановски, Христо Мутафчиев
Продуценти - Стефан Командарев, Александър Рис, Кристине Хаупт, Борис Т. Матич, Ангела Несторовска, Владимир Анастасов, Катя Тричкова и Поли Генчева

Продукция - Argo Film, Neue Mediopolis Filmroduktion, Propeler Film, Sektor Film
Разпространител за България - А + Cinema


ВЕЛИКАТА КРАСОТА / THE GREAT BEAUTY
Италия-Франция, 2013, 142 мин




Журналистът Джеп Гамбардела, автор на един-единствен роман, крал на модните соарета, язвителен и ироничен коментатор и неуморен Казанова, празнува 65-ия си рожден ден. Застаряващият плейбой, чийто дом е с изглед към Колизеума, изглежда, е един от малкото хора, които знаят тайните на Рим – Вечния град, потопен в сенките на грандиозното си минало. Заслепяващият, но същевременно празен град, в който елегантният Джеп се разхожда, отразява празнотата на живота му и безсмислените действия на приятелите му, които гуляят до зори. Той си задава въпроси, които преди е игнорирал, и през маската на иронията започва да прозира отвращението, което изпитва към околните и към самия себе си.

След Il Divo провокативният италиански творец Паоло Сорентино отново работи с Тони Сервило в този портрет на уморен от живота журналист, който търси отдавна изгубения си идеализъм сред охолството и развлеченията на Рим.
Камерата на Сорентино се носи из нощния Рим и след като партитата и разговорите приключват, се спира на вечната красота на паметниците и статуите, които без думи напомнят за едно много различно минало. Великата красота е обвинение към човека и обществото, които са загубили пътя си. Тони Сервило е изумителен в главната роля, както винаги, и идеално пасва на грандиозната, амбициозна визия на Сорентино.

Режисьор - Паоло Сорентино
Сценарий - Паоло Сорентино, Умберто Контарело
Оператор - Лука Бигаци
Музика - Леле Маркители
В ролите - Тони Сервило, Карло Вердоне, Сабрина Ферили, Карло Бучиросо, Йайа Форте, Памела Вилорези, Галатеа Ранци
Продуценти - Франческа Чима, Никола Джулиано

Продукция - Indigo Film
Разпространител за България - Bulgaria Film Vision


НИМФОМАНКА I / NYMPHOMANIAC: VOLUME I
Дания-Германия-Франция-Белгия-Великобритания, 2013, 118 мин




В алеята пред блока си застаряващият ерген Селигман намира окървавена млада жена на име Джо. През следващите 8 глави той слуша много внимателно богатата, изпълнена с факти, асоциации и преплитащи се инциденти история на живота ѝ.

Джо научава за женската физиология от медицинските книги на баща си, който е лекар. Въпреки че все още е момиче, тя се хвърля в поредица сексуални авантюри заедно със своя приятелка. Двете прелъстяват мъже в апартаменти, влакове, барове и офиси. Бащата на детето ѝ Джером е единственото постоянно присъствие в живота на Джо. Но щастието е краткотрайно...

След Антихрист (2009) и Меланхолия (2011) Нимфоманка е третият и последен епизод от „трилогията на депресията” на Ларс фон Триер. Филмът за признанията на една жена, която се бори с биографията си, отразява търсенето на смисъл и баланс в собствения ни живот. Киноистория за израстване и съзряване в две части, Нимфоманка представя главната героиня и нейната възбуда и отчаяние, болка и страст. Филмът прелива от литературни препратки: от Библията през „Хиляда и една нощ” до „Декамерон” и Маркиз дьо Сад.

Режисьор - Ларс фон Триер
Сценарий - Ларс фон Триер
Оператор - Мануел Алберто Кларо
В ролите - Шарлот Генсбур, Стелан Скарсгард, Стейси Мартин, Шая Лебоф, Крисчън Слейтър, Джейми Бел, Ума Търман, Уилям Дефо, Миа Гот, Софи Кенеди Кларк, Кони Нилсен, Жан-Марк Бар, Удо Кир
Продуцент - Луизе Вест

Продукция - Zentropa Entertainments
Световен разпространител - TrustNordisk
Разпространител за България - Арт Фест


НАШИТЕ МАЛКИ РАЗЛИЧИЯ / OUR LITTLE DIFFERENCES
Германия, 2012, 80 мин




Не само, но и заради участието на българската актриса Силвия Петкова ни се иска да изгледаме и този филм. Той разказва историята на Себастиан - преуспял лекар, който има чудесен живот и открити и безпроблемни взаимоотношения със сина си Артур. Или поне така вижда нещата Себастиан. Чистачката му Яна възпитава дъщеря си Вера по съвсем различен начин. Според Себастиан Яна е прекалено строга. От друга страна, Яна не може да повярва с колко свобода разполага Артур. Една вечер двамата тийнейджъри излизат заедно, без разрешението на Яна. На следващата сутрин тя разбира, че Артур и Вера не са се прибрали и изпада в паника. Опитите на Себастиан да я успокои имат обратния ефект. Провокирана от незаинтересуваността на лекаря, Яна не се сдържа и всичките различия помежду им излизат наяве. Но въпреки последвалия сблъсък, изчезването на децата е загадка, която трябва да се разреши.

Внимателно проследен и разказан с много чувство, Нашите малки различия е напрегната психологична драма за едно силно раздвоено общество.

Режисьор - Силви Мишел
Сценарий - Силви Мишел, Разван Радулеску, Мелиса де Рааф
Оператор - Марио Мазини
Музика - Андреас Водрашке
В ролите - Волфрам Кох, Бетина Щуки, Ленард Брукман, Силвия Петкова, Жаклин Маколи, Мехди Небу
Продуценти - Карл Баумгартнер, Танасис Каратанос

Продукция - Pallas Film
Световен разпространител - The Match Factory


МАНДЕЛА: ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ СВОБОДАТА / MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM
Великобритания-ЮАР, 2013, 143 мин





Мандела: Дългият път към свободата възхвалява невероятния път, който Нелсън Мандела изминава от детството си в провинциално градче до избирането му за президент на Южна Африка. Филмът изследва човека, когото светът не познава – любителя на скъпи коли и красиви жени, боксьора ентусиаст и плейбой, талантливия адвокат и борец за свобода. Мандела: Дългият път към свободата е личен портрет на създаването на една съвременна икона.

Идрис Елба изпълнява ролята на Нелсън Мандела в тази епична екранизация на автобиографията му „Дългият път към свободата”. Филмът разказва за борбата му да сложи край на расисткия апартейд, който отказва човешки права на чернокожите южноафриканци в продължение на почти 50 години. Изпълнението на Елба е в основата на филма, който следва пътя на Мандела от млад адвокат и идеалист до борец за свобода, който повежда съпротивата на Африканския национален конгрес. Мандела е осъден на доживотен затвор, но в крайна сметка става първият президент на Южна Африка след падането на апартейда. В същото време филмът е поглед към личния живот на Мандела и любовта му към съпругата му Уини (Наоми Харис), която дава тласък на общата им борба. Това е обстоен портрет на водач, чиято борба за свобода ще повлияе на живота на хора по целия свят и ще вдъхнови поколения.

Режисьор - Джъстин Чадуик
Сценарий - Уилям Никълсън по автобиографията на Нелсън Мандела
Оператор - Лол Кроули
Музика - Алекс Хефес
Продуценти - Анант Синг, Дейвид М. Томсън

Продукция - Videovision Entertainment, Distant Horizon, Pathé
Разпространител за България - Alexandra Films


КУТИЯ ЗА ХРАНА / THE LUNCHBOX
Индия, Франция, Германия, 2013, 104 мин





Едно от чудесата на Мумбай е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи на кутии осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в лабиринта, който представлява Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Това е историята на една такава кутия.

Грешно доставена кутия за храна свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен мъж, прехвърлил разцвета на живота си. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки си измислен живот. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен живот става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им.

Героите на Кутия за храна съществуват на ръба между реалния Мумбай и този от фантазиите. Накрая те попадат на кръстопът, в който трябва да изберат един от двата свята. Кутия за храна е пропит с носталгия и надежда за бъдещето, но най-вече е история за малките радости в живота, които заслужават нашето внимание.

Режисьор - Ритеш Батра
Сценарий - Ритеш Батра
Оператор - Майкъл Симъндс
Музика - Макс Рихтер
В ролите - Ирфан Кан, Нимрат Каур, Навазудин Сидики, Дензил Смит, Барати Ачрейкар, Накул Ваед, Иашви Пунийт Нагар, Лилет Дубей
Продуценти - Арун Рангачари, Анураг Къшюп, Гунийт Монга

Продукция - Sikhya Entertainment / Dar Motion Pictures / NFDC / ROH Films / A.S.A.P. Films / Cine Mosaic
Световен разпространител - The Match Factory
Разпространител за България - Арт Фест

КРАЯТ НА ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ / THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN
Белгия-Холандия , 2012, 110 мин




Нямаме търпение да видим и историята на Дидие и Елиз. Тяхната бурна и страстна – любов е от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”, а Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея.

Дали ще се справят, след като са толкова различни? Или любовта ще ги разочарова точно когато имат най-силна нужда от нея? Краят на омагьосания кръг е напрегната мелодрама, изпълнена със страст и музика. История за любовта, която понякога побеждава съдбата, но друг път не успява.

Режисьор - Феликс ван Хрунинген
Сценарий - Феликс ван Хрунинген, Карл Йоос, по пиесата на Йохан Хелденберг и Мике Добелс.
Оператор - Рубен Импенс
В ролите - Веерле Бетенс, Йохан Хелденберг, Нел Катрис, Геерт ван Рамбелберг, Нилс де Кастер
Продуцент - Дирк Импенс

Продукция - Menuet Producties, Topkapi Films
Световен разпространител - The Match Factory
Разпространител за България - Арт Фест



КРАДЕЦЪТ НА КНИГИ / THE BOOK THIEF
САЩ-Германия, 2013, 131 мин




Създаден по международния бестселър, Крадецът на книги разказва историята на Лизел – необикновено и смело младо момиче, изпратено да живее в приемно семейство в Германия по време на Втората световна война. Тя се научава да чете благодарение на подкрепата на новото си семейство и на Макс, евреина беглец, който се крие под стълбите. За Лизел и Макс силата на думите и въображението се превръщат в единственото бягство от напрегнатите събития в действителността. Жизнеутвърждаваща история за оцеляването и силата на човешкия дух.

„Простотата на сценария на Майкъл Петрони първоначално изглежда като недостатък, но талантливият режисьор Брайън Пърсивал ("Имението Даунтън") постепенно покачва напрежението със злото, което нахлува в живота на това дете. Ръш – актьор с безпогрешен усет и сила – прави трогателна роля.” - Пийт Травърс

Режисьор - Брайън Пърсивал
Сценарий - Майкъл Петрони, по романа на Маркъс Зюсак
Оператор - Флориан Балхаус
Музика - Джон Уилямс
В ролите - Джефри Ръш, Емили Уотсън, Софи Нелис, Бен Шнецър, Нико Лирш Джефри Ръш, Емили Уотсън, Софи Нелис, Бен Шнецър, Нико Лирш
Продуценти - Кен Бланкато, Карън Розенфелт

Продукция - Fox 2000 Pictures
Световен разпространител - Twentieth Century Fox
Разпространител за България - Alexandra Films


КЛИП / CLIP
Сърбия, 2012, 102 мин



Новото сръбско кино ще дефилира в София, а ние, да си признаем, нямаме търпение да изгледаме историята на тийнейджърката Ясна.

Момичето живее в бедно предградие в южната част на Белград. Тя обича да снима с камерата на мобилния си телефон – запечатва себе си, приятелите си от училище, семейството си и Джоле – момчето, в което е влюбена. Семейството ù е в тежка криза – баща ù страда от неизлечима болест, а майка ù едва се справя със ситуацията. Затова Ясна предпочита да прекарва времето си с приятелите си по купони с много алкохол. На един от купоните тя най-накрая заговаря Джоле и двамата започват да правят секс. Когато момчето осъзнава, че Ясна би направила всичко само и само да е с него, то започва да я третира като сексуален обект. Ясна експериментира с различни наркотици и все по-рядко ходи на училище. Животът ù излиза извън релси, но тя мечтае единствено за това Джоле да отговори на чувствата ù.

Режисьор - Мая Милош
Сценарий - Мая Милош
Оператор - Владимир Симич
В ролите - Исидора Симионович, Вукашин Яснич, Саня Микитисин, Йово Максич, Моня Савич
Продуценти - Сърдан Голубович и Йелена Митрович

Продукция - Film House Baš Celik
Световен разпространител - Wide Management


КАТО МЕДЕЯ / MEDEAS
Италия-Мексико-САЩ, 2013, 97 мин




Този филм привлече вниманието ни не само заради множеството награди, които получи през изминалата година, но и заради безкрайно интересния сюжет разказващ за едно провинциално семейство, взаимоотношенията в него и живота му в една сурова и променлива среда.

Неприветливият и вечно работещ Енис се стреми да запази контрол над семейството си, докато съпругата му Кристина се затваря в себе си и постепенно се откъсва от него и петте им деца. Напрежението се покачва и героите трябва да се изправят срещу собствените си копнежи и притеснения, преди да се стигне до опасен конфликт между контрол и свобода, интимност и отчуждение. Като Медея е пътешествие към непредсказуемите граници на човешкото поведение и изследва крайностите, до които водят любовта и самосъхранението.

„Като Медея е наблюдение и изследване на едно семейство и неговата среда. Изследване, което отрича познатите структури и формули, за да намери свобода и яснота извън манипулациите и ограниченията на традиционния разказ.”

Режисьор - Андреа Палоро
Сценарий - Андреа Палаоро, Орландо Тирадо
Оператор - Чейси Ървин
В ролите - Каталина Сандино Морено, Брайън Ф. О’Бърн, Мери Моузър, Иън Нелсън, Максим Найт, Джейк Вон, Кевин Алехандро
Продуценти - Елеонора Граната-Дженкинсън, Кайл Хелър, Джина Резник, Джонатан Венгер

Продукция - Varient, Jonathan Venguer Productions, Sixteen Frames

LEGO: Филмът / The Lego Movie
САЩ - Австралия, 2014, 100 мин




Последният ни избор е първата по рода си пълнометражна LEGO® 3D анимация, която разказва за живота на Емет – обикновен и прилежен средностатистически LEGO работник, който погрешно е идентифициран като уникална личност, от която зависи спасяването на света.

Той е въвлечен в епично приключение от тайно общество на странни непознати, обединени от една цел - да спрат зъл тиранин. Очаква ви незабравимо и изпълнено с много забавни моменти пътешествие, за което Емет се оказва абсолютно и безнадеждно неподготвен.

Режисьори - Фил Лорд, Крис Милър
Сценаристи - Фил Лорд, Крис Милър, Дан Хагмън, Кевин Хагмън
Оператор - Пабло Плейстид
Продуцент - Дан Лин






 

 

More from View Sofia

More Movies & TV