Следва

Зуека и Рачков стават дует „Ритон“ в „Като две капки вода“. Тази вечер по НОВА

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм Нимфоманка разбунва духовете в киното...

Culture преди 10 години

Безумна любов

Кога: 17 март 
Къде: В кината

Актъорите:  Алекс Петифър, Габриела Уайлд, Брус Грийнууд, Джоли Ричардсън, Робърт Патри

Режисьорът: 
Шейна Фесте

Сюжетът:  Историята е стара като света – да не говорим, че е взета от роман и вече има една екранна адаптация (от 1981, на Франко Дзефирели). Бедно момче с проблеми в миналото се влюбва лудо в богата наследница, прекарала целия си съзнателен живот в изолирана златна клетка. Скоро чувствата стават споделени, но бащата на момичето е твърдо против подобна неравностойна връзка, поради което с голямо удоволствие се заема да я разруши. Следва прилагане на класическата схема в стил Ромео и Жулиета, според която младежът е обвинен несправедливо и съответно злепоставен пред любимата му, само че тук след дълга редица от перипетии любовта побеждава и младите напук на всичко се събират. Както се вижда, сюжетът не е гениален, но пък е идеален за уплътняване на някой дъждовен следобед в киното.



Донжуановците

Кога: 19 март
Къде: В кината

Актьорите: 
Ян Хартл, Либуше Шафранкова, Мартин Хуба

Режисьорът:  Иржи Менцел

Сюжетът: "Този филм е за „Дон Жуан” на Моцарт, но е насочен към съвременната аудитория. Затова трябва да се подменят традиционните инструменти, които днес са почти невъзможни да слушане. Вместо цигулки са използвани електрически китари и музиката е напомпана с барабани. Всички знаем, че старият Волфганг Амадеус невинаги е композирал толкова добре, колкото би могъл, затова понякога се налага да пооправяме и мелодиите му... В тази версия Моцарт ще е съвършен” Иржи Менцел.



Жиголо на средна възраст

Кога: 19 март 
Къде: В кината

Актьорите: Уди Алън, Шарън Стоун, Джон Туртуро

Режисьорите: 
Джон Туртуро

Сюжетът: Мъри (Уди Алън) е мъж на средна възраст и собственик на книжарница, който има сериозни финансови проблеми. Най-добрият му приятел Фьораванте (Джон Туртуро) решава да му помогне, като се предлага в ролята на жиголо на красиви богати жени. Така Мъри става сводник на приятеля си и двамата се забъркват в редица финансови и романтични усложнения. Филмът е с участието и на легендарните секс-икони Шарън Стоун и София Вергара като нетърпеливи клиентки. Една неочаквана комедия на Туртуро, в която Уди Алън създава още една незабравима роля в каталога си с нюйоркски истории.



Още за събитията от седмицата може да четете тук

More from View Sofia

More Culture

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 1 ден

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.  

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.