Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Април

Селекцията е своебразна класация на най-купуваните книги през изминалите 30 дни...

Books преди 9 години

Вече почти трети месец всекидневно ние раздаваме по едно прекрасно заглавие в нашата така страхотна инициатива "Сподели книга с приятел", която тече във Facebook.

Завладяни от магията на книгите, историите, които разказват и техните автори все по-трудно ни става да селектираме най-добрите и най-стойностните, които да прибавим към нашата библиотека. С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички, затова решихме да се допитаме до по-големите издателства у нас за най-търсените заглавия в техния архив, които да ни препоръчат. Подредихме ги под формата на топ 10, а селекцията е своебразна класация на най-купуваните книги през изминалите 30 дни.

Нека ги видим:

ЗАГЛАВИЕ: Любовта трае три години
АВТОР: Фредерик Бегбеде



Някои вярват в любовта, други не вярват. А Марк Мароние вярва, че любовта трае три години. И има доказателства за това: статистиките, биохимията и личният опит. Началото на неговия разказ съвпада с развода след тригодишен брак. Първата година човек казва: „Ако ме напуснеш, ще се убия“. Втората година казва: „Ако ме напуснеш, ще страдам, но ще ми мине“. Третата година казва: „Ако ме напуснеш, ще изстудя шампанското“... Първата година се купуват мебели. Втората година се разместват мебели. Третата година се делят мебели. Дали любовната история с Алис (все още съпруга на друг мъж) ще завърши по същия начин? Дали връзката им ще премине отвъд съдбоносната граница във времето? С характерния си привидно безгрижен тон Фредерик Бегбеде ни поднася доста горчиви мисли за съвместния възможен и невъзможен живот на мъжа и жената в едно общество, където любовта има гаранционен срок, също както колите и пералните.

ЗАГЛАВИЕ: Хрониките на звеното. Български психар 2 
АВТОР: Андрей Велков



„Хрониките на Звеното“ е продължение на „Български психар“ и доразвива някои персонажи в първия роман. Отново място на действието е България, а сюжетът прелива от батални случки, екшън сцени и схеми. Книгата е адресирана към почитателите на стила „Велков“ и отговаря на много въпроси, повдигнати в „Български психар“.

„Още повече кръв. Още повече насилие. Още повече уличен език. Просто прекрасно!“
Козлодуй Екзаминър

„Историите от миналото на Звеното са откровение. Нравственото развитие и катарзисите, които преживяват сподвижниците на главния герой, са разтърсващи!“

Хаджи Димитър Дейли

„Чисто удоволствие! Без никакви претенции или пози получаваме още една порция от същото, плюс отговорите на някои отворени въпроси от първата книга. Екшънът не престава от първата до последната страница. Брутални сцени и брутални схеми – любима комбинация!“
Враждебна Рийдър Ривю

„Още три финала, още три възможни развития за Петър и Звеното. Петият край! О, боже, петият край! Велков е изрод!“
Злокучене Бук Нюс

„Авторът дължеше на читателите си тези истории за останалите момчета от Звеното. Сега картината е завършена.“
Мордорско утро


ЗАГЛАВИЕ: Психология на несъзнаването 
АВТОР:  д-р Зигмунд Фройд



Психоанализата е метод за изследване на несъзнаваните мотиви на човешкото поведение, създаден от виенския лекар д-р Зигмунд Фройд (1856–1939). Клиничният опит, натрупан с прилагането на този метод, става основа за изграждането на една теория за ролята на несъзнаваните процеси в психичното функциониране, която самият Фройд нарича „метапсихология”. Сборникът „Психология на несъзнаваното” съдържа произведения, представящи основните понятия на метапсихологията. Читателят може да се запознае с възгледите на Фройд за принципите на функционирането на психиката, за ролята на нагоните, за нарцисизма и отношенията с обектите, за структурата на личността, за различията между неврозите и психозите, както и за защитните механизми като изтласкване и разцепване.

Произведенията са подредени в хронологичен ред, което помага да се проследи развитието и изменението на психоаналитичните концепции. Включени са т.нар. „Трудове по метапсихология” – запазените пет глави от учебника по психоанализа, който Фройд замисля, но се отказва да напише. Освен това сборникът съдържа фундаментални теоретични произведения като „Въвеждане на нарцисизма”, „Отвъд принципа на удоволствието” – студията, обосноваваща приемането на нагон към смъртта, „Аз и То” – в която се представя за първи път теорията за структурата на психичния апарат, както и редица по-малки, но също така важни произведения.

доц. д-р Никола Атанасов


ЗАГЛАВИЕ: Йерусалимска загадка 
АВТОР: Лорънс О Брайън



Страхотен приключенски трилър за почитателите на Дан Браун и Скот Мариани!
В мюсюлманския квартал на Йерусалим е намерено обгореното тяло на американския археолог Макс Кайзер. Експертката по ранновизантийски ръкописи Сюзън Хънтър изчезва безследно, докато изготвя доклад за древен ръкопис, открит във водите на Босфора.

 

Когато научават за съдбата на двамата археолози, Шон Раян и Изабел Шарп се заемат да проучат мистериозните обстоятелства около случаите. Те се чувстват тясно свързани с трагедиите, защото заедно с Макс Кайзер са открили ръкописа, по който е работила отвлечената жена. Двамата заминават за Йерусалим. Там подозренията им, че инцидентите имат връзка с древния ръкопис, се потвърждават. Оказва се, че той съдържа шокираща историческа тайна, заради която Шон и Изабел ще бъдат въвлечени в опасна игра със смъртоносни последствия.


ЗАГЛАВИЕ: Ритъмът на спомените 
АВТОР: Алисън Ричман



Саломе произхожда от заможно лекарско семейство. Тя се влюбва в бедния студент Октавио, който обожава поезията и й посвещава пламенни стихове. Въпреки неодобрението на родителите си, Саломе се омъжва за него.

Филмов агент забелязва Октавио и решава, че лицето му е създадено за големия екран. Той се явява на пробни снимки и скоро се превръща в най-голямата звезда на чилийското кино. С хонорара от първия си филм купува огромна къща за съпругата си и трите им деца.

Един ден на прага на дома им се появява известният поет Пабло Неруда. Той споделя с младия актьор, че е голям негов почитател, и го моли за услуга. Октавио не е в състояние да откаже на своя кумир. Той се съгласява да помогне на кандидат-президента на социалистическата партия Салвадор Алиенде в предизборната му кампания. На 11 септември 1973 г. в Чили е извършен военен преврат и Алиенде е убит. Начело на страната застава генерал Пиночет.

Противниците на Алиенде отвличат Саломе заради съпруга й. След два месеца в плен тя се завръща у дома и се затваря в себе си. Измъчван от чувство за вина, Октавио осигурява политическо убежище на семейството си в Швеция.

Ще успее ли Саломе да се отърси от болезнените спомени и да прости на съпруга си?

ЗАГЛАВИЕ: Диагноза: Българин в чужбина 
АВТОР: Димо Райков



Тази книга е един вик – какво става днес с нас, българите? Един вопъл за обич. Но обич преди всичко към себе си. Защото как ще обичаш другите, когато ти сам себе си не обичаш?

Как и защо толкова е оскотяла душата ни?

Как така при досега с нормалния свят у нас се завихрят ненормални усещания?

И още, и още въпроси... И опит за отговори... И много мълчание...

Защото „Няма по-сляп от този, който не иска да види!“.

Защото „Не е ли доброто повече от злото?“.

Да, доброто... Което толкова ни липсва на нас, българите – било в родината, било в странство, днес. А може би и утре. Когато безвъзвратно ще сме го изгубили...


ЗАГЛАВИЕ: Дума по дума 
АВТОР: Силви Вартан



На седем години тя напуска родната България, десет години по-късно записва първата си песен в Париж...

Звездата Силви Вартан, която всички познаваме покрай „Облаче ле бяло“, пише своята изящна, изпълнена със здрав разум и блестяща като самата нея изповед! Трогателните страници за нашата родина, излезли изпод перото на сценичната вълшебница, покорила Франция и света още в 60- те години на миналия век като „йе- йе момиче“, несъмнено ще развълнуват всички българи, но и ще ни покажат как в едно свободно общество една девойка от скромно семейство на имигранти може да направи кариера, сливайки се с културната среда на една велика страна. Ето че Силви Вартан вече е завинаги сред нас благодарение на тази книга.


ЗАГЛАВИЕ:
4-часово тяло 
АВТОР: Тимъти Ферис



Това не е поредната книга за фитнес и диети.

„4-часовото тяло“ е резултат от задълбочени проучвания на Ферис, който се занимава с темата „Човешко тяло“ повече от десетилетие. Книгата представя събираната през цялото това време разнообразна информация от най-различни специалисти и световноизвестни лекари. Същевременно тя резюмира и опита на топспортисти от цялото земно кълбо. От Олимпийските тренировъчни центрове до лабораториите на черния пазар, от Силициевата долина през Китай до Южна Африка, Тимъти Ферис – автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс „4-часовата работна седмица“ – хвърля всичките си сили в търсене на отговора на въпроса, който може да промени живота ви: Кои са малките неща, които радикално ще променят тялото и духа ви в приключението, наречено живот?

„4-часовото тяло“ предлага отговора.

Същественият резултат от нея ще ви следва навсякъде: от фитнеса – през кухнята – до спалнята!

Ферис дава лесни и бързи за изпълнение съвети как да:

- изгубите десет килограма за тридесет дни без упражнения – свръхпростата диета с бавни въглехидрати е насреща;
- не напълнявате, докато се спуквате от ядене (по Коледа, празниците и уикендите);
- ускорите загубата на мазнини с 300 % – няколко кубчета лед и сте вейка;
- натрупате петнадесет килограма мускули за 28 дни без стероиди – прочетох­­те правилно: общо четири часа във фитнеса са предостатъчни;
- спите два часа на ден – и да сте във вихъра на танца;
- сте в състояние да доведете всяка жена до петнадесетминутен оргазъм.

И много, много повече…

ЗАГЛАВИЕ: Залавянето на Вълка от Уолстрийт 
АВТОР: Джордан Белфърт


В това зашеметяващо повествование прословутото "лошо момче" на Уолстрийт - печелещият по милион на седмица търгаш с евтини акции - ни превежда през житейската си драма: от нахлулите в имението му агенти на ФБР, през сделката, която сключва, да предаде най-старите си приятели и колеги, до проговорилата най-сетне негова съвест. Сред руините на кралството му (да не говорим за съсипания му брак), Вълка се озовава пред най-голямото предизвикателство в живота си: да премине през шпалир от съдии и прокурори, да запази връзката с децата си и побеснялата си съпруга манекенка, и евентуално да съумее да съхрани самоуважението си. При което осъзнава съвсем ясно, че няма никак да му е лесно. Напротив - за човек с безпрецедентен апетит към излишъците, това ще си е живо минаване през Чистилището.

От вечерята в италиански ресторант, по време на която записва разговора със свой бивш съдружник, но и усеща най-сетне угризенията на съвестта, до хеликоптерното пътешествие с непълнолетна хубавица, което окончателно съсипва съдебните му шансове, Вълка от Уолстрийт разкрива съдбата на младия гений, досущ като приключение с влакче на ужасите, където шеметните висини се редуват с още по-кошмарни падения. Но с приближаването на началото на съдебния му процес, след една последна авантюра с ексцентричната победителка във всесъветски конкурс за красота, мъжът в центъра на един от най-възмутителните скандали в историята на финансите осъзнава, че най-важното е да остане трезвен, за да се запази като баща и мъж.
Ще се окаже ли затворът първата стъпка към изкуплението му?

ЗАГЛАВИЕ: Множество Катрини 
АВТОР: Джон Грийн



Когато става въпрос за връзки, момичетата, по които си пада Колин Сингълтън, са тези, които се казват Катрин. А когато става въпрос за тях, те винаги го зарязват. Деветнадесет пъти, ако трябва да сме точни. Колин, освен всичко друго, е дете-чудо с 10 хиляди долара в джоба и страст към анаграми. И цел – да докаже теоремата на Катрин. Тя ще предвиди бъдещето на всичките му връзки, ще го трансформира в истински гений и най-накрая ще му спечели момичето.


 

More from View Sofia

More Books