Следва

Днес избрахме: Loose Powder на Estée Lauder

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 1: Отношение. Или как да се начуим да го обичаме

Как е напоследък...

Body преди 9 години

Как е напоследък вашето тяло? Държи ли се с вас подобаващо или често изневерява? А дали му обръщате вниманието, което истински заслужава? Този месец говорим от негово име за това, което е най-важно за едно тяло, чието и да е то.

Противно на очакваното, първото нещо, от което се нуждае тялото, не е масаж, нито бодирепинг, нито дори фреш.
Тялото има нужда от отношение и то, преди всяко друго, отношението на този, който го обитава. Човешкото тяло е едно от чудесата на природата и съвършеният инструмент за едно прекрасно съществуване в обозримия свят. Не случайно Кърт Вонегът разказва за вече освободилите се от телесните си обвивки хора на бъдещето, чийто живот се върти около това как и какво тяло да си вземат под наем. Тялото е огромно удоволствие, което често пренебрегваме или недооценяваме. А то заслужава най-искреното ни добро отношение. Често се оплакваме и не вярваме в способностите на тялото си, които са изненадващо обширни. Всеки иска да има тяло, което харесва, а това е съвсем изпълнимо. Промяната е винаги възможна, но всичко започва с мисленето и отношението.



Тялото на всеки отделен човек е абсолютно уникално и има доста различаващи се характеристики. Често в модела си на мислене ги определяме като „предимства и недостатъци“, а те не са нищо по-сложно от това, с което всъщност разполагаме в даден момент. Основният проблем на тялото с психиката е, че тя често набляга на неговите слаби страни и не отделя зареждащата го радост от силните му страни. Защо да фокусираме вниманието си върху това, което нашето тяло не може, вместо да се наслаждаваме на това, което може? Винаги можем да сме по-добри с тялото си и да му дадем своето уважение за всичко, което е. Да го изслушваме, за да му позволим да ни учи. Тялото е не само физика и механика, то е и измервателен инструмент. То самó може да ни каже кое му се отразява благоприятно и кое не. По време на всеки режим, който му налагаме – на хранене, спорт или ритъма ни на работа, или дори личен живот, тялото винаги ни дава своите сигнали за ефекта от нашите решения. Всичко, което е необходимо, доколкото зависи от нас, е да му осигуряваме комфорта, който търси. Колкото и да са модни обувките, които пристигнаха малки, носенето им е пагубно не само за краката, но и за цялата костна система. Или широко е прието например, че ако искаме да свалим тегло, ни чакат мъчения и лишения. Милиони хора по цял свят прилагат откровен тормоз върху своите тела, с мисълта, че това е необходим индикатор на прогреса към тяхната цел. В последствие страдат от ефект на бързо възстановяване на предишното тегло, нисък имунитет и психически проблеми. Истината е, че тялото се нуждае от питателната храна на нашето благоразположение. И мъченията не са му приоритет, което като че ли е съвсем разбираемо. Сред всепознатите врагове на тялото са гладът, болката, липсата на въздух и достатъчно пространство – било то и в дрехите на него. Съвсем ясни са на всеки и са лесно осезаеми. Е, една вечер с кожен корсет едва ли е фатална, но носенето на тесни джинси ден след ден, затруднява кръвообращението и метаболизма, които са пряко отговорни за състоянието на кожата и тъканите й, включително натрупването на мазнини.

Тялото има механизми да се противопоставя на вредните влияния, но в комбинация с негативния натиск на разума те могат да надделеят много по-лесно. Съзнателното мъчение е пагубно и едно въздесъщо самобичуване не носи никакви ползи никому.

Помислете за вашето тяло. Дали го управлявате достатъчно добре? Грациозни ли сте в движенията си и бързи с реакциите? Тялото умее всичко това. Ден след ден то се развива и адаптира към средата, в която бива излагано. Милиони клетки се подменят всяка секунда и чрез действията и бездействията си определяме как те ще се обособят и дори в какво ще се превърнат. Човешкият мозък е най-добрата организационна система позната на планетата, а доколкото ни е известно до момента – и във вселената. Учудващо е колко много хора никога не го използват, за да коригират позата на тялото си. Красивата осанка е ключ не само към успехи в много сфери, но и към по-крепко здраве.

Усмихнахте ли се днес? Една от удивителните способности на тялото е да реагира пряко на нашите емоции. Усмивката, дори да не е искрена, моментално подобрява редица процеси в тялото. Това в голяма степен важи и за другите ни съзнателни жестове и мимики.


Иги Азалея

Не бъдете прекалено взискателни към своето тяло. Запознайте се с Иги Азалея, последното изобретение на поп музиката, известна главно с несъразмерната обиколка на ханша си, който подчертава при всеки удобен случай, като едно от своите най... големи предимства. Иги може да не е блестящ пример за състоянието на поп културата, но е чудесен повод да се замислим, че живеем във времената на разбитите стереотипи, когато различното също може да бъде атрактивно и интересно. Пък и, оказва се, мъжете възприемат сексапила на женските форми повече в пропорции, отколкото в размери. Съотношението на обиколката на талията на жената към ханша й се оказва много по-силен сексуален стимул от дългите крака например. Модата от своя страна, всеки ден предлага решения за по-хармоничен силует, като обувките в телесен цвят, които оптически удължават краката. Мисленето може да открива решенията, вместо да дълбае в проблемите.



Забележителен скок в благосъстоянието си тялото отбелязва при допира си с други тела. Контактите с хората, които допускаме буквално близо до себе си, имат благоприятен ефект не само върху душевното състояние, но и напълно доказано подобряват способността на тялото ни да се бори с негативните влияния, и дори удължават живота ни. Известно е също терапевтичното действие на домашните любимци, които имат по-висока телесна температура от хората. Близостта лекува болката, ускорява заздравителните процеси и противодейства на всички ефекти от стреса. Както пее Оливия Нютън Джон в хита й извън времето Get Physical – има език, с който тялото общува. И да, всеки има нужда от него.



Обичайте тялото си и мислете позитивно за него. Атомите, които го изграждат, са много повече от звездите на небосклона и са същите тези частици, които Големият взрив ускорява в пространството на вселената от милиарди години. Ние практически сме изградени от същата материя, която съставя звездите в космоса.

От векове се развиват философски течения, според които човекът има дуалистична природа, но съвсем наскоро квантовата наука направи откритие, което ги допълва по доста интересен начин. Още Аристотел и Платон са положили основите на дулизма, според който човек съществува в две измерения – духовно и физическо. Декарт развива силно тази теория, която е съвместима и с религиозните трактовки за физически и духовен свят. Въпреки че връзката на духа с тялото е ярко дефинирана в Библията: „…ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло. Ако твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно.“ Наскоро проведените експерименти показаха, че материя се отчита само при наличието на разум, който да я възприеме. Ако разумът не наблюдава процесите на материята, тя се „държи“ като вълна, или енергия. Реално това означава, че мислите ни имат потенциала да манипулират физическия ни свят. А ако това действително е така, то колко ли е силен ефектът на мислите ни върху собствената ни физика?
 
В месеца, посветен на ТЯЛОТО, очаквайте следващия четвъртък всичко по темата ХРАНЕНЕ.
 

More from View Sofia

More Body