Следва

Пребиха Иво Аръков в Манастирски ливади. Актьорът потвърди!

Новите АРТ лица: Мария Калева

Нейното име е Maрия Калева. Тя е моден дизайнер и наскоро успя да ни заинтригува с първата си модна колекция за бранда й eudora eucleia.

People of art преди 9 години

Нейното име е Maрия Калева. Тя е дизайнер и наскоро успя да ни заинтригува с първата си модна колекция за собствения си бранд eudora eucleia.

Под името "Диво сърце", младият автор представи работата си, плод на дълги месеци вдъхновение, усилена творческа работа, избиране на най-подходящите десени и материи, съпроводена от звуците на африканска етно музика, на която моделите с ефектни прически и впечатляващ грим, дефилираха в екзотични дрехи, палмови листа в компанията на змии, игуани и папагали.





След ревюто се срещнахме с Мария, за да ни разкаже не за дрехите, които е сътворила, а малко повече за себе си. За личния стил, любимите дизайнери и любовта към София...

V.S. Как би се описала с 3 думи?
M: Сензитивна, емоционална... и борбена.

V.S. Как би определила стила си?
M: Със сигурност женствен, не прекалено екстравагантен... Но обичам интересните акценти в кройките и цветовете и нямам страх от експерименти с тях. Стига усещането от цялостната визия да ми носи непреходност и класа.

V.S. Как минава един твой ден?
M: Много различно... Имам студио за събитиен мениджмънт и ако на дневен ред присъства ивент или проект, денят ми е изключително динамичен. Започва в 6 ч. сутринта, може и по-рано, и не приключва преди 3-4 ч. на следващата сутрин. Но пък си имам и тези дни, в които мога цял ден да не стана от леглото, да спя, да гледам телевизия, да си чета нещо. Пълно спокойствие и почивка. Балансът е важно нещо.

V.S. Кое е твоето място в София?
M: Нощна София ми е любима, тогава когато целия град грейва в светлини и всичко и всички се преобразяват. Не мога да назова едно конкретно място, но обичам уютни ресторантчета, обичам коктейл барове с приятни градини и нощни клубове и пиано барове. Зависи от настроението и компанията.

V.S. Кои марки харесваш?
M: Харсвам марките, които правят „вечни” дизайни – DIOR, CHANEL, Ralph Lauren, от по-изхаканите “вечни” - Vivienne Westwood, Alexander McQueen . Харесвам изчистените силуети на Tom Ford и Мichael Кors.

V.S. Кои марки преобладават в гардероба ти?
M: Купувам много неща на млади и все още неизвестни дизайнери, харесва ми да ги откривам за себе си и за хората около мен. През последните години по-голямата част от дрехите си ги шия. Но мисля, че не бих заменила basic нещата на ZARA – сака, поли, панатлони, които лесно комбинирам с всичко.

V.S. Какви обувки предпочиташ и как ги съчетаваш?
M: Обичам цветни обувки. Високи или ниски, елегантни или кецове, важното е да са в цветове, които ме карат да се усмихвам.

V.S. Топ 3 на дрехите, които задължително трябва да присъстват в гардероба ти.
M: Рокля, която може да се трансформира с помощта на аксесоари от ежедневна във вечерна, дълга пола и хубави дънки.

V.S. Какво носиш в чантата си?
M:
Обикновено е страхотен хаос. Ето, в момента нося малко козметика – балсам за устни и парфюм, тефтер... канап, защото имах монтаж за събитие и вместо в монтажния куфар, съм го пуснала в дамската чанта! Имам и едни чаркове от щендер за дрехи, който разглобих онзи ден. Всякакви неща нося.

V.S. Любимият ти парфюм?
M:
При мен любовта към даден аромат се отключва в определен момент и трае много дълго. От няколко години не се разделям с LOLA на Marc Jacobs, въпреки че вече е спрян от производство, продължавам да го търся, откривам и да му се наслаждавам.

V.S. Каква козметика използваш?
M:
Почиствам лицето си единствено с мицеларна вода. Не ползвам никакви кремове и други подобни „мазила” за лицето си, никога не съм. Харесвам лосиони за тяло със сладки плодови аромати.
През деня слагам фон дьо тен, руж и балсам за устни. Вечер обичам по-силен грим.

V.S. Какви аксесоари харесваш?
M:
Обичам аксесоари всякакви, предпочитам да са обемни и интересни – цветни гривни, гердани, колиета, хубави цветни чанти. Но специалното и най-голямо място в сърцето ми заемат обеците, по възможност големи и забележими. И винаги, винаги слънчеви очила.

V.S. На какви цветове залагаш когато си купуваш дрехи?
M: Нося всякакви цветове, наистина всички. Единственото изключение е небесно синьото, което така и не успях да припозная като свое.

V.S. Ако си на работна среща и веднага след това трябва да отидеш на някое събитие, има ли дреха, която може да се съчетае и в двата случая?
M:
По-голямата част от гардероба ми е такъв. Заради динамиката на живота, който водим, се стремя и дрехите, които създаваме да бъдат точно такива. Вземете, например една от дългите поли в колекцията, сложете й красива риза, която е разкопчана и отдолу се подава дискретен топ и имате впечатляващ, но елегантен тоалет. Вечерта само махнете ризата и съчетайте кроп топа с голямо бижу и парти визията ви ще е перфектна.

V.S. А какви хитрини използваш при прическата?
M:
Косата ми е изключително права и много трудно се поддава на манипулации, така че си я нося права и пусната през по-голямата част от времето. Другото, което й правя е небрежен рошав кок или опашка.

V.S. Модният бизнес у нас през твоя поглед?
M:
Смятам, че клиентите стават все по-разчупени и отворени към експерименти. Търсят нови непознати неща, искат да откриват, искат да се открояват от тълпата. Това пък е предпоставка за дизайнерите и модните лейбъли да развихрят креативността си и да отговорят на нуждите и търсенията с вдъхновяващи идеи. Силно се надявам, че тези „срещи” между търсещи и предлагащи ще стават все по-чести, по-страстни, а резултата ще радва всички нас.

Можеш да видиш цялата колекция на Мария тук >>>

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра