Следва

Концертът на Рут Колева и Стефан Вълдобрев се отменя заради времето

System Error: 10 филма за компютрите и хората, които ще те накарат да се замислиш

Темата е обширна и гения на режисурата блясва в тези продукции, улавяйки най-тъмните дебри на съвременния кибер индивид...

Movies & TV преди 9 години

Замислихме се кога за последен път през последните 5 години сме излизали без телефон от вкъщи. Отговорът беше прост, никога, освен ако не сме го забравили без да искаме... Замислихме се колко време сме прекарали откъснати от интернет, когато сме били на почивка или в отпуска. Колко често нещата ни се случват в реално време, като не се опираме на технлогии за връзка със света около нас. И осъзнахме колко сме зависими от тази симулация на ежедневие. От уговорките онлайн, мейлите и съобщенията, камерата на мобилния ни телефон, която ни спестява контакта на живо, чатовете и всички социални мрежи, с които е изпълнено, туитнато, тагнато и шернато ежедневието ни.

Разровихме се и селектирахме 10 филма базирани точно на тази тема. И това бе квинтесенцията, която като истински алхимици извлякохме от тях.

Темата е обширна и гения на режисурата блясва в тези продукции, улавяйки най-тъмните дебри на съвременния кибер индивид. Който съществува посредством джаджите, с които всички разполагаме, и които са обсебили съществуването ни. Да се разграничи реалността от матрицата е въпрос на фино светоусещане, а може би и на възможността да излезнеш за момент от заобикалящата реалност, но не е и непостижимо. Тези филми го доказват посредством представената заплетена фабула и посредством факта, че ни карат да се замислим.

Числото Пи (1998)



Мрачен черно-бял разказ за гений, за който числата са живот и смърт. Обзет от идеята да намери значението на онзи отговор, който знаем като “42”; за живота, вселената и всичко останало, дори още по-амбициозно - да обедини всичко това под един знаменател. Неуморно търсещ в древните вярвания на евреите, в хаоса на ежедневието, в стратегията на играта Го, в съвършенството на геометричните форми. Докато се докосне до божественото и разбере, че отговорът не бива да се открива. Никога!

Pi (награда за режисьор в Сънданс, награда „Независим Дух” и награда за „най-добър първи сценарий”) e сниман като дневник, чиито рефрен е реминисценция към детството на Коен, когато въпреки родителската забрана гледа право в ослепителното слънце. По-късно любопитството му минава на ниво “Икар”, както съчувствено го нарича неговия ментор Марк Марголис. От блестящ учен, той става ренегат нумеролог, настървено натискащ Enter, всеки път когато пуска в ход нова изчислителна схема.

Компютърен шах (2013)



Действието на "Компютърен шах" се развива през 80-те години, а историята разказва за турнир по шахмат, който изправя човека срещу изкуствения интелект.

Сюжетът транспортира зрителя в момент от историята, в който хората за първи път поставят на изпитание възможностите на компютърните технологии. В центъра на случващото се са група ексцентрични софтуерни програмисти, сред които младия и амбициозен Баушър, чиято основна задача е да превърнат компютъра в творение, което да бъде достоен съперник на човека.

Голямата част от действието на филма е ситуирано на фона на турнир по шахмат, който полага основите на революционните компютърни технологии, които всички познаваме днес.

CATFISH (2010)

Режисьорите Ариел Шулман и Хенри Йост заснемат документален филм, в който следят действията на Нев, 24-годишния брат на Ариел, който е запален нюйоркски фотограф и Аби от Мичигън, която се свързва с Нев чрез Фейсбук, за да го помоли да нарисува една от неговите фотографии. Един от най-впечатляващите документални филми на 2010-та, заснет с минимален бюджет и боксофис надминаващ 2,2 милиона долара, стартирал по екраните само с 12 филмови копия, които с течение на времето нарастват до 140.


Алфавил: Странния случай с Леми Кушон (1965)



 
Поредната задача на популярният герой Леми Кушон (Еди Константин), този път го изпращат да открие и унищожи полу-човека, полу-компютър Алфа 60, който управлява държавата Алфа. Докато изпълнява своята мисия, Леми се влюбва в Наташа (Ана Карина) - дъщерята на учения, проектирал адската машина, и това се оказва най-сериозното предизвикателство.

Тя (2014)




Лос Анджелис в близкото бъдеще. Тиодор е объркан, сантиментален човек, който пише трогателни и интимни писма от името на други хора. След края на дълга емоционална връзка, той си купува съвременна нова операционна система, рекламирана като интуитивен и уникален субект. „Саманта“ разполага с ведър женски глас и се оказва изненадващо проницателна, чувствителна и забавна. И докато нейните потребности и желания растат, заедно с неговите, приятелството между двамата се задълбочава и постепенно се превръща в дълбока привързаност и взаимна любов. „ТЯ“ е оригинална любовна история, представена през нестандартния поглед на номинирания за Оскар режисьор Спайк Джоунз, който изследва променящата се природа и неизменните рисковете на интимността в съвременния свят.

2001: Космическа одисея (1068)



Малко след 1960 г. режисьорът Стенли Кубрик решава да заснеме научнофантастичен филм, който да е космическа епопея и да съдържа много символика. За написване на сценария той се обръща към писателя Артър Кларк - тогава още млад, но вече известен с романите си "Краят на детството" и "Срещу падащата нощ" . Като основа за сценария Кларк избира разказа си "Sentinel" (на български езиик: "Стражът"). В него космическа експедиция до Луната открива на нея странен предмет, наречен "Монолитът", който при срещата с експедицията внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Оказва се, че той е оставен много отдавна там от древна космическа свръхцивилизация, за да извести, когато новата космическа цивилизация бъде родена и направи първата си крачка извън планетата си. Кларк пренася мястото на Монолита в орбита около Юпитер, въвежда в повествованието компютърния интелект ХАЛ 9000, и по внушение на Кубрик и идеи, започнати в "Краят на детството", разработва края на сюжета като изследване на превръщането на човека в свръхсъщество.

Електрически мечти(1984)



Една фантастична комедия, в която компютър придобил интелект по стечение на ред случайности, е в романтично съперничество за красавица...със собственика си.

Екзистенц (1999)



Тествайки новата си виртуална игра с група ентусиасти Алегра Гелър е простреляна от виртуален маниак. Спасена от колегата си Тед Пикъл, тя се оказва в сериозна ситуация: компютърът, съдържащ единственото копие на новата й игра "Екзистенц" може да изчезне. Затова Алегра моли Тед да му имплантира специален "вход", който ще му позволи да играе играта заедно с нея.

Социална мрежа (2010)



В „Социална мрежа”, режисьорът Дейвид Финчър и сценариста Аарон Соркин, изследват създаването на Фейсбук, най-революционния социален феномен на новия век, през противоречащите гледни точки на страхотно умни млади мъже, всеки от които претендира, че е сред основателите. Резултатът е драма, изпълнена едновременно със съзидание и разрушение, която отразява противоречивата истина и непрекъснато променящите се социални взаимоотношения, които определят нашето съвремие. Почерпил информация от множество източници, действието във филма преминава от аудиториите на Харвард до работните клетки в Пало Алто, като улавя първоначалното вълнение на първите дни на културопроменящия феномен и начина, по който събира заедно и по-късно разделя група млади новатори.

Пулс (2001)



Полъх от Близкия Изток... Компютрите в Япония са поразени от странен вирус: на мониторите се появяват неясни образи на хора, а под тях - зловещ надпис: "Искаш ли да видиш призрак?". Съвсем скоро по вратите на жилищата се появяват червени лепенки, а хората просто изчезват... Група младежи се опитват да разберат какво всъщност се случва и стъпка по стъпка се приближават до ужасната истина...


източник: www.dazeddigital.com

 

More Movies & TV