Следва

BRIT MUSIC ICONS, или как британски музикални икони станаха част от софийския нощен живот

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Това е първото гостуване на саксофонния квартет КВАЗАР в България, в рамките на което ще представят атрактивна програма, включваща интеракция с електронни медии и премиери...

Culture преди 9 години

Концерт на Канадския саксофонен квартет "Квазар"

Кога: 17 септември, 19:00 часа 
Къде: Театрална зала „Алма Алтер”

Това е първото гостуване на саксофонния квартет КВАЗАР в България, в рамките на което ще представят атрактивна програма, включваща интеракция с електронни медии и премиери на Андре Амел и Михаил Големинов, наред с музика на Джими Льоблан и Ясен Воденичаров.

Основан през 1994 г. от четирима страстни фенове на новата музика в Монреал, днес КВАЗАР се нарежда сред най-престижните ансамбли в Канада, като за него са написани десетки премиери от канадски и други композитори. Името на ансамбъла е символ на канадската съвременна музика по света заради гостуваниятана квартета в най-престижните фестивали в Америка, Европа и Азия. Четирикратни лауреати на наградата ОПУС, присъждана от Квебекския съвет за музика, както и „Изпълнители на годината”, те концертират из цяла Канада, САЩ и повечето европейски страни.

Многообразните им творчески изяви се отличават с енергия, дързост и изключително ниво на изпълнение. Инструментална музика, импровизация, електроника, те свирят всичко. Сами или със симфоничен оркестър, акустично или с електроника, КВАЗАР предлага на публиката уникална и абсолютно оригинална програма. Истински акумулатори на творческа енергия, КВАЗАР са изпълнили за първи път около сто произведения от различни музикални жанрове.

Вход: свободен

Лятно кино Витоша 

Кога: 20 - 21 септември
Къде: Кинобаза Витоша 

Програма 20 и 21 септември:

13,00 часа:

"Грубо", "Котка", "Маша и мечока - Големият урок по пиано", "Маша и мечока - Ден за пране", " Маша и мечока - Сам вкъщи", "Призрачният оркестър", "Зелето на заека", "Бананов бургер";

14,00 часа:

"Бавно, плавно", "Международен ден на бащата", "Отражение", "О, Уили", " Последна песен", "Снежинка", "Град", "Колумб", "Ньоша"

Фестивал за поп и рок музика

Кога: 18 септимври, 19:00 часа 
Къде: Зала 1, НДК

Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън“ организират Седмица на Вяра, Надежда и Любов в подкрепа на Националната благотворителна кампания „НЕКА БЪДЕМ ПО - ДОБРИ”. Празниците ще бъдат в началото на септември по повод деня на София – 17 септември пред Националния дворец на културата.

В рамките на седмицата ще се проведат поредица от концерти. Участие ще вземат народни състави, балетни формации, училищни танцови групи, актьори и певци в неравностойно положение. Ще се проведат специални вечери на фолклора, класическата и джаз музика, поп и рок музиката, както и Фестивал за поп рок музика – София 2014.

Още за събитието може да четете тук>>

Не фест 2: Гледни точки 

Кога: 15 - 30 септември
Къде: Фабрика за градско изкуство, ЗОНА КУЛТУРА

НЕ Фест е международен мултижанров фестивал за независимо експериментално изкуство, организиран от фондация НО Студио, който представя млади и неутвърдени автори от България и чужбина, експериментиращи в различни области на съвременното изкуство – визуални, музикални, театрални, танцови, кино, литературни изкуства. НЕ ФЕСТ поощрява сливането на границите между отделните жанрове и освободеността при творческия процес. Фестивалът предлага и иновативни решения за представяне на актуални теми от обществените сфери чрез съвременни изразни средства като флашмоб и интерактивни инсталации в градска среда.

Второто издания на НЕ Фест ще се проведе от 15 до 30 септември във Фабрика за градско изкуство, ЗОНА КУЛТУРА в гр. София, под мотото „Гледни точки“. Фестивалът ще се състои от два етапа – фестивален (15 – 21 септември) и изложбен (22 – 30 септември). По време на фестивалния период акцент ще е нетрадиционното представяне на изложбата, включваща 80 участници от 30 държави.

НЕ Фест подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Още за събитията през седмицата може да четете тук

More Culture

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 2 минути

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.  

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.