Следва

Амал Аламудин с роля в Семейство Симпсън

Багрите на Уорхол в света на Absolut

Мирогледът на един артист поставя в кадър реалността през многообразие от фокуси и филтри, а поп-артът е епохален феномен. 

People of art преди 9 години

Мирогледът на един артист поставя в кадър реалността през многообразие от фокуси и филтри, а попартът е епохален феномен. Общественото мнение потвръждава това, криволичещо между нравствения скандал и чистото забавление, но вечно неспособно да остане равнодушно.

"Харесвам бутилката ..." - казва Уорхол за изчистената визия на водка Absolut. Провокираща желанието му "да създаде нещо", той рисува бутилката в първата оригинална художествена творба за водка Absolut.

Absolut Анди Уорхол материализира ответно, като въплъщение на самия попарт, изкуството, припознало необикновените оттенъци в привидно обикновения каданс на живота. Изкуство с крещящ намек за свободата си, арт от и на щанда, пред досега на абсолютно всеки. Попарт като един стандарт, привлекателен и въздействащ още с първия поглед.

Духът на попарта е свободен във и извън формата си в бутилката, и Absolut водка ни дава превъзходна възможност да го усетим, според своя вкус. Нека почерпим още вдъхновение от подбрани артисти на така популярното, и все пак изкуство на приготвяне на питие, пробуждащо сетивата на много нива.

Анди в синьо. 



Синьото, синьото в косите, в устните, а защо не силуети от сини нюанси, които очертават контурите на цялата портретна композиция. Уорхол често използва синьото в портретните си работи, без значение дали съставя образ на мъж или на жена. Днес психологията съобщава, че синьото е цветът, който оказва най-стимулиращо действие върху въображението. Вероятно отключвайки асоциации с безкрайните за окото пространства - небето и морето, към които човек е насочил стремежи, далеч отвъд природните си дадености. Дали цялата ни полулярна култура не е белязана от сини възможности и сини невъзможности, за които никой не знае дали не са и възможни. Тема на разговор с полъх на Анди в синьо - на свеж коктейл с водка, спомен от топлите морета със синьо кюрасао, ябълка за естетика и итригуващ завършек от лимон.

Синьо на синьо.




През 1968 Уорхол заснема пълнометражния филм "Син филм" ("Blue movie"), който, според думите му, представя неговата идея за сексуалния акт. По време на филма, освен актове, между героите се разгръща общуване, разговори по обществено валидни проблеми, както и споделяне на обикновени ежедневни занимания в апартамент, с някак вълшебно прокрадваща се светлина, за която се твърди, че случайно оцветила всички кадри в оттенъци на синьото. В коктейл от водка, кокосова вода, сок от червена боровинка, синьо кюрасао, захарен сироп и черна боровинка за украса, гамата на Синьо на синьо е разнообразна, но така добре преливаща в индигов цвят и наситен вкусов баланс.

Кола от фабриката.



Популярното изкуство, в интерес на своето потребление, разбива ограниченията на студийния стил, за да покори мащабните си хоризонти. Фабриката дава потенциала на една по-висока и разнообразна продукция, стига да е програмирана с умение и страст. През 60-те Уорхол установява своето концептуално решение за арт студио, наречено „Фабриката“ на Юниън Скуеър в Ню Йорк. Иновацията в техниките и решенията за "производство" на изкуство, както и широко отворените врати за различни артисти - "работници" във Фабриката, са основите на производствената клубна култура, с много препратки към така нашумелия днес уъркшоп формат. За производство в количества от клуба на неуморните: смес от водка, кóла, калуа, черешов сироп и, разбира се, черешка за гарниране.

It girl.


It girl е израз в английския език за харизмата на онези жени, които съзнават качествата си, без да ги афишират. Уорхол намира в тяхното обаяние голям потенциал за своите изразни средства и не спира да запечтва техния образ в историята на изобразителното изкуство - ярки, но дистанцирани, надскачащи прага на обществената норма в търсенето на своя абсолютизъм. Бистротата на водка Absolut, ожарена със сок от червена боровинка и страстно Кампари, с хипнотичен момент на бадемов ликьор и лимон за украса в контраст. Нещо като абсолютния коктейл за дамите с вкус към експеримента.

Бял космополитън ала Уорхол.



Историята на коктейла Космополитан има своите допирни точки с тази на американския културен деец, а именно в пътя, изминат от малкия до големия град, от монотонността на безличието до една абсолютно гръмка популярност. Още един плюс на популярната култура, която е не само предназначена за масите, но и отворена към това, което масите имат да кажат. Основа от водка Absolut, с деликатесен сок от бели боровинки, рустичен привкус на ликьор от портокал и обрат със сок от лайм, гарниран с парче сочен портокал. Коктейл за пулсиращия от разнообразието на живота град, отворил обятия за всяка съществена гледна точка.

Оранжево по Уорхол.



Уорхол показва на света картината "Оранжевата Мерилин" две години след като иконата на американстака култура го напуска, оставайки като муза във вечността. Картината поставя своеобразен рекорд за творчеството на артиста, като бива оценена в четворно по-висока стойност от тези, достигнати при предишни търгове на негови работи. Оранжевото е жизнерадостно и едносвременно с това агресивно, приковава вниманието и изостря концентрацията в обекта и момента на настоящето. Като едно напомняне за консумацията с повече отговорност. Absolut в оранжево по Уорхол с лекота се забърква от водка, сок от портокал и ванилов ликьор.

Празничен пунш "Червения долар".



"Червеният долар" е част от серийните творби на Уорхол, посветени на един символ, семпъл и без особена детайлираност, но пък с приписвани свъхествествени сили от най-различен характер. През 1980 Уорхол поставя автографа си на обикновена банкнота от 2 долара - днес с колекционерска стойност от около 15 000 долара. Както той самият казва: "Правенето на пари също е изкуство". Плодовият нюх на "Червеният долар" се постига с водка Absolut, сок от червена боровинка и нар в равни части, добавка сок от лайм и гарнировка от няколко парчета портокал.

Челси Водка Гимплет.



Гимлетът традиционно не се приготвя с водка, но в попарт среда традиционното се движи в посоката на екстраординерното. Реалността може да се разкрие в много измерения, като такава импресия оставя филма на Уорхол "Момичетата в Челси" ("Chelsea girls", от "Челси хотел" - хотел в Ню Йорк). Авангардното кинематографично решение, включва двоен екран на прожектираните образи, под звуците на едноименната музикална композиция, създадена в същия този хотел от обществото на посетителите му. За онези моменти, в които сред свои търсим дома си, а нима това не е една форма на съвършена свобода? За всеки тя може да има различно значение и реализация, но съчетанието на водка Absolut със сироп лайм кордиал и завършек от силна щриха зелен лайм на ръба на чашата, това трябва да е олицетворението на усещането за бохемския начин на живот.

Подробни инструкции как да приготвим обагрените в света на Уорхол коктейли, както и техните безалкохолни вариации, се намират на http://www.absolut.com/us/andywarhol/.


 

 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра