Следва

Сенки на мълчанието - фотографска изложба на Джон Демос

Международният филмов фестивал за студентско кино - "Ранно пиле 10" започва след дни

На 6-и ноември от 19:00 часа в Дом на киното се открива 10-ият, юбилеен международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле”...

Movies & TV преди 9 години

На 6-и ноември от 19:00 часа в Дом на киното се открива 10-ият, юбилеен международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле”, организиран от Сдружение „Ранно пиле“ с подкрепата на Фондация Америка за България. Фестивалът ще продължи до 11-и ноември и за пореден път ще превърне София в център на младите кинотворци.

В предстоящото издание на фестивала ще имаме възможност да видим 122 филма от 37 държави от целия свят.

Изключителна селекция от най-добрите си студентски филми са ни подготвили университети от България, Австралия, Австрия, Аржентина, Албания, Беларус, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Индия, Иран, Ирландия, Италия, Канада, Ливан, Литва, Мексико, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Тайван, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швейцария, Швеция и Япония.

В съпътстваща програма ще можем да видим едни от най-актуалните заглавия на българското кино през последните няколко години. Последният филм на Николай Тодоров (лауреат на голямата награда на „Ранно пиле“ с филма „Минутите след това“) „Три дни в Сараево“, който набира изключителна популярност през последния месец. В програмата попада и „Вапцаров – пет разказа за един разстрел“ на един от най-добрите документалисти и член на журито на „Ранно пиле“ 9 – Костадин Бонев, както и великолепният дебют на Николай Мутафчиев – „Още една мечта“.

Наградният фонд на фестивала е в размер на 4100 американски долара. Освен паричната награда, наградените получават и авторска скулптура от младата артистка Диана Василева.

„Ранно пиле 10” отново ще събере студенти и преподаватели от НАТФИЗ, Нов български университет, Югозападен университет и Американски университет в България, както и едни от най-големите световни университети за кино и телевизия. Ще имаме възможността да срещнем отблизо режисьори от екзотични дестинации като Иран, Ливан, Мексико и много други. Председател на журито ще бъде миналогодишният носител на голямата награда – Тюдор Юрго (Румъния), а негови членове са председателят на SEECS (South-Eastern Europe Cinema Schools Union) Бюлен Кючукердоган, един от най-успешните руски аниматори Гмитри Гелер. Специален гост в журито на фестивала ще бъде първият носител на голямата награда – режисьорът Чавдар Чернев.

Повече информация, както и програмата на „Ранно пиле” 8 могат да бъдат видени в сайта на фестивала, както и във Facebook.

More Movies & TV