Следва

Никол Кидман и Кийт Ърбан чакат близнаци?

Четиво в четвъртък: "Какво знам със сигурност" от Опра Уинфри

null

Books преди 9 години

 За автора

"Това, което със сигурност знам, е, че нашето пътешествие започва тогава, когато решим да се изправим, да пристъпим напред и да заживеем истински." Опра Уинфри

Опра Уинфри е най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща не само в Америка, но и в целия свят. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез Шоуто на Опра. Тя основава собствена телевизионна мрежа, става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата“. Постиженията й като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и харесвани обществени личности днес. Опра е живият пример как можем да постигнем мечтания живот.

За книгата

Като творец, изследовател на човешкото сърце и душа, Опра Уинфри е ненадмината. Благодарение на легендарното си токшоу Опра е помогнала на много хора да променят живота си. В продължение на четиринадесет години тя списва месечната рубрика „Какво знам със сигурност“ за списание О (Списанието на Опра), където споделя мъдрите и вдъхновяващи житейски уроци, плод на многобройните й преживявания.

Сега за пръв път тези ценни откровения са преработени, допълнени и събрани в прекрасната книга „Какво знам със сигурност“. Тук Опра говори за най-важните неща в живота: за радостта, издръжливостта, любовта, благодарността, шанса, силата, благоговението... Книгата ни предлага изключителната и вълнуваща възможност да се докоснем до съкровения вътрешен свят на една от най-необикновените жени в света, като същевременно ни учи как да станем най-добрите хора, които можем да бъдем. Искрени, трогателни, ободряващи, възвисяващи и често шеговити, думите на Опра се отличават с онази истинност, която ни кара да се връщаме към тях отново и отново.

СИЛАТА ДА ПОСТИГНЕМ МЕЧТИТЕ

В книгата „Какво знам със сигурност“ има доста биографични елементи. Опра споделя за научените житейски уроци, за спечелените битки (най-вече със самата себе си) и за силата да се изправя след всеки удар – по-силна и по-мъдра. Разказва за трудностите, през които е минала: за бедното, изпълнено с лишения и сексуално насилие детство, но само като аргумент, че силата да постигнем мечтите си се крие във всеки от нас. Всички сме уникални – смята Опра, – трябва само да открием призванието си и да работим упорито, за да постигнем целите си. Ако не се отказваме от мечтите си, ако работим усърдно и вярваме в себе си, Вселената ще ни помогне в нашите начинания. Важно е обаче да сме благодарни за даровете и постиженията си, ако искаме те да се преумножат. Всеки ден трябва да научаваме нещо ново и да опитваме да сме по-добри от предишния. Задължително е обаче да поемем отговорност за живота си, защото само така можем да го подкараме в желаната от нас посока. За да стане това, трябва да сме наясно с мотивите, които ни ръководят, защото действията са крайният продукт, резултат от мислите и емоциите ни. Външната действителност е само огледало на вътрешната ни реалност.

Пътят към личната реализация винаги минава през любовта – към себе си и към другите.

Тези идеи може да изглеждат непрактични и отвлечени, но животът на Опра е доказателство, че действат. Как иначе ще си обясним небивалия успех на бедното момиче от Мисисипи (щата с най-голяма расова сегрегация), което става най-богатата афроамериканка и една от най-влиятелните жени в света? Тайната е в силата на духа и решимостта всеки ден да сме по-добри от предишния. Именно в това се заключава формулата на успеха.




"Какво знам със сигурност" от Опра Уинфри

"А сега седни.
Празнувай живота си."
  - Дерек Уолкът


Kогато Тина Търнър се появи за пръв път в моето шоу, на мен ми се дощя да избягам с нея като една от нейните беквокалистки и да танцувам по цяла нощ на концертите. Е, тази моя мечта се превърна в реалност една вечер в Лос Анджелис, когато Шоуто на Опра Уинфри замина на турне с Тина. След цял ден репетиции на една-единствена песен, моят шанс изгря. Това беше най-мъчителното, разтърсващо и подкосяващо краката преживяване през живота ми. За 5 минути и 27 секунди имах възможността да почувствам какво означава да пееш на голямата сцена. Никога не съм се чувствала толкова не на място, така извън тялото си. Помня как наум броях стъпките и се опитвах да спазвам ритъма, как чаках големия кик и колко смутена бях. И тогава в един миг си казах: Виж какво, момиче, това скоро ще свърши. Ако не намерех начин да се отпусна, щях да изтърва веселбата. Затова вдигнах глава, забравих за последователността на киковете и стъпките и просто танцувах.

Юхууу!


Няколко месеца по-късно получих пакет от моята приятелка и ментор Мая Анджелоу. Тя пишеше, че ми изпраща нещо, което би искала всичките й дъщери да притежават. Отворих го. В него имаше компактдиск с песен на Лий Ан
Уомак, на която и до днес избухвам в сълзи. Песента сякаш описва живота на Мая, а в припева се пее следното: Когато имаш възможност да избираш дали да седиш отстрани, или да танцуваш, надявам се да се включиш в танца.

Това, което знам със сигурност, е, че всеки ден ни дава шанс да си поемем дъх, да хвърлим обувките и да се впуснем в танца – да живеем без угризения, изпълнени с толкова радост, веселие и смях, колкото можем да понесем. Имате две възможности – или да танцувате смело на сценатана живота и да живеете така, както духът ви
подсказва, или да седите безмълвно до стената и да се снишавате в сенките на страха и неувереността.

Изправени сте пред този избор дори в момента – а този момент е единственият, с който разполагате със сигурност. Надявам се да не сте затънали до шия в разни баналности, които ви пречат наистина да се забавлявате – защото
този миг ще отлети. Надявам се, че някой ден, когато погледнете назад, ще си спомняте този ден като деня, в който сте решили, че всеки миг е от значение и че трябва да го изживеете така, сякаш е последен. И когато имате възможност да избирате дали да седите отстрани, или да танцувате, надявам се да изберете танца.

 


*Книгата е на пазара от 12 декември. Издава ИК "Хермес".

 

More Books