Следва

Маги на Слави Трифонов излиза от сянката на шоумена

MONDAY STORY: Анна Нeтребко - сладкогласната приказна рускиня

Свикнали сме да си представяме оперните прими като достолепни капризни пищни жени, на...

People of art преди 9 години

Свикнали сме да си представяме оперните прими като достолепни капризни пищни жени, на преклонна възраст, обградени от свита асистенти и поклонници. Анна Нетребко обаче прилича повече на нежна приказна героиня, нещо като Пепеляшка и Магарешката кожа в едно. През 1994 година, едва 23-годишна никому неизвестната певица, печели конкурса за главна роля в постановката „Сватбата на Фигаро” на Държавния Мариински Театър. На тази сцена са блестели таланти като Фьодор Шаляпин, София Преображенска, Николай Фигнер. Танцували са Анна Павлова, Рудолф Нуреев, Михаил Баришников и много други. Режисьорът и художествен ръководител на трупата Валери Георгиев бил смаян от таланта на Анна Нетребко. Още по-голямо било учудването му, когато разбрал , че красивата брюнетка от цели две години работи в театъра като чистачка, за да се издържа, докато следва.



Дебютантката се превръща в звезда и почти светкавично получава главните роли в репертоара на театъра. Гласът й очарова, а красотата й пленява. Скоро за нея говорят не само в Русия, но и в целия свят. Само за няколко години Нетребко става прима на Мариинския тетър. Най-значимите й роли са в постановките: „Руслан и Людмила”, „Борис Годунов”, „Царска невеста”, „Севилският бръснар”, „Сомнамбула”, „Риголето” и др. Певицата е поканена на гастрол в Америка, където смайва с изпълнението си във „Война и Мир” на Метрополитен опера. Скоро след това играе в постановката на австрийския диригент граф Николаус Арнонкур „Дон Жуан”. Операта е представена на Австрийския музикален фестивал в Залцбург. И тук приказката продължава. Публиката е пленена от сладкогласната рускиня. Анна получава австрийско гражданство, а с това и правото безпроблемно да пътува с гастроли из целия свят.



Тя бива аплодирана и обсипвана с цветя и възхищение в Лондон, Вашингтон, Ню Йорк, Виена. Животът й се превръща в бляскаво и шеметно пътешествие. Днес тя е най-популярната руска оперна певица. Личното й състояние възлиза на над 3,75 милиона долара. Стойността на един неин хонорар е 50 000 долара.



Но, както се случва според приказните закони, пътят към бляскавия бал и красивия принц е осеян с тръни, прашни огнища и крастави жаби. Да, да жаби, които често могат да те заблудят с благороден произход, но са си жаби. Първата се оказва балетистът Николай Зубковски. Красавецът не блести с талант на сцената, но има дарба да привлича жените. И не пропуска да се похвали с богатите си и известни приятелки като прима балерината Анастасия Волочкова, милиардерката Ирина Бартновска и, разбира се, Анна Нетребко, с която стигат почти до сватба.



Запознават се, когато той е на 20 години, а тя на 26. Зубковски е пленен от таланта и красотата на Анна и прави всичко възможно да привлече вниманието й. „ Аз я поканих на спагети, които лично й приготвих. Тя прие поканата, забавлявахме се, говорихме си и ни беше добре заедно, така, че тя остана и това продължи цели две години.”- коментира връзката им Зубковски. Причината да не се стигне до брак става ясна почти година след раздялата им. Кариерата на Зубковски буксува, а тази на Анна се развива. Това става причина за постоянни кавги в двойката. Стига се и до побой. Огорчената Анна напуска балетиста и разтрогва годежа си с него. Скоро съдбата я среща с уругвайския баритон Едвин Шорт.





Почти веднага певецът й прави предложение за брак. Скоро след това се ражда и синът им Тяго, който е първото дете на Анна и второ на Шорт (той има дъщеря от първия си брак). Само че приказката отново не се случва. След почти три години съвместен живот двойката се разделя и отново обяснението е в претоварения професионален график. Но в началото на 2014 година съдбата се усмихва на оперната дива. Тя получава ангажимент от Рим за главната роля в операта на Пучини „ Манон Леско”.



„... Пристигнах в Рим с някакво тягостно чувство и огромно съпротивление да бъда там точно сега. На всичкото отгоре и неподготвена за ролята...” - разказва Анна – „... но когато видях сценичния си партньор с височина 183 см. и чух прекрасния му глас, сърцето ми омекна...”. Това е тенорът от азърбейджански произход Юсив Ейвазов.





Любовта им пламва по време на репетициите и тази страст, която изпитват един към друг, дава допълнителна сила и дълбочина на сценичните им образи. Съвсем естествено премиерата на „Манон Леско” жъне грандиозен успех. След приключването на ангажимента към операта двамата остават още няколко дни в Рим. Какъв по-красив декор за една голяма любов от вечния град, нали? Юсив предлага брак на Анна, а тя веднага приема. Венчават се през август в приказния Залцбург.







Ето така вече животът на талантливото оперно сопрано се превръща в приказка. И както се казва: заживели щастливо. Край!
















 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра