Следва

«Аз, Кончита» написа автобиография

"Досието Петров" открива Sofia Film Fest

Тазгодишното издание на Sofia Film Fest стартира с българския филм  „Досието Петров”. Специално за премиерата му в България пристига и френският сценарист, взел „Оскар” за цялостно творчество,с който родният режисьор Георги Балабанов си партнира по създаването на филма.

Movies & TV преди 9 години

Тазгодишното издание на Sofia Film Fest стартира с българския филм „Досието Петров”. Специално за премиерата му в България пристига и френският сценарист, взел „Оскар” за цялостно творчество,с който родният режисьор Георги Балабанов си партнира по създаването на филма.

„Досието Петров” разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов. На неговото погребение, само минути преди да произнесе прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра. Негов стар приятел, виден бизнесмен на име Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация. В този период на хищническо първоначално натрупване, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Александър Петров да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната...

Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова са част от звездния екип на „Досието Петров”.

Филмът е копродукция между „Камера” ООД, „Ostlicht Filmproduktion” – Германия и „ARSAM International” – Франция и е подкрепен от ИА „Национален филмов център” – България, МДМ – Германия, както и от Фонда за кино към Съвета на Европа – „Евроимаж”. Проектът беше представен през 2008 г. на София Мийтингс.

Двете прожекции на филма в рамките на фестивала са:

На откриването 05.03.2015г. в зала 1 на НДК от 19.30ч.

На 13.03.2015г. в кино Люмиер от 18.30ч.

 

Още за Sofia Film Fest

More from View Sofia

More Movies & TV