Следва

Петте любими парчета на Камелия Тодорова

Истории от живота: По‐силна и по-вдъхновена ‐ Анастейша

Певицата преминава редица изпитания, но след всичко е по‐силна и готова отново да бъде на върха...

People of art преди 9 години

С три мултиплатинени албума и множество хит сингли между 2000 и 2005 година (“I’m Outta Love”, “Left Outside Alone”, “Sick and Tired”) американската блондинка с тъмни очила и голям глас изглежда предопределена за дълга кариера на върха.

През последните години, обаче, Анастейша е принудена да сложи кариерата си на заден план, докато се бори с много сериозни здравословни проблеми, включително болест на Крон и състояние на сърцето наречено Надвентрикулярна тахикардия. По‐известна в медиите е нейната борба с рака на гърдата, която се повтаря два пъти ‐ първо, когато е само на 29 години и след това, в по‐агресивна форма, през 2013 година, която води до двойна мастектомия и най‐накрая победа над болестта.



Сега по‐силна от преди Анастейша се завръща с нов албум, напълно подходящо наречен “Възкресение” и световно турне, което за голямо щастие на българските фенове има спирка и у нас. Датата е 16 април, а мястото Арена Армеец. Нейното предстоящо гостуване в София е и поводът да направим ретроспекция на живота и кариерата на талантливата певица.



Анастейша Лин Нюкърк е родена на 17 септември 1973 година в Чикаго и е втората дъщеря на Робърт Нюкърк и Даян Хърли. Родителите й работят в развлекателната индустрия и младото момиче неизбежно развива интерес към изкуството, особено към музиката и танците. "Идвам от много артистично семейство", казва тя. "Баща ми пееше в хотел “Catskills” и в различни клубове по източното крайбрежие, а майка ми е актриса, която работи в музикален театър и на Бродуей. Не, че цял живот съм искала да бъда артист, просто израснах в такава атмосфера на артистично изразяване и насърчение."

Когато родителите й решават да се разделят, Анастейша се мести в Ню Йорк заедно с майка. Тогаеа тя е на 14 години. Докато учи в “Professional Children's School” в Манхатън, започва да развива танцовите си умения, въпреки че малко по‐рано е диагностицирана с болестта на Крон (автоимунно заболяване на червата). Заедно с голямата си сестра Шона танцуват в клуб в Ню Йорк, наречен “1018”. През този период бъдещата звезда танцува и в прадаването “Club MTV” и се появява в два рап видеоклипа на групата “Salt‐N‐Pepa” ‐ "Get Up Everybody, Get Up" и "Twist and Shout."



Анастейша започва да привлича вниманието на хората към себе си, когато изпява песента на Олета Адамс "Get Here" в предаването "Comic View" с домакин DL Hughley по телевизия “BET” през 1992 година.

След това изпълнение множество музикални продуценти й предлагат договор със звукозаписни компании, включително О Джей Пиърс, който по‐късно продуцира песента й "One More Chance". Въпреки това сътрудничество, тя учтиво отказва да се присъедини към продуцентската му компания на най‐вероятно, защото продуцентът иска да я превърне в певицата, която той си представя. "Работила съм с хора, които се опитваха да ме накарат да пея като Селин Дион или ЛиАн Раймс," спомня си тя. “Не беше правилно, сякаш се опитваха да ми отнемат характера.”

Звездата на Анастейша заблестява, когато среща Лиза Броуди, която по‐късно става неин мениджър, и която я насърчава да се присъедини към шоуто на MTV "The Cut" през 1998 година. Изненадващо младата певица успява да стане един от десетте финалиста, като изпълнява авторската песен "Not That Kind". Въпреки че не успява да спечели състезанието, успява да впечатли някои забележителни творци, като Майкъл Джексън, както и съдиите на шоуто, част от които са Дейвид Фостър и Фейт Еванс, и това се оказва далеч по‐голяма награда.



След участието си в предаването през 1999 година подписва договор с “Daylight Records”, които са част от “Epic Records". Работейки с водещи американски производители, текстописци и композитори Анастейша издава дебютния си албум "Not That Kind"на 13 юни 2000 година. Упоритата й работа се отплаща и нейното има става разпознаваемо на музикалната сцена, а парчето "I'm Outta Love" задоволително достига 2‐ро място в класацията на Billboard за денс музика. В същото време албумът й има огромен международен успех и е включен в “Топ десет на най‐продаваните албуми” в осем държава и става тройно платинен в Австралия. Щастието е пълно, когато е наградена за “Най‐добър международен артист” на Световните музикални награди през 2000 година.



През май 2002 година излиза и вторият студиен албум на Анастейша, носещ заглавието "Freak of Nature".
В него влизат 12 песни в създаването, на които певицата участва усилено. Този албум надминава славата на предходния и се продава в 10 милиона копия по цял свят. Това несъмнено дава силен тласък на кариерата й и я води директно към светлината на прожекторите. Популярността й расте още повече, когато е избрана да изпее "Boom", песента на Световното първенство по футбол през 2002 година и да се включи в саундтрака на спечелилия Оскар филм "Чикаго"(2002) с песента озаглавена “Love is а crime".

На върха на своята кариера, в началото на 2003 година, Анастейша шокира целия свят, като обявява, че има рак на гърдата. Със силната си воля на творец певицата настоява да продължи да работи върху третия си албум, въпреки че се подлага на операция и курс на лечение. "Беше трудно.", това казва самата тя за тежкото изпитание, през което трябва да премине. Независимо от това, творческият резултат е впечатляващ, едноименният албум който излиза на 29 юни 2004 година веднага се изкачва до първо място в световните класации.



До 2005 година талантливата певица получава 16 музикални награди и продава 26 милиона албума по целия свят, което я превръща в една от най‐продаваните звезди на планетата. Отделно от музикалната си кариера, тя създава фондация “Анастейша”, която се грижи да повиши информираността на младите жени относно рака на гърдата.

Що се отнася до личния й живот Анастейша има връзка с актьора Шон Уудс, която продължава седем години, но двойката се разделя през 2001 година, след като певицата го намира в леглото с друга жена. Анастейша излива мъката си в творчество и създава песента "Why'd You Lie to Me". След това има връзка с германския водещ на MTV Patrice Bouedibela, но в крайна сметка сърцето й е откраднато от нейния бодигард Уейн Нютън, за когото се омъжва на 21 април 2007 година в Мексико. За нещастие,  техният брак не продължава дълго и след три години, през 2010, двойката решава да се раздели.


с Уейн Нютън

През 2013 година кошмарът за русокосата певица започва отново, когато й казват, че ракът се е завърнал “Вторият път, когато ми казаха, че имам рак на гърдата се оказа, че е на другата. Мислех си "Минавала съм по този път и преди и знам, че това може да се случи и за трети път. Определено не ми харесва тази идея така че какво мога да направя?”

Анастейша се информира за възможността за двойна мастектомия години по‐рано.
"Мислех, че щом съм обмисляла тази възможност ще бъде лесно да си направя операцията, но не беше.” спомня си певицата "Това е сериозна промяна в живота, да премахнеш част от тялото си. Но знаех, че мога да го направя и да не се подлагам на лъчетерапия и да не минавам по този път отново, да бъда най‐сетне свободна от това заболяване. За мен това беше единственият избор. Не обичам да залагам. Не знам дали ще получа друг вид рак, не гледам бъдещето на кристална топка, но знам, че сега няма да мина през рака на гърдата отново и има чувство на свобода заради това."



Смелото решение, което Анастейша прави е да се бори и да предприеме сериозната крачка, която напоследък и други знаменитости правят, за да не позволят на страшното заболяване да диктува живота им.

Певицата претърпява серии от операции за реконструкция, но след всичко излиза по‐силна и готова отново да бъде на върха. Доказателството е последният й албум “Възкресение”, в който певицата е във най‐добрата си форма от доста време на сам.

Разбира се, нямаме търпение да го чуем заедно с някой любими нейни хитове на родна земя след малко повече от две седмици.







More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра