Следва

Принцеса Шарлот и принц Джордж в мил първи кадър заедно

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Май

Заглавия, които изкушават да ги мушнете в кошницата за пикник...

Books преди 8 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова традиционно се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман. В нашия случай това беше вторият роман на режисьора и продуцент Димитър Коцев-Шошо - "Скарида", който успя да ни направи част от съдбите на трима души с екзотични занимания и странни имена, а именно Дива Мила, Асистента и Бор.

Днес ти представяме още няколко заглавия, които изкушават да ги мушнете в кошницата за пикник. Ето кои са селектираните 10 книги, най-купувани през изминалия месец Май.


Заглавие: Изкуството на правилното мислене
Автор: Ролф Добели


 

Мозъкът ни е устроен за живот на ловци и събирачи. Днес обаче ние живеем в напълно различен свят. Това води до систематичното допускане на мисловни грешки, които могат да се окажат катастрофални за вашите пари, кариера, щастие. Ако сме наясно с това колко е лесно да се заблудим, ще бъдем много по-добре въоръжени за срещата с тези заблуди: Ролф Добели поставя най-коварните ни „мисловни грешки“ под лупа и така ние разбираме:

- защо систематично надценяваме знанията си (и смятаме другите за по-глупави, отколкото всъщност са);

- защо нещо не може да бъде правилно само защото милиони хора го приемат за правилно;

- защо следваме теории дори и когато вече е доказано, че те са неправилни.

А когато знаем всичко това, можем да предположим, че наполовина сме го избегнали или поне правилно преодолели.

Текстовете на Ролф Добели са не само поучителни, но и занимателни и доставят истинско удоволствие при четенето. Авторът майсторски съчетава литературния си талант с този на предприемача. От излизането си през 2011 г. досега книгата е неизменно в списъка на бестселърите на списание „Шпигел“, продадени са повече от милион екземпляри. Според Добели успехът на „Изкуството на правилното мислене“ се дължи на това, че за първи път някой представя постиженията на съвременната психология на достъпен език и с чувство за хумор.

Заглавие: "Фаворитката на султана"
Автор: Джейн Джонсън


Мароко, 1677 г. Зад великолепните стени и възвисяващи се арки на двореца в Мекнес плененият син на местен вожд и изпълняващ непрестижната длъжност на писар Нус-Нус е обвинен в убийство. В опита си да избегне наказание за кървавото престъпление, което не е извършил, Нус-Нус се озовава забъркан в още по-коварен заговор и трябва да балансира между трите най-влиятелни фигури в двореца. Съдбата му се преплита с тази на друга пленничка – англичанката Алис Суон, изправена пред тежък избор: ислям и султански харем или смърт. Двамата се съюзяват в името на оцеляването си и на благополучието на сина на Алис, който е и син на страховития султан Мулай Исмаил.

От опасностите и великолепието на Мекнес повествованието се прехвърля към средновековния Лондон с неговите неугледни улици и към декадентския двор на крал Чарлс II. Във „Фаворитката на султана“ оживяват някои от най-интригуващите личности от този исторически период, вплетени в увлекателен разказ за интриги, лоялност и копнежи.

Заглавие: Събрани разкази
Автор: Труман Капоти

Повечето читатели познават Труман Капоти като автор на „Закуска в Тифани“ и „Хладнокръвно“. Чували са пикантни подробности за публичните му изяви, както и за пословичното му остроумие. Но той е и автор на превъзходна кратка проза. Емоционални, проницателни и изящни, разказите на Труман Капоти са сред най-доброто, написано през XX век в Америка. В това издание за пръв път са събрани всичките му разкази – от ранните мистериозни и леко зловещи приказки с готическо звучене „Мириам“ и „Безглавият ястреб“, през психологически дълбоките и пълни с недоизказаност „Децата на рождените им дни“, „Дървото на нощта“ и „Китара с диаманти“, до нежно автобиографичния „Спомен за една Коледа“. Независимо дали си спомня за малкото южняшко градче от своето детство, или гледа космополитния Ню Йорк с хладни, анализиращи очи, Капоти неизменно разказва завладяващи истории. Сред необикновените му герои са момчето от Алабама, което иска да спечели шише сребро, затворникът, дялкащ дървени кукли, зловещият господин, който купува хорските сънища, червенокосият малък крадец.

Разказите на Капоти разкриват от нов ъгъл неговото майсторство – умението му да гради със стегнат изказ реалистични портрети на провинциалния Юг, да опоетизира градския пейзаж с изящни мелодични фрази, чувството му за хумор, люшкащо се между гротеската и нежното съчувствие, своеобразната естетика на невероятното, с която ни очарова този голям творец.

Заглавие: "От утре почвам нов живот"
Автор: Жил Льогардиние




Невероятната съдба на безнадеждно романтичната и изключително непохватна Жули Турнел.

Кое е най-идиотското нещо, което сте правили през живота си? 

Жули може да състави списък с над петдесет щуротии, които е извършила през двадесет и осем годишния си живот. Да разкаже как, навличайки пуловера си в движение, се е строполила по стълбите. Или как държи жичката в уста, опитвайки се да поправи изгорял контакт, и вижда звезди посред бял ден. Но нищо не може да се сравни с последната й мания – увлечението по новия съсед, когото дори не е виждала. 
Жули се намира в труден период от живота си. Любимият й Дидие я изоставя. Ненавижда работата си в банка и безскрупулния си шеф. Животът й се променя, когато забелязва нова пощенска кутия във входа – на Рикардо Пататра. Жули е заинтригувана от необичайното име и е готова на всичко, за да се запознае с тайнствения му притежател. За неин ужас обаче, при първата им среща се озовава с ръка, заклещена в пощенската му кутия...

Водена от максимата, че в любовта и войната всичко е позволено, тя съставя изобретателен план, за да спечели сърцето на Рик. И успява. 

Окрилена от любовта, Жули се осмелява да напусне престижната си работа и да започне нов живот. Рик обаче не е този, за когото се представя...

Заглавие: "Красивата Тоскана"
Автор: Франсис Мейс




„Красивата Тоскана“ е продължение на любовния романс на авторката с Италия. Когато вижда старата вила в Тоскана, Франсис разбира, че най-накрая е открила истинския си дом. Пасторалната обстановка и простият живот, в който приготвянето на вкусна храна, грижата за градината, пазаруването в местните магазинчета и храненето под асмата, под съпровода на цикадите, е истинска идилия. Дойдох в Италия, като очаквах приключения – споделя авторката, – но това, което не предугадих, е абсолютната сладост на ежедневния живот. 

Потомка на известен английски градинар, Франсис е наследила от него любов към природата и стремеж към простота и изящество. Великолепие от цветове и аромати ще ни съпътства, докато заедно с авторката се наслаждаваме на създаването на истинска вълшебна градина.

Идилията на ежедневния живот се редува с прекрасни описания на пътешествията на Франсис из различни кътчета на Италия: от остров Сицилия до северните провинции на Тоскана и Умбрия. С разбиране и вещина са обрисувани някои от най-известните градини в Италия, исторически и архитектурни забележителности, произведения на изкуството и живописта. 

Особено място е отделено на италианската кухня и вина, като авторката е включила и свои рецепти на любими италиански ястия.

Франсис Мейс е гурме готвач, което й позволява умело да описва различни ястия, десерти и всякакви специалитети от италианската кухня.

Написана на обичайния за Франсис Мейс богат и поетичен език, книгата ще достави истинско удоволствие на любителите на пътешествията, на добрата кухня и на спокойния, идиличен живот.

Заглавие: "Алиенор. Аквитанската лъвица"
Автор: Таня Кинкел



 

Огнени коси и буен нрав. Владетелка, нетърпяща никого над себе си, но и жена, подвластна на любовта. Войнствена защитничка на владенията си, но и емоционална покровителка на изкуствата. Дама на рицарите и муза на трубадурите.
 
Новото заглавие в историческата поредицата на издателство „Емас” ще ви срещне с една от най-забележителните жени, живели и властвали в Средновековна Европа. Това е Алиенор Аквитанска, съпругата на двама крале, призната за най-красивата жена на Европа от съвременниците си.
 
През XII в. Аквитания е голяма страна, заемаща почти половината от територията на днешна Франция, и най-богатата в тогавашна Европа. Управляват я силни и горди херцози, които наказват всеки, дръзнал да се домогне до земите им. Но когато през 1136 г. умира поредният херцог, Гийом Х, начело на страната застава 15-годишната Алиенор. Загрижени, че една жена не би могла да управлява херцогството, съветниците я омъжват за френския престолонаследник Луи, който става крал на Франция още на сватбата си. Но младата кралица взема скоро в свои ръце държавните дела и на Аквитания, и на Франция и разочарова целия двор, очакващ да я ръководи.

Влюбен до полуда, Луи одобрява всяка нейна стъпка. Ала взаимност в любовта им няма. Скоро бракът бива разтрогнат, заради изневерите на кралицата... Но вместо да приеме съдбата, Алиенор се впуска с цялата си душа и сърце в най-голямото приключение на своя живот - любовта с младия английски престолонаследник Хенри...

Заглавие: "Полиция"
Автор: Ю Несбьо



Полицията отчаяно се нуждае от Хари Хуле...
 
Из улиците на Осло отново дебне убиец. Полицаи намират зловещия си край на местопрестъпления от отминали случаи, които не са успели да разрешат. Убийствата са брутални, а реакцията на медиите е близка до истерията.
 
Но този път Хари не може да помогне... В продължение на години инспектор Хари Хуле е бил в центъра на всяко мащабно полицейско разследване в Осло. Неговата отдаденост към работата и безпогрешната му преценка са спасили живота на мнозина. А сега, когато над най-близките му е надвиснал мрак, той не е способен да предпази който и да е.
 
Дори себе си.

Заглавие: "И всеки път морето"
Автор: Наташа Драгнич

Един мъж. Три сестри. Една голяма любов...
 
Загадъчният поет Алесандро Ланг най-сетне е решил да заведе до олтара една от трите сестри Алеси. Но коя да бъде? С най-голямата, Роберта, се запознават пред фреска на бременната Богородица в един тоскански параклис. Роберта следва медицина, мести се в Сан Франциско и се измъчва, че може би никога няма дастане майка. Успялата банкерка Лучия го заговаря на едно четене във Флоренция, без да му признае коя е тя. А най-малката, Нанина, живее в Мюнхен с извънбрачното си дете и работи като преводач.
 
Трите дами обичат и мразят, подкрепят се взаимно и се лъжат, но винаги се връщат у дома, при родителите си на морето. Сега обаче едната от тях ще стане съпруга на Алесандро. Ще й простят ли другите две?
 
„И всеки път морето“ е семейна история, изпълнена с настроение и моменти на щастие и тъга.

Заглавие: "Мадам Бовари"
Автор: Гюстав Флобер


„Мадам Бовари“ е една от най-красиво написаните и една от най-трагичните книги в световната литература.
Ема Бовари се е превърнала в нарицателно име на човешката неудовлетвореност – тема особено актуална днес, когато хората са презадоволени и безкрайно нещастни.
 
А името Бовари идва от град Ри, близо до Руан, където живеела Делфин Делмар, жена на лекар. Нейната злощастна съдба вдъхновява Флобер да създаде романа, който го обезсмъртява.
Всъщност книгата съдържа и автобиографични елементи.
 
Самият автор казва: „Ема, това съм аз”, превръщайки героинята си в един универсален човешки образ, чиито стремеж към вечно щастие, страстна любов и материално благосъстояние водят до саморазрушение.
Разтърсваща и изящна, „Мадам Бовари“ е книга, която не се забравя!

Заглавие: "500 въпроса за здравето и храненето"
Автор: Патрик Холфорд




В „500 въпроса за здравето и храненето“ нутриционистът Патрик Холфорд отговаря на най-често задаваните въпроси за здравето и храненето. Той обяснява на изключително достъпен език как чрез балансиран режим може да се справите с болестите и неразположенията – от обикновената настинка до сериозните състояния, застрашаващи живота. Освен това подходящата диета може да облекчи страданията при редица хронични болести. Специалистът отговаря на всички онези наглед незначителни въпроси и притеснения, които не се решавате да споделите с вашия лекар, и дава изключително полезни съвети за това какво е полезно за вашето здраве и какво не и защо.
 

 

More Books