Следва

Сузи Менкес - Важни съвети към младите таланти в модата

Еко аспекти на търговията с мода

Седмицата на модата в Лондон неизбежно постави някои социални въпроси по времето, докато иначе супер зрелищните Paul Smith, Ossie Clark...

All fashion преди 15 години

Седмицата на модата в Лондон неизбежно постави някои социални въпроси по времето, докато иначе супер зрелищните Paul Smith, Ossie Clark, Julien Macdonald, Nicole Farhi и Vivienne Westwood показваха на подиума новите си колекции Есен/Зима 2009. Например този за съпоставимостта на Лондон като модна столица сравнена с Ню Йорк, където събитието завърши едва 4 дни преди старта в Лондон, с Париж или Милано. В състояние ли е британската седмица да се мери с конкурентите си по степента на интерес и влияние сред медии и търговци, но и в смисъла на практичност, екологичност и свиване на празния популизъм?

Повод за медийната дискусия беше доказаният факт, че в Обединеното кралство се купуват по около 2 милиона тона дрехи годишно. От тях приблизително 300 000 тона подлежат на някакъв вид рециклиране или повторна употреба, а като антиприродно допълнение - полиестерът, акрилът и останалите изкуствени влакна не подлежат на преработка.

Тъй че какво по-добро време от това Правителството в UK да инициира намаляване вредното влияние на производството на дрехи върху околната среда вместо да дискутира влиянието на събитие като лондонската седмица на модата като нещо като машина за смяна на сезоните. В няколкото последни дни големи търговци на Острова като M&S, Tesco и Sainsburys обещаха да увеличат продажбата при тях на органични дрехи и такива, произведени по правилата на Fairtrade и да използват повече натурални влакна, които могат да бъдат рециклирани.
Стана ясно, че се очаква и бум на second hand бутиците, които да продават висок клас облекло и рециклирани дрехи, нещо съвсем навременно в тези попритиснати финансово времена. Голямата online търгоска верига Adili също е еко-настроена и анонсира плана си да предложи на клиентите си дрехи, направени от материали с ниска емисия на въглероден диоксид или т.нар. carbon labelling.

More All fashion