Следва

Новите АРТ лица: Рафаила Райкова. Част 2

Новите АРТ лица: Рафаила Райкова

Името ù е със староеврейски произход, идва от името на Архангел Рафаил и означава "изцеление Божие“. По този повод днешната ни героиня заявява...

People of art преди 8 години

Името ù е със староеврейски произход, идва от името на Архангел Рафаил и означава "изцеление Божие“. По този повод днешната ни героиня заявява, че чак когато успее да излекува някого чрез изкуството си, ще е заслужила напълно името си.

Рафаила, нашият избор за арт лице тази седмица, е живо олицетворение на израза "кръвта вода не става“. Родом от столицата, Рафаила Райкова е дете на изкуството, в буквален смисъл. С баща скулптор, майка в сферата на киното, леля, завършила специалността "Стъкло и витраж“ в Москва и братовчедка, занимаваща се с куклена сценография - "идилията е пълна“, както казва Рафи. Тя силно вярва в твърдението, че душата на всеки си избира сама къде да съществува, когато слезе на земята и като потвърждение на това започва да се занимава професионално с изкуство още преди 10 г. В момента талантливото момиче учи в Националната художествена академия, специалност "Книга и печатна графика“ и чистосърдечно споделя, че обожава илюстрацията и не би могла да си представи да се занимава с нещо друго.



Рафаила не крие интереса си към модата, но не робува на марки. Често пазарува секънд хенд, тъй като истински се забавлява в търсенето на модни находки. Допада ù да комбинира груби с ефирни материи и нерядко преправя сама облеклата си. "Накъсаните дънки с висока талия от младостта на мама и черни класически кецове в комбинация звучат страшно добре, доверява ни чаровницата, а когато сложа червило с цвят цинобър и пусна косата, нещата стават ефектни.“ Рафи е убедена, че усетът на човек към собственото му обличане обикновено показва и усещането му за много други неща. А за нейния "усет към нещата“, съдим от стилните ù фотоси, дело на Габриел Генов.



В момента красивата студентка се е впуснала в бездънните среди на арт бизнеса, подписвайки договор със студио "Грозен Ентертейнмънт“ за издаването на неин авторски комикс роман от 80 страници, носещ името "Стопаните на Луната и Слънцето". Творбата разказва за магическия баланс на Слънцето и Луната и древните същества, които живеят в разкопките под жълтите павета в София. Какво по-хубаво от софийски автор, разказващ софийска история?!

Рекламната кампания на комикса в Kickstarter вече приключи успешно, а сега вижте какво ни сподели свежата Рафаила в ексклузивния ни блиц.

Когато се събудя… гледам да поспя още 5 минути.

Най ми е удобно… да рисувам, докато лежа.

Преди да изляза… се приготвям два часа.

Докато рисувам… си говоря с героите.

Изкуството е… неописуемо вълшебство, което носи радост на човечеството. А за мен то е начин на живот.

Обличам се… цветно и контрастно - отражение на мен самата.

А най-обичам… да обичам.

Когато чета… препускат диви идеи в съзнанието ми.

Усмихвам се… когато получа похвала.



Дразня се…

Чети продължението на блица с Рафаила тук>>

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра