Следва

Хрупай, зайко, да растеш! Чудна морковена диета

Китайският архитект Ма Янсонг връчи награди от по 6000 евро на международния конкурс за дизайн на Roca jumpthegap

Днес, на церемония в Roca Madrid Gallery, Roca връчи наградите на шестото издание на международния конкурс за дизайн jumpthegap...

All About Life преди 8 години

Днес на специална церемония в Roca Madrid Gallery компания Roca връчи наградите на шестото издание на международния конкурс за дизайн jumpthegap. Лично от китайския архитект Ма Янсонг (Ma Yansong), председател на журито, дизайнрите получиха своите премии в размер на 6000 евро в двете категории Професионалисти (първо място за проекта Btwist на испанките Ирене Каняда (Irene Cañada) и Ракел Прендес (Raquel Prendes) и Студенти - тук наградата е за [Aria] 2 с автори двама италиански студенти Самуеле Нукаро (Samuele Nucaro) и Кристина Ту Ан Фам (Cristina Tu Ahn Pham). 

Btwist, награденият проект в категория  Професионалисти, включва иновативно решение за пространството в банята. Представлява умивалник, който комбинира три различни размера за различни приложения. Чрез своя дизайн проектът пести време като позволява извършването на различни дейности по едно и също време. Студентският проект [Aria] 2 пък се оказва перфектната комбинация за достъпност, бързина и иновация. Решението за баня, предложено от италианската двойка, е душ с ефект накисване-сушене. 



За първи път в конкурса, организиран на всеки две години от 2004 насам, от Roca в сътрудничество с Барселона Дизайн Център (BCD), бе присъдена Награда за устойчивост. Тя е учредена от фондация We Are Water и е в размер на 3000 евро. Новоучредената награда спечели проект Plura на Катарина Софи Воленбен (Katharina Sophie Wohlleben) и Лариса Сиемон (Larissa Siemon като германките предлагат умивалник, който използва педал, за да се активира смесителят и да се избегне загубата на ресурс, което е и основната идея на проекта.



Сред общо 3 700 участници от 112 страни, България бе представена от 89 млади дизайнери с 14 български проекта и един съвместен между Великобритания и България. 

И както подобава на подобно събитие на церемонията по награждаването гостите бяха водещи фигури в областта на дизайна и архитектурата, а журито бе съставено от влиятелни и заслужили техни колеги и журналисти - Марсело Розенбаум, Бразилия (Marcelo Rosenbaum), дизайнер и ръководител на офис за дизайн и иновации Розенбаум; Том Дайкхоф, Великобритания (Tom Dyckhoff), журналист и архитектурен критик; Гута Моура, Португалия (Guta Moura), съосновател на Experimenta и директор на EXD Biennale; Хосеп Конгост, Испания (Josep Congost), Мениджър Roca Design Centre; Арх. Рафаел де Ла-Оз, Испания (Rafael de La-Hoz), патрон на Фондация за съвременна архитектура (Contemporary Architecture Foundation); Исабел Роиг, Испания (Isabel Roig), Управляващ директор на BCD (Barcelona Centro de Diseño) и президент на BEDA (Bureau of European Design Associations).
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.