Следва

Да или Не!!! Голите момичета от трио "Карамел" с АНКЕТА

Швейцарците Иван и Мануела Вирт са най-влиятелните хора в изкуството този път

Преди точно три години, ArtReview, може би най-сериозното списание в областта на изкуството, обяви БЪЛГАРКАТА - Каролина Кристоф-Бакърджиев за най-влиятелния човек в съвременното изкуство...

People of art преди 8 години

Преди точно три години, ArtReview, може би най-сериозното списание в областта на изкуството, обяви БЪЛГАРКАТА - Каролина Кристоф-Бакърджиев за най-влиятелния човек в съвременното изкуство.
Радостта и гордостта бяха заслужени, а днес намираме повод да се подсетим за тях, заради тазгодишна класация на изданието.


Каролина Кристоф-Бакърджиев

И тогава, и сега, в топ 3 попада китайският художник Ай Вейвей.

Иначе ArtReview правят традиционна си класация Power 100 list за 14-та поредна година, като през 2015-та отреждат първо място на кураторите от Швейцария Иван и Мануела Вирт, известни с иновативния си подход към продажбата на произведения на изкуството - към списъка им с постижения се числи и откриването на центъра по изкуства Hauser & Wirth Somerset до английското градче Брутън.


Иван и Мануела Вирт

Второто място в рейтинга е за китайския художник-дисидент и политически активист Ай Вейвей /15-ти миналата година/. В списъка има и свежи имена - на новите директор и президент на Центъра Помпиду в Париж Бернар Блистен и Серж Лавин, и по-стари, които варират в местата, като на директора на MoMA Клаус Бизенбах и на фотографа Синди Шърман.


Ай Вивей

Четем още имената на арменския галерист Лари Гагосян, сръбкинята /не рускинята, естествено, благодарим на коментара на Блондинка по-долу/ Марина Абрамович, чиято гигантска любовна история разказахме по-рано, американския художник Джеф Кунс, Стив Маккуин, Миуча Прада и други.


Лари Гагосян


Марина Абрамович


Джеф Кунс

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра