Следва

Dare U: розовата очна линия

5 неща, които омазняват кожата, без да подозираме

Досадните черни точки, вчерашната пъпка на челото... за всички тях често е виновен себумът, който постоянно се споменава...

Hair преди 8 години

Досадните черни точки, вчерашната пъпка на челото... за всички тях често е виновен себумът, който постоянно се споменава като причина за несъвършенствата по кожата. Контролът над него е задължителен, тъй като в противен случай води до запушване на порите, а това от своя страна носи неприятни последици за твоята кожа.
Дори и да не говорим за появата на акне или черни точки, мазната кожа никак не е красива придобивка. Запитай се само колко пъти лъщящото чело на някого просто ти е вадило очите?!

И тъй като лятото идва, а именно тогава кожата се омазнява в пъти повече, ние решихме да стигнем до дъното на проблема, като се доверим на дерматолозите и разберем кои са нещата, които правят кожата ти мазна. Оказа се, че те са под носа ти! Видя ли ги? Ето, поднасяме ти ги на тепсия.

Прекаляваш ли с почистването?

Може да ти звучи изненадващо, но ако прекаляваш с почистването на кожата, това може да доведе до омазняването и увреждането й. Влизаш в лош омагьосан кръг – тя става все по-мазна, а ти я миеш все по-често. Другият неприятен и по-често срещан ефект от премиване е да я изсушиш.
Много важен момент в грижата за кожата е как я миеш. Това трябва да бъде нежен и внимателен процес, с леки потупвания, а не със силно триене и натискане.

Храни, лишени от мазнини
Това направо ни шокира! Но се оказа, че не само мазните храни „имат пръст“ в този проблем. Млечните продукти също са не по-малки виновни за запушването на порите. Независимо дали са органични, или не – в тях се съдържат естествени хормони.
И още – рафинираните зърна, от които се прави белият хляб – са източници на захар, което пък покачва гликемичния индекс в тялото, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.

Хормоните се произнасят
Най-просто обяснено – месечният ти цикъл определено влияе на омазняването на кожата. Когато дойде този момент от месеца, хормоните често предизвикат повишена активност на мастните жлези в кожата, както дори и върху скалпа.
Ако усещаш кожата си значително по мазна по време на цикъла си, не се притеснявай, напълно нормално е. А и вече има начин да спасиш положението с листчета против омазняване, които винаги можеш да носиш в чантата си. Техниката е лесна: изваждаш и изтъркваш внимателно лицето си, а листчето попива излишното.

Козметиката, която ползваш
Въпреки противоречивите мнения относно козметиката, понякога тя допринася и дори задълбочава проблемите с кожата. Трябва много внимателно да вникнеш в консистенцията на продуктите, които нанасяш върху лицето си.
„Много пациенти не осъзнават факта, че козметиката, която ползват всеки ден, омазнява много кожата им. Трябва да се избягват агресивни продукти, както и тези, които не позволяват на кожата да диша. Когато я запушваме, реакцията е именно омазняване“, категорични са дерматолозите. За да избереш правилната козметика, залагай на продукти, които са абсолютно oil-fee. Важно е и как чувстваш кожата си, след като ги ползваш. Ако има и най-малкото неразположение, то това не е продуктът за теб, независимо колко заслуги му се приписват.

Гените
Е, генетиката си казва думата! Броят на жлезите и тяхното ниво на активност са доста сложна и специфична характеристика на всеки човек. Може твоята кожа да се омазнява повече, просто защото жлезите отделят повече мастен секрет.
Не унивай! Затова има маски от хума, които контролират този малък недостатък.

И както споменахме в началото, но подчертаваме силно накрая – кожата на всеки човек е различна и проблемите с нея са строго индивидуални. Това бяха няколко важни неща, които трябва да се разгледат под лупа, в случай че имаш проблеми. Може точно някоя от тези мънички подробности, за която не си предполагала, да е причината за всичките ти беди. Не пренебрегвай нито една от тях!
 

More Hair