Следва

Стил урок на седмицата: Костюмът

9 вечни чифта... КЕЦОВЕ. Искаме ги всичките!

Маратонка, кец, спортна обувка... както и да го наречем всеки от нас има поне чифт, в чийто фасон намира идентичност...

All fashion преди 7 години

Маратонка, кец, спортна обувка... както и да го наречем всеки от нас има поне чифт, в чийто фасон намира идентичност. И въпреки че нови и нови модели заливат пазара непрекъснато, рядко някои от тях успяват да задържат интереса върху себе си за цял сезон, в най-добрия случай. Днес ще съберем на едно място тези чифтове, успели да променят света, бидейки цяло едно движение сами по себе си още от появата си. От популярните тенис-обувки до тези за бягане, които направиха Nike това, което е сега, дами и господа - 9-те най-иконични кецове:

Adidas Stan Smith

Абсолютно вездесъщите Стан Смит-ки носят името на легендарния тенисист и дебютират през 1971 г. Днес те са символ на спортна обувка и не само – стрийт-стайл и поп иконите ги обожават в най-пълния смисъл на думата – носи ги Фарел, носят ги и дамите от първите редици на Модните седмици.

Converse Chuck Taylor All Star

Почти непроменени от създаването си през 1917 г., в миналото те бяха пикът на баскетболните кецове, а днес – класика в стрийт облеклото. И въпреки многото модели на Converse създадени през годините, високият черен кец остава абсолютен фаворит!

Nike Air Max 1

Концепцията на легендарните Air Max е изградена от дизайнера Тинкър Хетфийлд, който впрочем е виновен и за Air Jordan. Виждат бял свят за пръв път през 1987 г. и е архетипът, зад който стоят всички модели на Nike досега. Балончето с въздух под петата първоначално е предизвикало шок и дори присмех, но до ден днешен е любимият модел на марката.

Vans Old Skool

Този модел никога не е попадал в сянка още от самото си създаване през 1977 г. Пол ван Дорен, отговорен за белите ленти отстрани, казва че откритието му е съвсем случайно, докато си е драскал неща в скицника. Моделът е замислен като скейт-обувка, но го видяхме на крачетата на абсолютно всички – от Джилда Амброзио, та до съседа на горния етаж.

Reebok Classic

За разлика от гореизброените, този модел бе в затишие дълго време. Скорошният подем на ретро-маратонките обаче го върна на първа линия. Класика – бяла кожа с червени детайли и плътна гумена подметка.

Adidas Superstar

Още един модел, чиято слава тръгва от баскетболното игрище. Изключително популярни в хип-хоп културата, те дори я олицетворяват. Run DMC са тези, които винаги ги включват в аутфита си, още преди Adidas да им предложат мулти-милионен договор. Колаборациите на бранда включват още Фарел Уилямс, Кание Уест и др.

Onitsuka Tiger Corsair

Кръстникът на обувките за бягане, брандът всъщност използва първоначалните шаблони на Nike, не за друго, ами създателите Бил Бауърман и Фил Найт просто основават и двата. А после идва Nike Cortez и основите на империята са поставени.

New Balance 574

Маратонките на Стив Джобс може и да ви се струват много ретро, но сега са в нов апогей. Особено моделът 574 – класика, която си заслужава.

Common Projects Achilles Low

Няма друг такъв минималистичен модел! Изчистени, занижени в петата и красиво направени, макар и доста млади – съществуват от 2004 г., те са повратна точна в кратката история на луксозните маратонки.

More All fashion