Следва

Още месец ретрограден Нептун - какво ни чака

Необикновените 40 години в модата на Наоми Кембъл в Музея Виктория и Албърт

„Получих невероятната чест да бъда помолена от музея Виктория и Албърт да споделя живота си в света на модата със света“

Celebrities преди 6 месеца

Тази година се случи шумното и акламирано завръщане на легендарните супермодели от 90-те години, които покориха подиуми и корици на списания по цял свят (вижте още: Модният финал на годината: Кристи, Линда, Наоми и Синди закриха Vogue World: London). Сред тях блести като перла изключителната Наоми Кембъл - моделът плени публиката в на Седмиците на модата в Париж и Милано, звезда е в бляскави кампании и закри шоуто на прочути дизайнери като Долче и Габана и Александър Маккуин, и, въпреки че Седмиците на модата приключиха, всички погледи все още гледат към модната икона, след като прочутият музей Виктория и Албърт в Лондон обяви предстоящата си изложба "НАОМИ".


Наоми Кембъл, 1990г.

Музеят Виктория и Алберт ще бъде домакин на изложбата, която се очаква да покаже изумителната колекция от дрехи на модела - великолепни ансамбли от висшата мода и ready-to-wear колекции на най-големите световни дизайнери. Тя ще ни поведе на увлекателно пътешествие през нейната забележителна кариера в модната индустрия, простираща се през невероятните четири десетилетия. Изложбата ще проследи траекторията на модела - от момента, в който е открита в Ковънт Гардън на петнайсет години, до този, в който поставя името си на картата като първия чернокож модел на корицата на френския Vogue през 1988 година, когато е едва на осемнайсет.

Това ще е първият път, в който модел ще е в центъра на изложба в световноизвестния музей, представяйки приблизително сто визии от върха на световната висша мода. Ще бъдат изложени дизайни на светила в модната индустрия като Шанел, Донатела Версаче, Върджил Абло, Вивиан Уестууд, Ив Сен Лоран и много други. Визуалното пътешествие се допълва от поразяващи изображения, уловени от известни фотографи като Ник Найт, Стивън Мейзъл и Тим Уокър и внимателно подбрани от Едуард Енинфул с личното съдействие на Наоми, разбира се.


Наоми Кембъл, 1995г.

Изложбата прескача границите на модата, отдавайки внимание и на влиятелни за Наоми ментори като Нелсън Мандела. Също така празнува нейната работа като активист, подчертавайки лидерската й роля в множество проекти - Наоми се присъединява към Black Girls Coalition през 1989 година и приветства растящото разнообразие от модели на модния подиум. Сонет Станфил, старши куратор мода в музея Виктория и Алберт коментира: „Забележителната кариера на Наоми Кембъл се преплита с най-доброто от висшата мода. Тя е световнопризнат супермодел, активист и филантроп, което я прави една от най-влиятелните фигури в съвременната култура. За нас е удоволствие да работим с нея върху този проект и да отпразнуваме нейната кариера заедно с нашата публика.“


Наоми Кембъл, Джани Версаче и Стела Тенант на ревюто Versace Couture S/S 1996

Кога ще видим изложбата "НАОМИ"?

Откриването е предвидено за 22 юни 2024 г. и ще продължи до 6 април 2025 г., като цената на билетите все още не е обявена. Имайки предвид завръщането на супермоделите през изминалата година, 2024 се очертава да бъде дори по-запомняща се в завидната кариера на Кембъл.

„За мен е чест да бъда помолена от музея да споделя живота си в дрехи със света“, каза Наоми Кембъл и й пролича колко дълбоко развълнувана е. Пожелаваме успех на нея и прескачане до Лондон на нас, и вас, защото със сигурност тази изложба ще е пиршество за сетивата и извор на огромно вдъхновение.  

More Celebrities