Следва

Диана Добрева поставя „Саломе“ от Оскар Уайлд

Art Act: Абстрактният минимализъм на Давид Островски

Визуална поезия, изпълнена в принципите на минимализма и абстракционизма, сякаш измамно семпла ни подканва да се потопим в един въображаем и много по-добър свят...

People of art преди 7 години

Визуална поезия, изпълнена в принципите на минимализма и абстракционизма, сякаш измамно семпла ни подканва да се потопим в един въображаем и много по-добър свят. Авторът е талантливият Давид Островски, роден през 1981 в Кьолн, а работата му е резултатът от внимателното и задълбочено изследване на естеството на живописната материя. Естетиката му разказва много повече с малко, но обмислени средства, заредена с прилежащата му нужда да се дистанцира от традицията за това, което по навик се възприема за чисто технически добре направено изкуство. Той изследва концепцията на грешката в процеса на създаване и неговите най-популярни, но и много противоречиви творби са обединени в името „F series“. Състоят се от, някои биха нарекли „празни“ и „незапълнени“ работи, представящи едва загатнатите интервенции с платното и боите и разкриват един изключително добре обмислен процес на творчество, както и намерението му да олекоти възприятията що е то живопис и нужно ли е да изпълва от-до повърхността за рисуване.

С предизвикателни заглавия като MUSIK IST SCHEISSE (Музиката е курва), той дърпа съзнанието на обществото от абстрахирането от понятия към абсолютната абстракция. По-семпло обяснено – да се създава изкуство заради самото изкуство, игра с относителността на понятията и взаимното им изключване едно от друго.

Участвал е в безброй групови и соло изложби, от 2006-та насам и се радва на завидна популярност в Европа и Щатите. В последно време се фокусира почти изцяло в самостоятелните прояви. Решително се пази от светлините на прожекторите, винаги кратък в интервюта, той държи изключително много на личното си пространство и прекарва по-голямата част от времето си в ателитето, потопен в музика, мисли и творчество.

Ето как сам той определя метода си на работа: „Строя и разрушавам картината добавяйки и премахвайки платно, цветове, намерени фрагменти и прах без оглед за определена стратегия или хронология. Боря се да огранича силата на взимане на решения само до физическото действие на рисуването.“ „Оскъдното“ покритие на платната с боя е изследователско – те търсят и откриват границите на определенията що е то живопис, гмурвайки се в дълбините на нищожността на битието.

Техниката му е смесена – използва най-често акрил и спрейове, но също така работи и с индустриални и маслени бои. Страни от социалните медии, но можем да намерим адски много информация за него от сайтовете на галерии и аукциони, в това число и Сотбис. Но все пак е най-добре да посетим сайта му - david-ostrowski.com, а в Инстаграм го намираме с хаштаг #davidostrowski.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра