Следва

MTV представя втората група от вълнуващи артисти, които ще бъдат част от MTV Presents Varna Beach

Литературен ексхибиционизъм: Книгите, които...

Онзи безбожно пристрастяващ мирис на мастило...

Books преди 6 години

Безкрайни редове. Страхотна история. Онзи безбожно пристрастяващ мирис на мастило по нова книга! Любов от пръв поглед или по-скоро от пръв прочит!

Литературата в целия й блясък е нещо без което не можем да съществуваме, защото ще сме половин хора. Тя подобно на водата ни е толкова нужна, че е задушаващо, когато душата ни не е препълнена с красиви думи и художествена реч.

Вдъхновени от един от най-красивите български празници - 24-ти май, решихме да ви споделим любимите си книги/литературни творения и историята, която седи зад това да сме толкова вдъхновени именно от това заглавие, този автор и този цитат.

Коя с какво:

Габриела


„- Мамка му – стоях потиснат край бара, стиснал щипката за лед, призляваше ми при мисълта, че още някой страда от същата разрушителна отрова на размисли от рода „защо не направих…” и „само да бях…”, която бе съсипала собствения ми живот.”

Една от последните книги, които силно ме впечатли е "Щиглецът" на Дона Тарт. Наситена е с безобразно много емоции, които могат да не ти повлияят единствено, ако си издялан от дърво. Прочита се на един дъх въпреки немалкия си обем и оставя отпечатък дълго след това. Изборите и последствията, с които се налага да живеем след това, наред със самотната човешка съдба са сред открояващите се мотиви...

Йоанна


Уилям Шекспир

Сонет 91
Един се хвали с ловкост и успехи,
със сила друг, а трети със предци.
Един с богатства, почести и дрехи,
а друг със хрътки, ястреби, жребци.
И всеки има по едно пристрастие,
и всеки нещо повече цени.
Но другаде се крие мойто щастие,
не в кучета, богатства и жени.
От всеки род и всякакви успехи
по-скъпа ми е твоята любов,
по-ценна е от скъпоценни дрехи,
по-весела от пиршества и лов.
Аз имам теб. Без теб ще бъда пак
каквото бях: последният бедняк.

За мен вдъхновението винаги се е черпило по един или друг начин от емоциите. Емоции, чиято сила те карат да правиш и невъзможното. Сонет 91 на Шекспир крие зад себе си една красива символика в моя живот. Сонет, който научих и рецитирах със своята баба, ден след ден докато не дойде момент, в който се събуждах и заспивах с думите и мислите на великия поет. Думи и мисли, които и до ден днешен показват истински ценното в живота, а именно... любовта.

Цветина


Трудно ми е да избера единствено една, но замисляйки се май все се връщам към едно заглавие: "На изток от рая"! Обожавам Стайнбек и всичките му романи, защото въпреки огромните си описания всеки път е способен да ме очарова по един много магичен начин. "На изток от рая" е много моята книга, защото си носи от всичко по малко. А цитатът не е някъде из дебрите на страниците, напротив - скрит е в посвещението: "А кутийката пак не е пълна."

Йоли



"Модата се мени, но стилът остава."

"Жената трябва да бъде две неща: елегантна и зашеметяваща."

Книгата  "CHANEL. Животът й отблизо" разказва подробно за живота на жената преобърнала модата завинаги - Габриел Бонъор Шанел известна просто като Коко. Смела и безупречна, направила всичко, за да избяга от нищетата и да се превърне в легенда. Мъдрост и прямост, която вдъхновява. Готова на всичко за да постигне целта си. Габриел поставя жената като равна и оставя вечна следа след себе си, нарушавайки всички норми на благоприличие по нейното време, водейки колоритен живот. Вдъхновение за всяка младо момиче.

Хриси



"Отклонение" - история за истинската любов, но и за разминаването във време и пространство, от което връщане назад няма. “Цял живот копнеем за един-единствен миг. А щом ни връхлети, все сме недорасли за него, за да го пресрещнем. И все го изтърваваме.” Една среща, която все очакваме и все не сме готови да изживеем, когато съдбата ни я подари. Всепоглъщаща книга, която се появи точно в момент на любовни терзания. Силно препоръчвам! Улавяйте всеки миг и му се насладете!

More Books