Следва

Тодор Илиев говори за ЛЮБОВ

Кой е Петр Келнер, новият на НОВА?

Запознаваме се с новия шеф на Нова... Петр Келнер, най-богатият чех.

All About Life преди 6 години

Шведската Modern Times Group (MTG) продаде своите 95% акции в българската „Нова броудкастинг груп" на новия собственик - инвестиционната компания PPF Group, управлявана от чешкия милиардер Петр Келнер. Сделката е за 100% от бизнеса и е на стойност 185 милиона евро. PPF ще придобие и останалите 5%, които са в собственост на European Media Holdings S.A. Приключването на сделката се очаква в първата половина на годината, защото зависи от одобрението от регулаторните органи. В управлението на PPF Group влиза Петр Келнер, мажоритарно, оттук и интересът ни кой, аджеба, е той.

Петр Келнер е роден на 20 май 1964 г. в Чешка липа в тогавашна Чехословакия. Единственото нещо, което се знае за ранните му години е, че учи в Икономическия университет в Прага, който завършва през 1986 г.

Дотук харизматичният 53-годишен предприемач, когото не познавахме до днес, се жени два пъти. Първата му съпруга е Ива Келнерова, с която имат кратък брак, в момента е женен за госпожа Келнерова номер 2 - Рената. Семейството живее във Вране над Влатова. Сексапилният бизнисмен и съпругата му имат четири деца. През 1996, на 26 ноември, те са благословени с първородна дъщеря Анна - професионален ездач, която се състезава в топ международни състезания за родната си страна. Двойката има още три деца, които не са изложени на публично наблюдение.

Рената Келнерова

Петр започва кариерата си в компания, участвала във вноса и продажбите на копирни машини Ricoh. По това време Келнер  се запознава с Милан Мадрик и Милан Винклер, главните му бизнес партньори. Тримата приятели основават чехския ППФ – „Първи приватизационен фонд". Успешното предприятие успява да закупи акции в над 200 местни компании на обща стойност от 5 милиарда долара. Повратна точка в предприемачеството им идва, когато през 1995 г. купуват 25% от акциите на най-голямата застрахователна компания в Чешката република, наречена Česká Pojistivna. По-късно придобиват цели 95% от акциите във фирмата и продължават да я управляват. През 2007 г. ППФ прави сътрудничество с голямата италианска компания Assicurazioni Generali. Идеята е двете фирми да се включат в съвместни сделки в страни като Чехия, Румъния, Украйна, Словакия, Казахстан, България, Беларус, Хърватия и Сърбия. Петр Келнер става член на борда на директорите на Generali.

Ако вярваме на последните отчети, Петр Келнер има нетно богатство от 11,4 млрд. долара. Той е най-богатият човек в Чешката република. Според списъка на Forbes се класира на 102 място сред най-богатите хора на планетата. Келнер всяка година предлага стипендии на учениците в собственото му училище - „Open Gate School". Известен е с огромния си принос в осъществяването на проекта за библиотека „Think Tank", идея на бившия президент на Чехия Вацлав Клаус.

Честито на НОВА, честито и на нас! 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.