Следва

"Зад борда" в кината от този петък

Роджър Уотърс от Пинк Флойд: Тръмп е свиня!

"НЕ! НЕ ИСКАМЕ да живеем в непрекъсната ВОЙНА!"

Music преди 5 години

Дали уникалният, неповторим и грандиозен спектакъл в петък вечер за едни не беше най-якото преживяване от 5 години насам, но без усещането да са “Another Brick In The Wall”?!? Дали присъствието на всеки един от 15 000 души в препълнената от всички кътчета на Европа столична „Арена Армеец” не беше още една сбъдната мечта, дори “The Happiest Day Of Our Lives”?!? Дали невероятната, приказна и космическа мултимедия, изпълнена с всевъзможни социални, любовни и политически послания, за други не беше пчелният кошер, в който някой си позволи да бръкне с голи ръце и да разгневи жилещите хвъркати с чувство на (не)удовлетвореност, почти като „Déjà-vu”?!? Дали неземните,  докосващи мелодични творения, изпълнени с много страст и емоции, не бяха първият урок по класическа рок музика за стотиците деца на всякаква възраст, необременени с проблемите на големите, и като че това за тях беше „The Great Gig In The Sky”?!?



Да, „Ние + Те” бяхме там и всеки от нас прие зрелищното шоу така, както душата му поиска. Да, всичко това + още много поднесе колоритното шоу, което със сигурност жигоса сърцата и мислите. Да, България бе петата държава в европейското турне “Us + Them” на гения от изключителните Pink Floyd Roger Waters. И - да, благодарение на организаторите от S.M.E., отново изживяхме нещо невъобразимо, което 74-годишният рок-титан ще продължава да прави, докато може да “Breathe”, да има “Time” за това, защото отдавна е разбрал, че не всичко е “Money” и не може да не “Picture That”, понеже “Wish You Were Here”, докато евентуално не се сдобие с “Brain Damage”, когато всички ще сме “Comfortably Numb” и твърде добре “Welcome To The Machine”



Роджър Уотърс отправи силни думи в залата, които за голяма част от хората в социално-политическите ни среди бе пипане на оголена жица с мокри пръсти. Анализ нямаме намерение да правим, само ще цитираме: „Би било чудесно, ако любовта в тази зала успее да прекоси стени и граници, например национални, религиозни, на определени политически вярвания. Тази любов трябва да се разпростира из крехката ни планета, иначе шибаняците ще я унищожат! И САЩ са тези, които основно ни водят към това разрушение, да бъдем честни!
Но с тях е и голяма част от Великобритания, както и цяла Европа. Всички те „дрънкат” с оръжията си и ще опитат да нападнат Иран. Имам ужасното предчувствие, че може и да го направят. Те са настървени да започнат война. А вероятно имат за цел да повлекат в нея и руската мечка.
Антируската пропаганда в западната преса е невероятна! Вие искате ли да се биете с руснаците? Аз не искам да го правя! Срещал съм руснаци и те са „обикновени” хора, като вас и мен! Нима всички не искаме да живеем в мир?! Аз го искам. Моят народ – също! Искате да започнем война с руснаците?! Сетете се за Втората Световна война и си припомнете какво успява да направи руският народ тогава! Това, че с цената на 20 млн. човешки животи, успява да сломи Вермахта!
Спирам с политиката, не затова съм тук!
И все пак – не се срамувам от позицията си, защото тези шибаняци ще ни избият всички, ако не изпратим тази любов по света и не изкрещим „НЕ! НЕ ИСКАМЕ да живеем в непрекъсната ВОЙНА! Това не е животът, който наистина искаме!” Затова трябва да разберем как да действаме заедно, за да опитаме да разрешим проблемите с климата, а също и с културните, националните, политическите и религиозните различия между хората. Защото всички ние сме човешки същества, ние сме братя и сестри, без значение от националността, расата или цвета на кожата ни”.

На уникалната мултимедийна стена последваха цитати от изказвания на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп: „Нация без граници не е никаква нация! Трябва да има стена!”; „Имахте нелоши хора и от двете й страни”; „Човекът-ракета е на самоубийствена мисия”; „Няма да имаме никакъв избор, освен напълно да разрушим Северна Корея”; „И аз си имам ядрен бутон! Само че моят е много по-голям и още по-мощен от „неговия”! И освен това – работи!”; „Двете ми най-велики предимства винаги са били психическата ми стабилност и това, че наистина съм много умен (само вметваме, че в изписания текст се използва думата “smart”, която в различен контекст може да се преведе и като „хитрец, суров, безскрупулен, нахакан, причиняващ болка, винаги с готов отговор”…); „Когато си „звезда”, всички ти позволяват да бъдеш такава. И тогава можеш да правиш каквото си искаш. Така че… grab ‘em by the pussy (този израз ни е неудобно да го преведем!); „Ако Иванка не ми беше дъщеря, най-вероятно щях да излизам с нея”; „Имам огромно уважение към жените. Но не бих казал, че съм феминист – мисля, че това би било твърде крайно”; „Имам чудесни взаимоотношения с черните (отново вметка – “great” би могло да се преведе и като „ужасен, шпионаж”); „Нито една кост в тялото ми не е расистка”; „Защо всички хора от разни лайняни страни идват тук?”; „Понятието „глобално затопляне” е създадено от и за китайците, за да прецакат американското производство и да го направят неконкурентно”; „В Ню Йорк вали много сняг и замръзваме – нуждаем се от глобалното затопляне!”; „Коефициентът ми на интелигентност е един от най-високите и всички вие добре знаете това!”; „Оказа се, че имам много повече работа отпреди. Мислех си, че ще ми бъде доста по-лесно”; „Никой не знаеше колко трудно и сложно ще се окаже здравеопазването!”; „Ако не успееш да забогатееш, докато имаш взимане-даване с политиците, значи нещо в теб е сбъркано!”; „Добрите хорица не се набутват в управлението на държавата”; „Не съм тъп! Дори светът да отиде „по Дяволите”, няма да изгубя и пени!”; „Лошото е, че не трябва да си твърде алчен!”; „Най-хубавото в мен?! Че съм много богат!”. И в края на тези „мъдри” мисли, на чист български и с голеееми букви (точно, както първия път #ОСТАВКА), се изписа „ТРЪМП Е СВИНЯ!”



Да добавим нямаме какво. Просто ще останем будни и ще продължим да “Smell The Roses”…

Разгледайте галерията с прекрасни снимки от шоуто на колегите от „rockthenight.eu” тук

More Music