Следва

Н.К. с нов проект?

Сюрреалистичният бал през 1972-а: С участието на Салвадор Дали и Одри Хепбърн

Glimpses of extravagance

People of art преди 5 години

Ако някой някога ви покани на сюрреалистичен бал, нашият съвет е да отидете. Още повече, ако събитието е организирано от едни от най-заможните хора на планетата.

Връщаме се към далечната 1972 г. и по-конкретно - 12 декември. Мястото е Франция, а баронеса Мари-Елен дьо Ротшилд и съпругът й Гай организират грандиозна вечеря на сюрреализма с името “Diner de Têtes Surrealistes”. Събитието се позиционира в Château de Ferrières - шатото, в което Мари-Елен и сестрите й са отраснали извън Париж. Замъкът е бил превзет от нацистите по време на Втората световна война и е бил необитаван в продължение на няколко години. През 1959 г. баронесата и съпругът й решават да го върнат обратно към живота. През 1960 г. палатът става едно от най-горещите места за екстравагантни партита, посещаван от филмови звезди, модни дизайнери и хайлайфа като цяло.

Поканите за ексцентричния бал на 12 декември са дело на Рене Маргрит, a дрескодът се състои от черни папионки и дълги рокли. Единственият акцент са "сюрреалистичните глави", които гостите сами трябва да изберат. За да се допълни необходимата доза перверзия, поканите са напечатани наобратно, за да се четат с помощта на огледало.

Само по себе си Château de Ferrières е било облято в оранжеви движещи се светлини, които създават илюзията, че сградата гори.

На главния вход гостите са посрещани от лакеи, облечени като котки, които са заспали в статични пози. Според статия в New York Times Мари-Елен е била маскирана с глава на мъртъв елен, от която излизат диамантени сълзи.

Сред присъстващите на събитието са били личности като Салвадор Дали, Бриджит Бардо и Одри Хепбърн. А един от гостите, барон Алексис дьо Реде, е носил шапка, дело на Дали, изобразяваща множество лица. Този и още много кради от нетипичния бал, в галерията горе. >>>

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра