Следва

„Тебеширения човек“ ще ви държи будни до сутринта

„Шпионско наследство“

На 17 август излиза най-новият роман на Джон льо Каре, автора на прочутата трилогия „Карла”!

Books преди 5 години

По думите на Джон Банвил, „изобретателното перо на Льо Каре и майсторството, с което предава историята, имат мощно и разтърсващо въздействие, което спира дъха“.

„Шпионско наследство“ (превод: Венцислав К. Венков, 320 стр.) е изкусно усукана шпионска история, поредно доказателство, че Джон льо Каре е ненадминат в този жанр. Пенсионираният агент и бивше протеже на Джордж Смайли, Питър Гилам, който живее във Франция, е призован в Лондон да даде обяснения за операция „Уиндфол“ и за своите и на британското разузнаване действия, довели преди години до смъртта на Алек Лиймас и Дорис Гамп. Препращайки към по-ранни романи на писателя, историята отново повдига въпросите за морала, за патриотизма, за средствата, с които се постигат на пръв поглед благородни цели, като главният герой прави критична преоценка на методите на своите началници и на собственото си минало.

Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма. „Екипът на Смайли“ е триумфалният завършек на знаменитата трилогия Карла, която включва романите „Дама, поп, асо, шпионин“ и „Достопочтеният ученик“. В радиоинтервю от септември 2017 Льо Каре обяснява, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с т.нар. Брекзит. Повечето произведения на Джон льо Каре имат талантливи филмови адаптации.

More from View Sofia

More Books