Следва

PFW Пролет/Лято 2019 - Valentino

Редакцията гласува: Ще издържи ли на напрежението след дебюта Еди Слиман?

Talk that talk...

All fashion преди 5 години

В Редакцията е нещо като ритуал "да гласуваме", когато нещо търпи неотложно вземане на решение или просто подлежи на вербална дисекция.

Съответно, разбира се, че от сутринта говорим само за Слиман и дебютната му колекция начело на френската модна марка създадена през 1945-та година от Селин Вапианa.

Брюнетките сме разкъсани между това да мразим и обичаме Еди, а блондинките или не могат да вземат решение, или не знаят въобще за какво иде реч /няма никакво съответствие на цветова дискриминация, не се притеснявайте/. Както традицията повелява, решаваме, че ще гласуваме>>>

Цветина
Истината е, че Слиман не показа нищо по-различно от това, което остави, когато напусна модната сцена след есенно-зимната колекция за 2017-та на Saint Laurent. Леко надграждане на добре познатите кройки, които са отличителен подпис на дизайнера, но определено в тотално друга посока от "модата като изкуство", с която бяхме свикнали в Celine. Харесвам изчистените и неподлежащи на остаряване линии на Файло, харесвам и trashy естетиката на Слиман, но определено това, което дебютира на котешката пътечка за Celine е истинско разочарование. Очаквах много повече, особено след онези интересни визуални тийзъри, въпреки че нещо ми говореше, че ще станем свидетели на колекция ала Saint Laurent. Противно на очакваното, за поклона си след ревюто, Слиман изглежда така, сякаш е отказал тежките опиати и се е отдал на креативен и здравословен начин на живот, нещо, което очевидно ще се промени, след като дори от LVHM, собственикът на Celine, заявиха, че не харесват колекцията му и са пръснали парите си на вятъра. Дано нямаме следващ Маккуин, визирам тъжния му край, а и все пак французинът отдавна мина трапа на 27-та година.

Габриела
Еди Слиман има много различен почерк на дизайн от този на Фиби Файло и съответно той няма как да запълни липсата й, която цялата модна публика изпитва. Очевидно е за всеки, запознат дори и бегло с творчеството на двете креативни сили, че всеки опит от страна на Слиман за повтаряне на познатата ни Celine естетика би бил неуспешен, а и откровено глупав.

Всеобщото мнение е, че французинът повтаря почерка, с който работи при Saint Laurent. Да, но това е личната естетика на Слиман, който той дава и на къщата. Съответно е донякъде нормално отличителните й черти, а именно буквален сексапил и младежка култура да са на почит и тук. Те напълно се противопоставят на ценностите на Файло и съответно тук възниква конфликт, който и без това предварително негативно настроената публика жадно очаква.

Има и още нещо, това все пак е първата колекция на Слиман за Къщата и е повече от нормално да има период на търсене и преоткриване, докато не улучи правилната посока, и за себе си, и преди всичко за Celine.

Диана
Макар и никога да не е било открито заявено, че Еди има/ше проблеми с наркотиците, то за всички ни беше ясно и точно след ревюто с Редакцията обсъдихме, че може би последно време е намалил субстанциите. Дотук добре, но след критичните мнения, които получи за дебютната си колекция за CELINE, не сме много сигурни дали ще посегне към наркотиците, или към въжето /напълно буквално/. Разбира се, рецензиите, които получи, са напълно заслужени, имайки предвид цялостната му работа, но дали Еди е достатъчно силен характер, който ще преглътне цялата негативност и ще се опита да се поправи при следваща колекция? Ами, според нас, по-скоро не.... Но, знае ли, човек... Какво ще предприеме дизайнерът оттук нататък и дали ще посегне към нови кройки и модели, или пък към наркотиците и фатален край - предстои да разберем.

Петя
Меко казано разочароващата първа колекция на Еди Слиман за Celine не успя да докара собствениците и инвеститорите на LMVH до сърдечна недостатъчност (въпреки че беше близо!), но със сигурност няма да се отрази добре на крехката душа на творец на французина, който досега не се е сблъсквал с толкова голям, да си го кажем, провал.

Имайки предвид опита и постиженията на Слиман, дизайнерът заслужава втори шанс, преди да бъде заклеймен официално и финално от списъка с неоспоримите таланти на модната индустрия. Дали Еди ще успее да се отърси от провала и публичното охулване и да покаже таланта, който демонстрираше досега, или пораженчески ще се поддаде на влиянието на злите езици, предстои да видим...

Йоанна
Не съм запозната подробно с темата, но в едно съм сигурна, и то е - че разочарованието, което може да получи артист след масово неодобрение може да бъде наистина сразяващо. А това, само по себе си, е трагично.

More All fashion