Следва

Един младеж на 80! Юбилейна изложба на художника Велин Динев

10 оригинални сериала на HBO Европа обединени в нова секция в HBO GO

3 от продукциите са нови. Очакваме първи хърватски сериал през януари...

Movies & TV преди 5 години

Общо десет сериала с 15 сезона са обединени в секцията „Продукции на HBO Европа“ в десктоп версията на онлайн стрийминг платформата HBO GO. Сериалите от Полша, Унгария, Румъния и Чехия са част от самостоятелна селекция като предложения от региона. Скоро към тях ще се добави и първият оригинален сериал на HBO Хърватска, режисиран от носителя на Оскар Данис Танович. В последните няколко години HBO Европа инвестира в локални продукции в тези държави, като дава възможност на регионални предложения за сценарии да бъдат реализирани с опита на HBO. Историите са общочовешки и разказани така, че да надхвърлят границите на съответната страна и да пленят въображението и интереса на зрителя в Европа.

Ноември е премиерен за два нови сериала от селекцията – румънския „Хакервил“ и полския „Заслепени от светлините“, както и трети сезон на унгарския „Златен живот“. Съвсем скоро очакваме и първия HBO сериал от Хърватска - „Успех", който ще бъде добавен в „Продукции на HBO Европа“ в HBO GO в началото на 2019-та.

Оригиналните продукции на HBO в страните от Централна Европа не се ограничават само до сериалите. В последните 7 години в региона са реализирани и 35 документални филма, сред които и българските „Бетонни фараони“ и „Хотел Рай“.

Извеждането на тези сериали в самостоятелна секция е продължение на мисията на HBO в България за популяризиране на локални и регионални продукции и предоставяне на качествено европейско съдържание на любителите на сериалите и филмите у нас. Първата стъпка от тази мисия бе обособяването на секция „Предложения от България“, в която в момента има 20 филма на наши режисьори, които извън киносалоните могат да се гледат легално в онлайн стрийминг платформата www.hbogo.bg.

В новата селекция феновете на качествените крими истории могат да гледат три полски сериала – първи сезон на „Заслепени от светлините“ (2018) и по два сезона на „Глутница“ (2014-2017) и „Пактът“ (2015-2016). Румънските продукции на HBO също са три – премиерният „Хакервил“ (2018), два сезона на „В сенките“ (2015-2017) и мини сериалът „Мълчаливата долина“ (2016). Унгария e представена със „Златен живот“ (2015-2018), който е толкова успешен, че вече има три сезона, а чешките криминални сериали са „Пустош“ (2016) и „Мамон“ (2015). Първата хърватска продукция “Успех“, която ще имаме възможност да гледаме следващата година, започва с криминална сцена, оплитаща и свързваща животите на трима непознати. За „Успех“ HBO работи с босненския режиьор, носител на Оскар, Данис Танович, чийто почерк вмъква хумор и в най-мрачаните теми от суровата действителност.

„Продукции на HBO Европа“ – какво да очакваме от заглавията:

„Заслепени от светлините“, Полша 2018, сезон 1, 8 епизода х 60 мин


Blinded Заслепени от светлините Copyright © HBO Europe
По едноименния бестселър на Якуб Жулчек. Трейлър
Сериалът проследява седем дни от живота на дилъра на кокаин Куба (дебютна роля за Камил Ножински). Когато перфектно организираният му свят потъва в хаос, той е принуден да вземе най-важните решения в живота си. Куба е мистерия - колните виждат само красиво лице, скъпи дрехи и лъскава кола. За него се знае се малко, познава много хора, но има само един приятел. Куба е уморен от живота си, иска да избяга някъде далеч и купува два еднопосочни билета. Ще събере ли достатъчно кураж, за да се пребори със собствените си демони?

„Глутница“ (Wataha), Полша, сезон 1 и 2 (2014-2017), по 6 епизода х 60 мин.

Wataha Глутница Copyright © HBO Europe
Трейлър сезон 1
Патрулиращи по склоновете на планината Биешчади граничари загиват при бомбен взрив. Оцелелият капитан Ребров (Лежек Лихота) губи не само най-близките си приятели, но и любимата си и решава да открие виновника за тяхната смърт. Дали истината в крайна сметка ще излезе наяве или разследването просто ще увеличи неизвестните в и без това сложното уравнение на мръсни политически игри и предателства?
Сезон 2: Четири години след събитията от първи сезон в пограничната област цари смут, тъй като все повече хора се опитват да преминат нелегално от Украйна в Полша и граничарите работят под огромно напрежение. Когато в района е извършено брутално убийство, разследването е поверено на прокурор Додош (Александра Поплавска), която се завръща в планината Биешчади.

„Пактът“, Полша, сезон 1 и 2 (2015-2016), по 6 епизода х 60 мин

The Pact Пактът Copyright © HBO Europe
Действието на сериала се развива в съвременна Полша. Пьотр е разследващ журналист, а разкритията в поредната му статия предизвикват медийна буря, чиито последствия ще са изненадващи и трагични. Това е историята на едно поколение, родено в комунистическа Полша, но преживяло политическата промяна, за вярата в новия ред и свободата, които обаче идват на определена цена.
Сезон 2: След като открива доказателства за корупция по високите етажи на властта, Пьотр Гродечки няма да се поколебае да направи всичко, за да изкара наяве истината. Но не е толкова просто, колкото му изглежда.

„Хакервил“, Румъния 2018, сезон 1, трейлър


HACKERVILLE Хакервил Copyright © HBO Europe
В центура на историята са 14-годишен геймър и немско-румънския екип за киберпрестъпления. След като системата на една немска банка е хакната, следите водят екипа до дома на момчето в Тимишоара. Немската полицайка трябва да работи с румънския си колега, за да разреши случая. Пътуването ще я върне в мрачното минало на семейството ѝ, а сблъсъкът на културите е ярък.

„В сенките“, Румъния, сезон 1 и 2 (2015-2017)


UMBRE В сенките Copyright © HBO Europe
„В сенките“ e драма с елементи на нео-ноар комедия, разказваща историята на мъж, навлязъл в опасния свят на букурещката мафия и принуден да води двойствен живот – като шофьор на такси и събирач на дългове за могъщ гангстер.
Сезон 2: Релу живее двойнствен живот. Съпругата му, с която е разделен, и дъщеря му не знаят, че той работи за престъпния клан Капитану. Проблемът е, че дъщеря му се омъжва за сина на неговия шеф и това може сериозно да обърка нещата.

„Мълчаливата долина“, Румъния 2016, 4 х 56 мин


The Silent Valley Мълчаливата долина Copyright © HBO Europe
Мълчаливата долина е местността, в която се развива действието в сериала. В центъра на историята е връзката между двама тийнейджъри – Филип Замфир и Хориа Дякону. Момчетата стават свидетели на поредица убийства, но не разкриват нещата, които са видели, за да запазят собствената си тайна: срещите им, в които изследват връзката си и се притесняват от предразсъдъците на познатите и роднините си.

„Златен живот“, Унгария, сезон 1,2,3 (2015-2018), трейлър сезон 3


ARANYELET III Златен живот ІІІ Copyright © HBO Europe
„Златен живот“ проследява в три сезона историята на семейство Миклош, което живее охолен живот, постигнат с поредица от измами. Зад спокойната фасада на щастието, постигнато с кръв и предателства, има гняв. Един ден бащата решава да започне начисто и това става причина да се зароди война между деца и родители.

„Пустош“, Чехия 2016, 6 х 60 мин


Westerland Пустош Copyright © HBO Europe
Хана Сикорова е кметица на малко село в Северна Бохемия, чиито жители живеят бедно, въпреки че в земите им има залежи на въглища. Голяма въгледобивна компания има апетити към мястото, но Хана застава на пътя на плана им да уговорят селяните да продадат земята и да изоставят къщите си срещу щедро обезщетение. Когато голяма сделка е на път да бъде финализирана, Миша, 14-годишната дъщеря на кметицата изчезва мистериозно. По пътя към разплитането на загадката историята се разклонява в няколко сюжетни линии, които се допират по най- неочаквани начини.

„Мамон“, Чехия 2015, 6 х 60 мин, трейлър


Westerland Пустош Copyright © HBO Europe
Сериалът на НВО се развива в днешна Чехия, но предисторията на събитията в него от през 90-те. Главният герой е журналист, който разследва проблеми в голяма държавна енергийна компания, чийто доректор е брат му Даниел. След серия статии, общественият натиск принуждава Даниел да подаде оставка, а малко след това той умира при неизяснени обстоятелства.

More from View Sofia

More Movies & TV